Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pojawił mi się komunikat: „Zainicjowano logowanie przy użyciu Apple ID”.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Esia

Esia
  • 4 postów

Napisano 27 grudnia 2018 - 00:16

Witam serdecznie. Wczoraj pojawiło mi się takie powiadomienie: „Twój Apple ID jest używany do zalogowania się na urządzeniu w pobliżu miejscowości Nankin, Jiangsu”. Po wciśnięciu „nie pozwalaj” wyskoczyło okno, żeby natychmiast zmienić hasło. Jak to rozumieć? Ktoś faktycznie mógł chcieć się włamać na moje konto, czy takie powiadomienia pochodzą od Apple aby sprawdzać siłę zabezpieczeń telefonu? Dodam, że zarówno e-mail, jak i hasło mam bardzo skomplikowane, wręcz niemożliwe do odgadnięcia przez obcokrajowca. Lokalizacja - gdzieś głęboko w Chinach, choć wiem, że nie musi to być wiarygodne jeśli próba logowania była przez proxy. Jest się czego obawiać? Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 27 grudnia 2018 - 03:18

To jest komunikat charakterystyczny dla dwupoziomowego uwierzytelniania - jest spora szansa IMO, że ktoś ma Twój login i hasło do Apple ID. Lepiej zmienić hasło.
Hasło było unikalne czy stosowane w innych miejscach?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Esia

Esia
  • 4 postów

Napisano 27 grudnia 2018 - 09:35

Dzięki za odpowiedź. Hasło oczywiście zmieniłam od razu. Na kilku stronach posiadam takie samo hasło, nie jest jednak tych stron dużo. Mam 2 adresy E-mail i zazwyczaj różne loginy, dlatego zastanawia mnie jedynie to czy takie powiadomienie może być fejkiem czy należy brać takie sprawy na poważnie? Chodzi o to, że hasło było tak trudne, a przede wszystkim indywidualne, że nikt nie byłby w stanie go odgadnąć. To tylko moje rozważania z ciekawości, bo zawsze staram się mieć dobrze zabezpieczonego iPhona właśnie przed takimi sytuacjami.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 27 grudnia 2018 - 10:47

Jeśli hasło gdzieś indziej było takie samo, to prawdopodobnie wyciekło i wtedy nie ma wielkiego znaczenia, jakie było, jeśli można je tylko powiązać z konkretnym adresem e-mail.
Polecam stosowanie menedżera haseł jak 1Password lub chociaż z wbudowanego w iOS pęku kluczy.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Gość_przelon_*

Gość_przelon_*

Napisano 27 grudnia 2018 - 11:10

Niestety, iphonie nie był dobrze chroniony skoro hasło apple od było używane w innych miejscach. Tak jak kolega pisał wyżej: pewnie wyciekło. Na przyszłość proponuje używać jednego hasła do jednej witryny. Z ciekawości na jakich stronach miałaś to samo hasło?

ps. Uważaj teraz na sztuczki socjotechniczne, różne maile, bo ktoś może Ci się próbować dobrać do danych.

Użytkownik przelon edytował ten post 27 grudnia 2018 - 11:18

#6 Esia

Esia
  • 4 postów

Napisano 27 grudnia 2018 - 12:25

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i za dodatkową wiedzę na przyszłość. Jeśli chodzi o strony z tym samym hasłem - OLX, Allegro, ipla tv, player i różne fora.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 27 grudnia 2018 - 12:30

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i za dodatkową wiedzę na przyszłość. Jeśli chodzi o strony z tym samym hasłem - OLX, Allegro, ipla tv, player i różne fora.

W takim razie, we wszystkich tych miejscach powinnaś profilaktycznie zmienić hasło. Na przyszłość nie stosuj tego samego hasła w więcej niż jednym miejscu.

Do pewnego stopnia możesz sprawdzić, czy hasło dla Twojego maila nie zostało wykradzione w którymś ze znanych i udokumentowanych "włamów" na stronie https://haveibeenpwned.com.

#8 Esia

Esia
  • 4 postów

Napisano 31 grudnia 2018 - 00:19

Faktycznie. Po wpisaniu adresu email wyskoczyła informacja na czerwono „Pwned on 1 breached site”. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych