Podepnę się pod ten temat.
Mam iPhone'a 6S, w którym wymieniałem baterię w serwisie. Niestety chyba założyli mi jakąś chińską podróbę, bo telefon padł niedługo po wymianie, i nie można go ani włączyć ani naładować (pojawia się i znika logo Apple).
Zdaje sobie sprawę, że na Allegro oryginalnych baterii nie dostanę, ale chciałbym komuś podarować ten telefon i zastanawiam się nad kupnem baterii z Allegro i wymienieniu jej. Jak myślicie, ile taka bateria potrzyma? Tak samo jak ta, na którą wymieniłem w serwisie, czy może są gorsze i lepsze podróby?
"Gorsze i lepsze podróby" różnią się stopniem imitacji oryginału, a nie jakością.
Różniące się jakością mogą być zamienniki (produkty innych - mniej lub bardziej renomowanych - firm, ale zamiennik zawsze będzie oznaczony własną marką, a nie będzie starał się być podobny do oryginału).
Podróba - to podróba, nikt kto podrabia jakiekolwiek produkty nie stara się osiągnąć lepszego poziomu jakości podróbki, ale żeby wyglądała ta, aby jak najtrudniej było odróżnić ją od produktu oryginalnego.
Pojawianie się i znikanie logo Apple może nie dać się rozwiązać wymianą baterii na sprawną.
Powinieneś zgłosić reklamację kupionej w tym serwisie baterii.
Jeżeli ów serwis miał w nazwie (lub podpisie) "Apple" i np. zapewniano Cię o tym, że bateria jest "w 100% oryginalna" to zwrot pieniędzy byłby formalnością.
...Lepiej zapłacić te 250zł i cieszyć się normalną baterią z autoryzowanego serwisu.
Nawet nie trzeba płacić 250zł. W 2018 roku cena za wymianę baterii w 6s nie przekraczała 129zł., a w tym roku większość serwisów ma cenę poniżej 200zł.
Jadąc prawie 100 km do serwisu
... i nie trzeba jechać 100km bo w cenie wymiany oferowany jest serwisowy kurier.
Edited by bee3, 10 February 2019 - 21:36.