Ponieważ to pierwszy post na forum, witam Wszystkich.
Do rzeczy - od niedawna posiadam iphona a w najbliższym czasie pojawi się także ipad mam pytanie do tych, którym zdarza się robić foty w RAWach z applowskich urządzeń. Ponieważ na ipadzie zdarzy się, że będę obrabiał RAWy, wiem jak importować do niego zdjęcia w tym formacie z aparatu (aparat/czytnik kart -> przejściówka lightning/usb -> ipad) bo to akurat jasne.
Pytanie jak sobie poradzić kiedy RAWa (może też w większej ilości) zrobie iphonem i będę go chciał obrobić na ipadzie?
-rozumiem że przejściówka usb/lightning do której podepnę czytnik kart działa tylko w jedną stronę i RAWa z iphona nie zapiszę na karcie cf lub sd z jej pomocą?
-czy rozwiązaniem będą pamięci flash np. sandisk ixpand albo adata imemory? (wiem że tu zapis jest dwustronny ale jak wiemy Rawy iphonem robi się aplikacjami trzecimi i czy w tej sytuacji pamięć za pomocą aplikacji będzie miała np podgląd do katalogu VSCO gdzie będzie zapisane konkretne zdjęcie w RAWie czy tylko do standardowej aplikacji "zdjęcia"?)
-ewentualnie czy możliwe jest przeniesienie RAWa z VSCO do jakiegoś folderu, który będzie widoczny dla pamięci flash? (bo kiedy chcę zapisać zdjęcie w RAW zrobione w aplikacji VSCO w rolce aparatu to owszem zapisuje ale już w formacie .jpg)
chciałbym uniknąć sytuacji w której robie zdjęcie w RAW iphonem, następnie zgrywam przez itunes na pc (nie mam maca), następnie wrzucam z pc na karte pamięci i z czytnika finalnie do ipada ->rozwiązanie czasochłonne, kłopotliwe bo nie zawsze ma sie przy sobie na wakacjach laptopa, a po trzecie wydaje mi się to po prostu głupie.
ktoś coś podpowie?
rozwiązania chmurowe chciałbym póki co pominąć.
prosze o wyrozumiałość bo jestem applowym żółtodziobem. Niemniej starałem się poczytać, obejrzeć poradniki ale nie znalazłem odpowiedzi na kwestie związane konkretnie z formatem RAW. O ileż prościej byłoby gdyby standardowy aparat robił foty w RAW, no ale...wiadomo o co chodzi
z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam cierpliwych, którzy doczytali do końca.