Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy da się poprawić działanie Face ID?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 09:33

Od tygodnia mam nowego Xs maxa i mam problem z Face ID. Jestem osobą w okularach i pierwsze skanowanie twarzy przy pierwszym uruchomieniu telefonu robiłem w okularach. Gdy mam na twarzy okulary to face ID działa bezbłędnie.  Problem pojawia się gdy zdejmę okulary - wtedy w ogóle mnie nie rozpoznaje. Czy da się jakoś poprawić działanie face ID tak, żebym mógł korzystać zarówno w okularach jak i bez okularów ? Czy jest to powód aby oddać telefon na gwarancję z powodu źle działającego face ID ?  

P.S. Proszę administrację o usuniecie zdublowanego wątku. Nie wiem czemu mój post pojawił się dwa razy.   

Użytkownik raflos edytował ten post 22 stycznia 2019 - 09:43

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 09:44

Możesz dodać drugą gębę do FID - tym razem się zeskanuj bez okularów.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 09:49

Po pierwsze to z założenia FaceID konfigurujemy bez okularów. Wtedy po ich założeniu system powinien nas rozpoznać. W drugą stronę bywa różnie i są o tym tematy na zagraniczych forach.

Po drugie w razie dalszych problemów możesz użyć opcji i dodać alternatywny wygląd. To pewnie dla tych co np w pracy maja coś na twarzy co utrudnia odblokowywanie. Dzięki temu zwiększysz prawdopodobieństwo że telefon się odblokuje bezproblemowo. W teorii face id w przeciwieństwie do Touch ID może mieć tylko jedną twarz ale dzięki tej alternatywnej opcji można dodać drugą zupełnie inną twarz i też daje radę. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 22 stycznia 2019 - 09:49

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 09:49

Ja robiłem skanowanie bez okularów i bezbłędnie rozpoznaje mnie w okularach i to w różnych ramkach.
Spróbuj takiej metody - w iOS 12 możesz zapisać drugi wygląd (w ustawienia face id). Nauczysz go swojej twarzy bez okularów i powinno działać. Pamiętaj też, że iPhone oczekuje, że się będziesz patrzył w kamerę. To wymaganie można jednak wyłączyć.

#5 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:07

Po pierwsze to z założenia FaceID konfigurujemy bez okularów. Wtedy po ich założeniu system powinien nas rozpoznać. W drugą stronę bywa różnie i są o tym tematy na zagraniczych forach.

Po drugie w razie dalszych problemów możesz użyć opcji i dodać alternatywny wygląd. To pewnie dla tych co np w pracy maja coś na twarzy co utrudnia odblokowywanie. Dzięki temu zwiększysz prawdopodobieństwo że telefon się odblokuje bezproblemowo. W teorii face id w przeciwieństwie do Touch ID może mieć tylko jedną twarz ale dzięki tej alternatywnej opcji można dodać drugą zupełnie inną twarz i też daje radę. 

Dziękuję za odpowiedź. Gdzie w ustawieniach mogę dodać alternatywny wygląd ? W ustawieniach Face ID mam tylko napisane, że może być tylko jedna twarz zeskanowana i żeby zmienić twarz  to muszę najpierw wyzerować face ID

#6 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:20

To zacznij od aktualizacji telefonu. W ios 12 masz opcję Skonfiguruj Inny wygląd. Najwyraźniej masz ios 11 ciągle.

• MasterM lubi to

iPhone 15 Pro

#7 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:22

To zacznij od aktualizacji telefonu. W ios 12 masz opcję Skonfiguruj Inny wygląd. Najwyraźniej masz ios 11 ciągle.

na Xs Max ios 11? :D

Ja konfigurowałem w okularach i nigdy nie miał problemu. Ponoć jak Ci wyskoczy kod to Faceid sie uczy nowego wyglądu. To następnym razem powinno być lepiej.  

Ja mam tylko 1 wygląd skonfigurowany. Działa z i bez bezbłędnie. 

Użytkownik krzysztofsds edytował ten post 22 stycznia 2019 - 10:24

#8 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:23

Ja konfigurowałem w okularach i nigdy nie miał problemu. Ponoć jak Ci wyskoczy kod to Faceid sie uczy nowego wyglądu. To następnym razem powinno być lepiej.  

Źle przeczytałem, myślałem że X   :P

Użytkownik Regiss edytował ten post 22 stycznia 2019 - 10:23

iPhone 15 Pro

#9 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:26

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wyzerowałem Face ID. Zeskanowałem twarz bez okularów i teraz już bez problemu rozpoznaje mnie w okularach i bez.Temat do zamknięcia. 

#10 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 10:48

Tylko po co zakładać dwa takie same tematy ?

iPhone 8, MBA

#11 raflos

raflos
  • 72 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 11:26

Tylko po co zakładać dwa takie same tematy ?

To pomyłka. Proszę o usunięcie drugiego tematu. Nie wiem czemu temat pojawił się dwa razy.

• MasterM lubi to

#12 krystek82

krystek82
  • 169 postów

Napisano 22 stycznia 2019 - 11:36

Pamiętaj też, że iPhone oczekuje, że się będziesz patrzył w kamerę. To wymaganie można jednak wyłączyć.

Masz na myśli funkcję „funkcję rozpoznające uwagę”?
Swoją drogą nie wiem jak jest z Face ID w X czy faktycznie w Xs to FiD jest poprawione ale pamiętam że czytałem że właśnie trzeba patrzeć na kamerę podczas skanowania naszej twarzy że telefon trzeba mieć praktycznie na wprost twarzy, że na leżąco nie rozpoznaje twarzy a ja jestem pozytywnie zaskoczony bo FiD łapie też pod kątami i nawet teraz sprawdziłem po zablokowaniu telefonu puknąłem w ekran i wzrok miałem skierowany na sam dół wyświetlacza i też mi odblokowało bez problemu.

#13 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 22 stycznia 2019 - 21:38

@up,Ustawienia -> Dostępność -> Face ID i uwaga -> Face ID wymaga uwagi (chyba o to właśnie chodziło)

Mam X i dość często mi łapie pod większym kątem albo jak patrzę na dół ekranu. A też chodzę w okularach - nie pamiętam tylko, czy Face ID konfigurowałam z okularami czy bez :).

A co do tego łapania / niełapania wysnułam sobie pewną teorię (nie wiem, czy słuszną, czy nie) - że być może telefon albo z niektórymi twarzami ma jakiś niewytłumaczalny "problem", albo to np. broda albo wąsy u panów mogą być pewną "przeszkodą", albo coś poszło nie tak przy konfiguracji... Mój tata też ma X i od początku telefon coś się nie do końca może go nauczyć - telefon rozpoznaje wszystko poprawnie, ale ma wyraźniej węższe "kąty" widzenia i trudniej odblokować go pod tymi samymi kątami co ja swój (oboje mamy włączone wymaganie patrzenia na telefon przy odblokowaniu, tyle że tata właśnie ma brodę - krótką, ale jednak). Co ciekawe, nie jest to sprzętowy problem z Face ID, bo przez jakiś czas używałam taty egzemplarza i wszystko działało identycznie jak u mnie i też pod dużymi kątami - stąd takie moje przypuszczenia :D.

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#14 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 stycznia 2019 - 05:53

Pozostaje tylko chirurgia plastyczna zatem.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#15 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 23 stycznia 2019 - 08:55

No bez przesady, bądźmy poważni :D. Podałam to tylko jako taką ciekawostkę ;).

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych