Wyjeżdżam na kilka tyg do Azji i zamierzam Orange ustawić na e-SIM i kupować karty lokalnych operatorów, możliwie z samym tylko internetem. Niemniej mam zerowe doświadczenie z używaniem dual SIM i zwracam się do Was z pytaniem jak skonfigurować e-SIM w Orange żeby nie naciąć się na żadne opłaty. I jeśli ewentualnie coś źle skonfigurowałem to jak na szybko sprawdzić (żeby się nie naciąć za bardzo) czy daną rozmowę FaceTime czy Whatsap wykonuję za pomocą dodatkowej lokalnej karty czy swojej. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Dual SIM w iPhonie za granicą. Jak skonfigurować żeby się nie naciąć.
Napisano 13 stycznia 2019 - 12:19
iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro AirPods2Pro ATV 4K 2gen (64), 2x HomePod Mini, iPodTouch3Gen (32), AirTag,
Napisano 13 stycznia 2019 - 12:34
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Napisano 13 stycznia 2019 - 13:47
Wszystko jest dosyć jasno opisane na stronach pomocy Apple: https://support.appl.../pl-pl/HT209044
P.S. Nie wiem czy znasz usługę WiFi Calling. Fajna sprawa na wyjazdach poza UE, bo umożliwia bezpłatne wykonywanie połączeń (bez smsów) z/do Polski.
Napisano 13 stycznia 2019 - 13:54
Przy wifi calling , trzeba pamiętać by włączyć tryb samolot, i korzystać z lokalnego wifi.
Napisano 13 stycznia 2019 - 13:59
Można włączyć tryb samolotowy. Ale nie jest to wymagane.
Trzeba tylko zwracać uwagę czy podczas odbierania/wykonywania połączenia jako nazwa operatora wyświetla się "Orange WiFi", a nie nazwa lokalnego operatora.
P.S. Orang-owe WiFi Calling za granicą nie działa na pre-paidach (tylko na abo).
Napisano 13 stycznia 2019 - 16:38
Sprawdź przede wszystkim, jaki masz limit opłat w roamingu. Tak, żeby w razie wpadki ograniczyć opłaty.
Jak napisałem to jadę do Azji więc nie mam Roamingu tam ;-)
Wszystko jest dosyć jasno opisane na stronach pomocy Apple: https://support.appl.../pl-pl/HT209044
P.S. Nie wiem czy znasz usługę WiFi Calling. Fajna sprawa na wyjazdach poza UE, bo umożliwia bezpłatne wykonywanie połączeń (bez smsów) z/do Polski.
Owszem, znam i używam i używać będę. Ale w podróży będę organizował. Dzięki za linka, trochę pomógł. Zobaczymy w realu czy wszystko się udało prawidłowo zrobić :-)
Można włączyć tryb samolotowy. Ale nie jest to wymagane.
Trzeba tylko zwracać uwagę czy podczas odbierania/wykonywania połączenia jako nazwa operatora wyświetla się "Orange WiFi", a nie nazwa lokalnego operatora.
P.S. Orang-owe WiFi Calling za granicą nie działa na pre-paidach (tylko na abo).
No to dobrze wiedzieć, że jest nazwa operatora. To mi dużo pomoże. Mam też nadzieję, że jeśli wykonuję połączenie to też jest nazwa. Ciekaw jestem jak z korzystaniem z internetu.
Użytkownik Szemot edytował ten post 13 stycznia 2019 - 16:40
iPhone 14ProMax (256), MacBookPro16 M3Pro AirPods2Pro ATV 4K 2gen (64), 2x HomePod Mini, iPodTouch3Gen (32), AirTag,
Napisano 13 stycznia 2019 - 16:46
No to dobrze wiedzieć, że jest nazwa operatora. To mi dużo pomoże. Mam też nadzieję, że jeśli wykonuję połączenie to też jest nazwa. Ciekaw jestem jak z korzystaniem z internetu.
Drobne uzupełnienie....
Na iP X i nowszych nazwa nie jest widoczna na głównym ekranie. Widać ja dopiero po rozwinięciu Centrum Sterowania.
Napisano 13 stycznia 2019 - 16:52
Zrób sobie próby w kraju, włącz rozmowy po wifi, powinno zapalić się,orange wificalling i zobacz jak działają rozmowy i przeglądanie intenetu. Proponuje włączyć opcjonalnie tryb samolot, bo jak będzie zanik wifi to połączy Cie przez gsm (roaming) a to może kosztować za granicą.
Napisano 13 stycznia 2019 - 16:59
Drobne uzupełnienie....
Na iP X i nowszych nazwa nie jest widoczna na głównym ekranie. Widać ja dopiero po rozwinięciu Centrum Sterowania.
Jak to na IPX i nowszych? Przecież DualSIM jest od IPXS ;-)
Zrób sobie próby w kraju, włącz rozmowy po wifi, powinno zapalić się,orange wificalling i zobacz jak działają rozmowy i przeglądanie intenetu. Proponuje włączyć opcjonalnie tryb samolot, bo jak będzie zanik wifi to połączy Cie przez gsm (roaming) a to może kosztować za granicą.
Myślałem nad tym ale trochę późno. Lecę za 2 dni i nie chce mi sięjuż z tym bawić teraz. Tym bardziej, że musiałbym wchodzić jakoś konkretnie w opcje billingu żeby sprawdzić na 200% z którego numeru dzwoniłem, SMSy oraz internet. No na spokojnie już sprawdzę tam.
Napisano 13 stycznia 2019 - 17:05
Nic nie musisz kombinować, po prostu uruchamiasz sobie funcje rozmowy po wifi i robisz dziś próbę w domu i to wszystko. Ustawienia, sieć komórkowa, rozmowy przez wifi i to wszystko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych