Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zerowanie Iphone przed sprzedażą

• This topic is locked This topic is locked
5 replies to this topic

#1 krystek82

krystek82
  • 170 posts

Posted 15 January 2019 - 19:55

Witam

Z racji tego że noszę się z zamiarem sprzedaży swojego Iphone chciałbym dopytać o parę kwestii. Do tej pory przy zmianie na nowy telefon stary sprzęt zostawał w domu dla kogoś z domowników więc wiadomo że jeśli nawet czegoś bym nie usunął to nic tak naprawdę by się nie stało, teraz na 99% będę sprzedawał i chciałbym go wyczyścić żeby było jak nowe urządzenie. Może napiszę co wiem na ten temat i będę wdzięczny za ewentualne poprawienie mnie.

Tak więc pierwsze co to robimy backup w Itunes. Następnie "odznaczamy" usługę Znajdź mój Iphone i wylogowujemy się z Icloud.

Następnie Ustawienia/ogólne/wyzeruj/wymaż zawartość i ustawienia. Wylogowujemy się również z Appstore.

Rozumiem że w tej chwili nasz telefon jest już wyczyszczony i przygotowany dla nowego właściciela, tak? Czy trzeba również zerować ustawienia sieciowe itp?

Chciałem też dopytać o kwestie mocno prywatne, wiadomo żadne zdjęcia/kontakty/wiadomości nie będą zapisane na naszym urządzeniu ale czy powinniśmy też sami usunąć kartę podpiętą pod Apple pay czy wyżej wymienione czynności spowodują że nie ma takiej potrzeby?

I jeszcze jedna rzecz, czy możemy/musimy najpierw wyczyścić stare urządzenie i dopiero potem nowe odtworzyć poprzez Itunes czy też kolejność może być odwrotna czyli najpierw odtwarzamy backup w nowym telefonie i dopiero czyścimy stary?

Dla wielu z Was to oczywiste rzeczy ale osobiście wolę dopytać żeby nowy właściciel dostał sprzęt "jak nowy" a ja żebym był spokojny że żadne moje prywatne rzeczy nie dostana się do nowego właściciela.

#2 Regiss

Regiss
  • 2998 posts
  • SkądRadom

Posted 15 January 2019 - 20:01

To co napisałeś wystarczy i nic więcej nie trzeba robić. Wymaż zawartość i ustawienia kasuje wszytko i nic nie zostaje, jesteś bezpieczny. Nowe urządzenie możesz odtworzyć z kopii kiedy chcesz, nawet jak stare jest jeszcze aktywne. Tylko będziesz miał podwójne powiadomienia jak będą oba włączone i w sieci WiFi. Po zrobieniu backupu w iTunes spokojnie wyczyść urządzenie, podłącz nowe i wgraj kopie.
  • krystek82 likes this

iPhone 15 Pro

#3 sn4ke

sn4ke
  • 317 posts

Posted 15 January 2019 - 20:11

Przyda mi się ta wiedza jako początkujący użytkownik iPhonea. Mam tylko jedno pytanie:

Czy zamiast backup w itunes, można zrobić backup w iCloud ?

iPhone 8, MBA

#4 krystek82

krystek82
  • 170 posts

Posted 15 January 2019 - 20:15

Tak, albo jedno albo drugie zależy kto co woli ;)

Dzięki Regiss za odpowiedź, jak zawsze pomocny :)

#5 Regiss

Regiss
  • 2998 posts
  • SkądRadom

Posted 15 January 2019 - 20:23

Najlepiej zrobić kopię w obu miejscach. Zawsze może umrzeć dysk, albo coś się źle zapisze :P

Edited by Regiss, 15 January 2019 - 20:24.

iPhone 15 Pro

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 19 January 2019 - 00:09

A przecież można po prostu przeczytać pisane wybitnie dla laików „Co zrobić przed sprzedażą, oddaniem etc., etc…
Ech!

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users