Mój 9 - letni syn ma iphone'a, który przypisany jest do tego samego Apple ID co mój iphone. Kiedy ktoś dzwoni do mnie to dzwonek słychać jednocześnie na obydwóch telefonach. Jak to wyłączyć tak, żeby dzwonek był słyszalny tylko na tym iphonie na który ktoś dzwoni ? Wyłączyłem na obydwóch telefonach funkcję handoff ale to nic nie pomogło. Nie chcę 9 letniemu dziecku zakładać odrębnego Apple ID.

Jak rozdzielić dwa iphone'y z tym samym Apple ID
Napisano 18 marca 2019 - 08:21
Napisano 18 marca 2019 - 08:25
Ustawienia -> Telefon -> Na innych urządzeniach.
Ustawienia -> Wiadomości -> Przekazywanie.
Yolo
- freakzz lubi to
Napisano 18 marca 2019 - 09:47
Nie chcę 9 letniemu dziecku zakładać odrębnego Apple ID.
Jest możliwość założenia specjalnego Apple ID dla dzieci do 13 roku życia. Jest ono wtedy kontrolowane w dużym stopniu przez rodzica. Rodzic akceptuje, co się pobiera z App Store, potwierdza ew. zakupy i jest jeszcze kilka innych udogodnień/ograniczeń. Ewentualny reset hasła też odbywa się z udziałem opiekuna. Polecam Ci to rozwiązanie. Używanie wspólnego ID nie jest dobrym pomysłem, bo dziecko ma dostęp do Twojej karty kredytowej w App Store, Twoich dokumentów w chmurze, itd.
Apple ID jest jak szczoteczka do zębów. Każdy powinien mieć własną, a dla dzieci są specjalne, mniejsze, z delikatniejszym włosiem.
- Ganjuana i freakzz lubią to
Napisano 18 marca 2019 - 10:29
Jak powyżej, moja córka ma takie ID na prawach dziecka - można ustawić zakres kontroli. Żadnej apki nie pobierze bez zgody, a konto ma oddzielne (więc własna poczta iCloud). Dzielimy się chmurą i wszystkie aplikacje, które jedno z nas kupi są dostępne w ramach rodziny (żona też jest w rodzinie ale jako dorosły, więc też może zatwierdzać działania dziecka). Jedno ID na dwóch telefonach tylko jak te telefony są w tej samej kieszeni .
Napisano 19 marca 2019 - 08:50
Nie chcę 9 letniemu dziecku zakładać odrębnego Apple ID.
Do tego co napisali przedmówcy dodam, że Apple ID to jednak ID i (co do zasady) powinno być przypisane do konkretnej osoby (a nie osó.
Nawet dla 9-latka wyrabiasz osobny paszport, czy inne dokumenty będące jego ID.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 21 marca 2019 - 11:04
Mam 2 dzieci i każde ma własne ID. Nie widzę żadnych zalet wyposażania dziecka w telefon z ID rodzica. Widzę natomiast sporo wad.
- plnt lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych