Dzień Dobry, dopadła mnie taka przypadłość. Kupiłem dwa identyczne pendrivy SanDisk 64gb, Nazwę je A i B na potrzeby opisu. Uzywam dwóch komputerów Imac - z osobnymi partycjami dla Windows10 i MacOs, `Macbook Pro - tu mam MacOs i windowsa w nim jako wirtualną maszynę.
Głowny komputer to Imac i obsługa Pen A odbywała się głownie z Windowsa. Po kilku tygodniach pen A przestał być widoczny totalnie. Czyli po podpinaniu do komputera urządzenie nie istniało. Tak samo było na czystym MacOs, oraz na laptopie. uznałem że Pen A padł, ale ...tenże działał nadal bez uwag w samochodzie jako źródło muzyki. No dobrze. Odpakowałem Pen B. Przez kilka tygodni było wszystko bez uwag i znów identyczna sytuacja jak z Pen A.
Kupiłem dwa kolejne Pendrivy - nazwijmy je C i D. Tu dla odmiany C został jako nówka zobaczony, dał się sformatować itd. Tak jak trzeba. Pen D - nie został zobaczony. No bywa.
Ale coś mnie tknęło. Podłączyłem po kolei A,B,C,D do zwykłego laptopa Dell mojej córki. I ...okazało się, że każdy Pendrive jest sprawny, nie ma żadnych błędów itd.
Zatem przyczyna tkwi ...w samych maszynach Apple, które mają problem z widzeniem pendrivów. Oczywiście porty USB są sprawne, sprawdziłem z innymi urządzeniami typu bezprzewodowa mysz, czy podłączenie Iphona po kablu.
problem pewnie siedzi w jakimś sterowniku do samej magistrali usb? Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Na obo komputerach Apple - Imac i MacBook pro - mam najnowszy system operacyjny Mojave, ale co ważne pierwszy pendrive czyli A - tego objawu doznał jeszcze na poprzednim systemie.
Utknąłem w rozwiązaniu problemu. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Imac, Macbook pro nie widzi pewndrive
Napisano 07 listopada 2018 - 16:14
Napisano 07 listopada 2018 - 17:36
Cześć,
W pierwszej kolejności sprawdź w ustawieniach Findera czy masz zaznaczone opcje - Dyski zewnętrzne
Finder preferencje -> zakładka ogólne -> Dyski zewnętrzne oraz Finder preferencje -> zakładka pasek boczny -> Dyski zewnętrzne
Jeśli to nie to to podłącz pendrive, odpal narzędzie dyskowe -> odnajdź na liście pendrive i kliknij opcję -> pierwsza pomoc na górze okienka w opcjach -> odmontuj dysk i zamontuj jeszcze raz.
Pozdro
Napisano 07 listopada 2018 - 17:46
Cześć,
W pierwszej kolejności sprawdź w ustawieniach Findera czy masz zaznaczone opcje - Dyski zewnętrzne
Finder preferencje -> zakładka ogólne -> Dyski zewnętrzne oraz Finder preferencje -> zakładka pasek boczny -> Dyski zewnętrzne
Jeśli to nie to to podłącz pendrive, odpal narzędzie dyskowe -> odnajdź na liście pendrive i kliknij opcję -> pierwsza pomoc na górze okienka w opcjach -> odmontuj dysk i zamontuj jeszcze raz.
Pozdro
Cześć,
Pozdro
Hej. No ale to rozwiaze sprawe ze windows odpalany na osobnej partycji - czyli startuje jako system a nie maszyna virtualna - zacznie widziec pendraki? Bo dla mnie to jest blad gdzies na poziomie sterownika w bios czy gdzies tam. Ale dobra. Juz sprawdzam.
Sprawdzilem, te opcje sa włacone, w nadzedziu dyskowym pendraka nie widac ...bo tu tkwi caly problem. Komputer tak jakby kompletnie nie widzial ze podlacza sie do niego zewnetrzne urzadzenie. Oba maki go nie widza. Dell z windows tak. Wiec moze cos w bios - tylko nie mam pojecia co i gdzie tam zajrzec.
Napisano 07 listopada 2018 - 19:26
Spróbuj zresetować SMC
1. Wyłącz komputer jabłko -> wyłącz
2. Podłącz zasilanie
3. Naciśnij jednocześnie shift-control-alt (lewostronne) i przycisk zasilania (przytrzymaj)
4. Włącz komputer, podłącz pendriva i sprawdź czy widać go w narzędziach dyskowych.
Pozdro
Napisano 07 listopada 2018 - 19:35
Bez zmian. Co ważne. Bo to chyba uciekło. Podłaczam do zarówno Imaka jak i MacBooka inne pendrivy i są wykrywane bez problemu. Ta przypadlosc dotyczy tylko produktow sundiska 64 gb. Wiec nie mam juz pomyslu w czym problem - chyba w sundisku - ale z drugiej strony - dlacego kazdy pc widzie je bez problemu????
Spróbuj zresetować SMC
1. Wyłącz komputer jabłko -> wyłącz
2. Podłącz zasilanie
3. Naciśnij jednocześnie shift-control-alt (lewostronne) i przycisk zasilania (przytrzymaj)
4. Włącz komputer, podłącz pendriva i sprawdź czy widać go w narzędziach dyskowych.
Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych