Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone XS - GPS zrywa w trybie samolotowym.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 CeglA999

CeglA999
  • 2 postów

Napisano 04 stycznia 2019 - 11:02

Witam wszystkich na forum,

Jestem użytkownikiem iPhona od wersji 4, posiadałem każdą kolejna wersję i nigdy nie miałem problemu, który opiszę.

Prowadzę lotniczego bloga, lotnictwem zajmuje się też zawodowo i z tego powodu bardzo często podróżuje samolotem. W telefonie mam zainstalowanych z tego powodu dużo "lotniczych" aplikacji. Podczas lotu zawsze korzystałem z GPSa w trybie samolotowym odkąd iOS na to pozwalał ( chyba to było na etapie 5s ). Ostatnio przez rok używałem iPhone X i podczas podróży samolotem GPS działał wyśmienicie, tak jak i we wszystkich poprzednich modelach i innych telefonach. Niedawno wymieniłem X na XS i już podczas pierwszego lotu samolotem zauważyłem duży problem. GPS działał tylko przez kilka pierwszych minut lotu po czym sygnał zrywał i nie można było go odzyskać prawie do samego lądowania. Wczoraj leciałem samolotem z moją narzeczoną. iPhone XS widział sygnał GPS tylko przez pierwsze kilka minut wznoszenia, później można było szukać sygnału nawet godzinę, a telefon i tak nic nie znajdował. Program GPS Diagnostic pokazywal całkowity brak sygnału z satelit. Z kolei iPhone 7 mojej narzeczone lapał sygnał w kilkanaście sekund, bez najmniejszych problemów.

Generalnie jestem bardzo zawiedziony, ponieważ sygnał GPS w samolocie jest mi bardzo potrzebny i nigdy nie było z tym najmniejszych problemów. Nie wiem, czy posiadam wadliwą sztukę telefonu, czy apple zainstalował w iPhone XS jakiś gorszy moduł lub antenę niż poprzednio. Może to kwestia oprogramowania? Na iPhonie 7 w opisanej sytuacji była dokładnie ta sama najnowsza wersja co na XS.

Będe wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź. Nie spodziewałem się takich problemów po sprzęcie tej marki. Powinienem oddać telefon do serwisu, czy to raczej strata czasu, ponieważ na ziemi GPS działa poprawnie? W przypadku braku rozwiązania musiałbym zmienić telefon, czego bardzo chciałbym uniknąć.

Pozdrawiam!

Krzysiek  

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 04 stycznia 2019 - 16:32

To zaskakujące, co piszesz, bo mi praktycznie nigdy nie udawało się złapać w samolocie GPS-a. Czasem na chwilę coś złapał, by za moment zniknąć. I to niezależnie od tego, czy to był iPhone (obecnie 7 Plus), czy np. zegarek sportowy. Zakładałem, że samolot jest na tyle dobrze ekranowany przez swoją metalową konstrukcję i niewielkie okienka, że sygnał nie jest w stanie się przebić.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 04 stycznia 2019 - 16:32

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 04 stycznia 2019 - 17:04

Mi też generalnie nigdy nie łapało GPS w samolocie. Ani na iPhone ani na iPadzie. Wcześniej też miałem 7.
  • MasterM lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 CeglA999

CeglA999
  • 2 postów

Napisano 04 stycznia 2019 - 20:33

Jak przytrzymacie telefon w okolicy okna samolotu przez kilkanaście sekund, to działa bez zarzutu i bez zrywania sygnału, tylko trzeba znajdowac się w okolicy okna, w innym przypadku może być różnie.

Dzisiaj w apple po sprawdzeniu, dowiedziałem sie, iż mój egzemplarz to wersja demo. Telefon kupiłem miesiąc temu, więc do wyjaśnienia wstrzymam się z przestrzeganiem przed sprzedawcą, ponieważ po jednoznacznej z mojej strony rozmowie telefonicznej mam otrzymać zupełnie nowy egzemplarz w poniedziałek. Ktoś niestety próbował mnie jawnie oszukać. Co więcej przy telefonie były słuchawki oraz standardowe oprogramowanie, więc musiał być on rozpakowywany wcześniej, aby ukryć fakt wersji demo.

Orientujecie się, czy fakt, iż jest to wersja demo telefonu może mieć jakiś wpływ na jego funkcjonowanie w porównaniu do "standardowego" XS z normalnej serii? Moje problemy z GPSem mogłby z tego wynikać?

Pozdrawiam

#5 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 04 stycznia 2019 - 20:45

Jeśli było wgrane normalne oprogramowanie to nie ma żadnej różnicy w funkcjonowaniu między wersją demo a "sprzedażową".

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 05 stycznia 2019 - 02:10

Demo generalnie się różni, np. kiedyś było tak, że kasowało zdjęcia po jakimś czasie automatycznie, są też animacje na ekranie - czegoś takiego nie da się chyba zastosować na „zwykłym”. Ale co do GPS to nie powinno być różnicy.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 05 stycznia 2019 - 08:58

Demo generalnie się różni, ...

... oprogramowaniem.

Jeśli było wgrane normalne oprogramowanie to nie ma żadnej różnicy w funkcjonowaniu między wersją demo a "sprzedażową".

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 06 stycznia 2019 - 23:04

Ja miałem problemy z GPS w 3 albo 4 iPhoneach 6 2x6s i 7. GPS głupiał np. pokazywał że auto jedzie obok drogi albo że w ogóle jest w lesie kilka km od tej drogi. Po wymianie przez serwis zawsze było ok. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych