Dzień dobry,
Kupiłem takiego staruszka i próbuję go trochę ożywić, wymieniłem dyska na ssd i dokupiłem kości ram. Tylko okazało się. że jedna z nich jest niesprawna, więc póki co, Mac działa na jednej kości fabrycznej DDR2 1GB 667 PC5300, a druga to DDR2 2GB 667 PC5300. Pytanie jest takie, co się stanie (czy to w ogóle zadziała), jeśli zamiast tej 1GB dokupię DDR2 4GB 800 PC6400? Czy taki zestaw pamięci będzie w ogóle obsługiwany przez komputer? Wg Apple ten model obsługuje max 4GB, ale podobno 6GB też uciągnie, tylko, że nie mogę znaleść kości 4GB 667 w dobrej cenie, a jedynie taktowaną 800. Czy to ma sens? Bo w teorii, kość 800 powinna pracować z częstotliwością 667, ale czy na pewno? Ktoś próbował? Na forach anglojęzycznych jest kilka podobnych zapytań, ale zdania uczonych są podzielone - jedni twierdzą, że nic z tego nie będzie, bo system nie wystartuje, a inni, że przy konfiguracji jedna kość 667 + druga 800 - zadziała, bo z dwoma 800 też nie ruszy... Nie mam możliwości wytestowania tego, a z racji dostępności używanych podzespołów, nikt mi nie przyjmie zwrotu za żle dobraną kość... Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Michał.