Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dual SIM w iPhonie za granicą. Jak skonfigurować żeby się nie naciąć.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2019 - 12:19

Wyjeżdżam na kilka tyg do Azji i zamierzam Orange ustawić na e-SIM i kupować karty lokalnych operatorów, możliwie z samym tylko internetem. Niemniej mam zerowe doświadczenie z używaniem dual SIM i zwracam się do Was z pytaniem jak skonfigurować e-SIM w Orange żeby nie naciąć się na żadne opłaty. I jeśli ewentualnie coś źle skonfigurowałem to jak na szybko sprawdzić (żeby się nie naciąć za bardzo) czy daną rozmowę FaceTime czy Whatsap wykonuję za pomocą dodatkowej lokalnej karty czy swojej. Z góry dzięki za wszelką pomoc. 

 iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro  AirPods2Pro  ATV 4K 2gen (64),  2x HomePod Mini,  iPodTouch3Gen (32),  AirTag, 

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 13 stycznia 2019 - 12:34

Sprawdź przede wszystkim, jaki masz limit opłat w roamingu. Tak, żeby w razie wpadki ograniczyć opłaty.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 13:47

Wszystko jest dosyć jasno opisane na stronach pomocy Apple: https://support.appl.../pl-pl/HT209044

P.S. Nie wiem czy znasz usługę WiFi Calling. Fajna sprawa na wyjazdach poza UE, bo umożliwia bezpłatne wykonywanie połączeń (bez smsów) z/do Polski. 

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 13:54

Przy wifi calling , trzeba pamiętać by włączyć tryb samolot, i korzystać z lokalnego wifi.

#5 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 13:59

Można włączyć tryb samolotowy. Ale nie jest to wymagane.

Trzeba tylko zwracać uwagę czy podczas odbierania/wykonywania połączenia jako nazwa operatora wyświetla się "Orange WiFi", a nie nazwa lokalnego operatora.

P.S. Orang-owe WiFi Calling za granicą nie działa na pre-paidach (tylko na abo).

#6 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2019 - 16:38

Sprawdź przede wszystkim, jaki masz limit opłat w roamingu. Tak, żeby w razie wpadki ograniczyć opłaty.

Jak napisałem to jadę do Azji więc nie mam Roamingu tam ;-) 

Wszystko jest dosyć jasno opisane na stronach pomocy Apple: https://support.appl.../pl-pl/HT209044

P.S. Nie wiem czy znasz usługę WiFi Calling. Fajna sprawa na wyjazdach poza UE, bo umożliwia bezpłatne wykonywanie połączeń (bez smsów) z/do Polski. 

Owszem, znam i używam i używać będę. Ale w podróży będę organizował. Dzięki za linka, trochę pomógł. Zobaczymy w realu czy wszystko się udało prawidłowo zrobić :-)

Można włączyć tryb samolotowy. Ale nie jest to wymagane.

Trzeba tylko zwracać uwagę czy podczas odbierania/wykonywania połączenia jako nazwa operatora wyświetla się "Orange WiFi", a nie nazwa lokalnego operatora.

P.S. Orang-owe WiFi Calling za granicą nie działa na pre-paidach (tylko na abo).

No to dobrze wiedzieć, że jest nazwa operatora. To mi dużo pomoże. Mam też nadzieję, że jeśli wykonuję połączenie to też jest nazwa. Ciekaw jestem jak z korzystaniem z internetu.  

Użytkownik Szemot edytował ten post 13 stycznia 2019 - 16:40

 iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro  AirPods2Pro  ATV 4K 2gen (64),  2x HomePod Mini,  iPodTouch3Gen (32),  AirTag, 

#7 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 16:46

No to dobrze wiedzieć, że jest nazwa operatora. To mi dużo pomoże. Mam też nadzieję, że jeśli wykonuję połączenie to też jest nazwa. Ciekaw jestem jak z korzystaniem z internetu.  

Drobne uzupełnienie....

Na iP X i nowszych nazwa nie jest widoczna na głównym ekranie. Widać ja dopiero po rozwinięciu Centrum Sterowania.

#8 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 16:52

Zrób sobie próby w kraju, włącz rozmowy po wifi, powinno  zapalić się,orange wificalling i zobacz jak działają rozmowy i przeglądanie intenetu. Proponuje włączyć opcjonalnie tryb samolot, bo jak będzie zanik wifi to połączy Cie przez gsm (roaming) a to może kosztować za granicą.

#9 Szemot

Szemot
  • 1 549 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 stycznia 2019 - 16:59

Drobne uzupełnienie....

Na iP X i nowszych nazwa nie jest widoczna na głównym ekranie. Widać ja dopiero po rozwinięciu Centrum Sterowania.

Jak to na IPX i nowszych? Przecież DualSIM jest od IPXS ;-)

Zrób sobie próby w kraju, włącz rozmowy po wifi, powinno  zapalić się,orange wificalling i zobacz jak działają rozmowy i przeglądanie intenetu. Proponuje włączyć opcjonalnie tryb samolot, bo jak będzie zanik wifi to połączy Cie przez gsm (roaming) a to może kosztować za granicą.

Myślałem nad tym ale trochę późno. Lecę za 2 dni i nie chce mi sięjuż z tym bawić teraz. Tym bardziej, że musiałbym wchodzić jakoś konkretnie w opcje billingu żeby sprawdzić na 200% z którego numeru dzwoniłem, SMSy oraz internet. No na spokojnie już sprawdzę tam.

#10 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 13 stycznia 2019 - 17:05

Nic nie musisz kombinować, po prostu uruchamiasz sobie funcje rozmowy po wifi i robisz dziś próbę w domu i to wszystko. Ustawienia, sieć komórkowa, rozmowy przez wifi i to wszystko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych