Kupowałem największe pojemności, aż doszedłem w zeszłym roku do momentu, gdzie na iPhone 7 256 GB zabrakło miejsca, a co za tym idzie, musiałem zoptymalizować zdjęcia.
Kupiłem 2 TB w iCloud (200GB zapchane) i nagle iPhone z taką pojemnością przestał mi być potrzebny, ponieważ miałem ponad 200GB wolnego na urządzeniu. To jest jak dla mnie duży minus całej tej funkcji, który musisz mieć na uwadze. Gdyby iPhone zwolnił może z 30GB, byłoby ok, ale niestety iOS robi to samo przy optymalizacji na dużych i małych pojemnościach, czyli wywala prawie wszystko z urządzenia. Po zaznaczeniu "optymalizuj zdjęcia" tak samo doczytuje z 256 GB jak i 64 GB, więc nie ma co liczyć, że na większej pojemności zostanie więcej oryginałów.
Teraz mam 64 GB + 2 TB, które także udostępniam żonie. Nie wydałem majątku za GB (musiałbym nabyć iPhone 512 GB!), żadnego problemu z kopiami, dużo miejsca w iCloud na inne pierdoły, jak pliki z mac'a itp. Polecam takie rozwiązanie, jeżeli myślisz, że w najbliższym czasie możesz przekroczyć 200 GB w iCloud.
I bardzo ważna rzecz. Jak zrobisz backup tego 256 GB iPhone? I tak będziesz musiał płacić za 200 GB lub bawić się w kable i gdzieś fizycznie marnować 1:1 miejsca na kompie czy dysku zewnętrznym. Choć to i tak polecam. Poza iCloud mam także wszystko na dyskach zewnętrznych.
Edited by m-graficzny, 20 November 2018 - 16:08.