Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odświeżanie w tle - co to daje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wojcieszko

Wojcieszko
  • 53 postów

Napisano 16 stycznia 2019 - 14:01

Moi drodzy mam taką spraw. Znalazłem w systemie miejsce które każdy z pewności zna. Z tym, że po testach zastanawia mnie jaki ma ona wpływ na system.

Mowa tutaj o odświeżaniu w tle.

CO włączenie tej funkcji dla odpowiednich aplikacji może oznaczać?

Jakie daje nam korzyści?

Dlaczego pytam. Otóż wyłączyłem tą opcję w praktycznie wszystkich możliwych aplikacjach i zastanawia mnie co przez to tracę?

Przykłady:

aplikacja mbank: nadal przychodzą wszystkie powiadomienia w tym autoryzacje płatności itd.

Powiadomienia z aplikacji sportowych działają,

Gdzie może być więc problem jeżeli ta funkcja jest odznaczona? Ma ktoś jakiś pomysł na to?

#2 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 16 stycznia 2019 - 14:24

Aplikacje bankowe korzystają z powiadomień push, które serwer banku "wypycha" do telefonu i to jest niezależne od użytkownika aplikacji - chyba że powiadomienia push zostaną przez niego wyłączone. Wtedy żadne powiadomienie nie zostanie przyjęte.

Aplikacje, które są na wspomnianej liście, korzystają z funkcji w API o nazwie Background App Refresh. Pozwala to cyklicznie pobierać dane, np. wiadomości z serwera. Background App Refresh nie służy do wykonywania czasochłonnych operacji w tle. Służy tylko aktualizacji danych.

Jeśli tę opcję wyłączysz, aplikacja będzie się odświeżać wyłącznie wtedy, gdy uruchomisz ją i będziesz z niej korzystał na pierwszym planie. Aplikacje w tle są zamrażane i przestają pracować, chyba że korzystają z powyższego API.

#3 Wojcieszko

Wojcieszko
  • 53 postów

Napisano 16 stycznia 2019 - 14:48

To już coś więcej... A możesz podać jakiś przykład takiej aplikacji i jakie dane będzie ona pobierała?

Na pewno dużo bardziej rozjaśni to sytuację i łatwiej będzie samemu stwierdzić którym aplikacjom te funkcję warto wyłączyć a którym pozostawić...

#4 MiL

MiL
  • 1 487 postów
Napisano 16 stycznia 2019 - 16:11

Mój iPad służy jako hub do Homekita i jak ostatnio wyłączyłem odświeżanie w tle to nie dało się do niego połączyć z zewnątrz. Aplikacja Dom na iPhonie nie miała dostępu do urządzeń w domu bo iPad nie odpowiadał. Po włączeniu odświeżania wszystko działa jak należy.

#5 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 16 stycznia 2019 - 17:22

To już coś więcej... A możesz podać jakiś przykład takiej aplikacji i jakie dane będzie ona pobierała?

Gmail - włącznie "odświeżania w tle" sprawie że każdy mail jest automatycznie pobierany na telefon. Wyłączenie powoduje że przychodzą tylko powiadomienia. Pobieranie poczty rozpoczyna w momencie otwarcia aplikacji. 

• MasterM lubi to

#6 Marcin76r

Marcin76r
  • 96 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2020 - 09:35

CO włączenie tej funkcji dla odpowiednich aplikacji może oznaczać?

Z pewnością przyspieszy rozładowanie baterii. Ja ją włączam tylko dla aplikacji, które np. czymś sterują (Homekit), odtwarzają muzykę, albo rejestrują ślad gps. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych