Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

iPad Pro 11" - Pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
278 replies to this topic

#1 konio124

konio124
  • 670 posts

Posted 07 November 2018 - 04:22

Jakie jest wasze zdanie na temat najnowszego iPada Pro 11" ?

Niebawem zamierzam przesiąść się z iPada Pro 10.5 na 11.

Dla mnie dużym plusem jest większy ekran oraz Apple Pencil ładowany bezprzewodowo.

Dodatkowym plusem jest spory zapas mocy, trzeba przyznać że wyniki antutu robią wrażenie.

Ciekawi mnie czy nowe ipad będzie obsługiwał pendrivy w standardzie USB-C

Attached Files

Edited by konio124, 07 November 2018 - 04:42.

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 07 November 2018 - 07:13

Tu jest moim zdaniem dość obiektywne spojrzenie na nowego iPada.

https://www.theverge...-price-features

Problemem w tym urządzeniu jest iOS, którego liczne ograniczenia sprawiają, że ogromna moc jest zamknięta w klatce.

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 November 2018 - 08:10.

• keniutek likes this

#3 MC_

MC_
  • 6923 posts

Posted 07 November 2018 - 07:31

To prawda. Gdyby dali nawet troche okrojona wersje macOS...
  • keniutek likes this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 07 November 2018 - 07:49

Ipad to jest tablet. Ktoś potrzebuje komputera to kupuje macbooka albo imaca. Moim zdaniem i tak w tym roku funkcjonalność ipada będzie na wyższym poziomie poprzez nowe złącze USB-C. Podepniemy masę urządzeń łącznie z hubami, aparatami, pamięciami zewnętrznymi, monitorami. W Geekbenchu 5tys punktów w teście jednego rdzenia i 18tys punktów w teście wielu rdzeni to wynik na poziomie macbooka pro 2018 z i7. Ja na swojego ipada 11 cali już złożyłem zamówienie. Dostawa według strony apple dopiero po 20 listopada.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 07 November 2018 - 08:08

Kardas,
Widziałeś prezentację Apple? Oni to konsekwentnie, od długiego czasu pozycjonują iPada razem z komputerami. Wydajność porównują z wydajnością laptopów. Tak samo z poziomem sprzedaży. Wyceniają porównywalnie z macbookami. Trudno w tej sytuacji nie odnosić do komputerów.

Według powyższej recenzji wcale nie jest tak różowo z tymi urządzeniami zewnętrznymi. Ze szczególnym uwzględnieniem pamięci masowych. Monitor owszem podłączysz ale z niewielkimi wyjątkami będzie on pracował wyłącznie jako klon wyświetlacza. Nigdy jako dodatkowy ekran na inną aplikację. Kolejne bardzo poważne ograniczenie to mobilne Safari. To naprawdę słabe.

Przy tych wszystkich ograniczeniach software'owych niezwykle trudno będzie znaleźć sposób na wykorzystanie tego wydajnościowego potwora, zamkniętego w złotej klatce.

Zachęcam do przeczytania w całości podlinkowanej przeze mnie recenzji.

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 November 2018 - 08:15.

• keniutek likes this

#6 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 07 November 2018 - 08:29

Ipady wyceniają podobnie z macbookami? Nie wydaje mi się. Najtańszy Air zaczyna się dziś od 6tys. natomiast najtańszy ipad 11 cali 3,8tys. Wydajnościowo nowy układ A12X jest na poziomie i7 z macbooka pro 2018 za 12tys. Ipad to wspaniałe urządzenie do konsumowania treści internetowych. Ktoś kto nie potrzebuje takich urządzeń do pracy to pewnie i tak 90% czynności które wykonuje to szerokorozumiana konsumpcja treści internetowych i tutaj ipad poprzez swoją mobilność i rozmiar wygrywa z macbookami. Ktoś kto jednak potrzebuje komputera do pracy, obróbki zdjęć, filmów, tekstu to nie powinien nawet spoglądać w stronę ipada. Po prostu te urządzenia mają i powinny mieć inny target.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 07 November 2018 - 10:00

Ipady wyceniają podobnie z macbookami? Nie wydaje mi się. Najtańszy Air zaczyna się dziś od 6tys. natomiast najtańszy ipad 11 cali 3,8tys.

Sam przymierzałem się do kupna ale mi przeszło, bo w konfiguracji 256GB WiFi + klawiatura + pencil wyszło mi ponad 6kPLN. Czyli bardzo porównywalnie z Macbookiem. I być może nawet bym się zdecydował na ten zakup, gdybym miał możliwość uwolnienia tej bestii, która siedzi w środku. Ale ta niestety ma założony kaganiec w postaci iOS.

Wydajnościowo nowy układ A12X jest na poziomie i7 z macbooka pro 2018 za 12tys. Ipad to wspaniałe urządzenie do konsumowania treści internetowych.

Wydajność w benchmarkach jest imponująca. Zestawienie porównawcze z innymi laptopami przedstawione podczas konferencji robi wrażenie. Cóż z tego, skoro ta moc jest ograniczona przez system stworzony z myślą o telefonach komórkowych? Nie podłączysz zewnętrznego dysku, nie wykorzystasz sensownie możliwości podłączenia dodatkowego ekranu.

Wspaniałe urządzenie do "konsumowania" internetu? I do tego wsadzają z jednej strony moc porównywalną, jak twierdzisz, z najnowszym Macbookiem, a z drugiej strony przeglądarkę, w której możemy oglądać strony mobilne? Po to mamy nawet 12.9" ekranu, żeby przeglądać strony dostosowane do ekranów telefonów komórkowych?

W czym ten superwydajny Pro jest lepszy od zwykłego iPada, jeśli ma służyć tylko do czytania porannej prasy?

Apple nie pozycjonuje iPadów serii Pro, które potrafią kosztować ponad 2kUSD, jako urządzeń do czytania blogów. Nie bez powodu na konferencji został przedstawiony Photoshop dla iPada. Nie bez powodu sprzedają do tego klawiaturę i pencil. Nie bez powodu nawet nie zająknęli się o tym, że to jest urządzenie do konsumpcji treści. Ale jeszcze muszą trochę popracować, zanim to urządzenie zacznie być wszechstronne adekwatnie do tego, gdzie to marketingowo próbują wciskać.

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 November 2018 - 10:37.

#8 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 07 November 2018 - 11:10

Podstawowa sensowna konfigurscja macbooka air też znacznie różni się od wyjściowej ceny. Dokładając tylko do 16GB Ramu i dysku 256MB wychodzi 8tys. A to i tak średnia jak na dziejsze czasy pojemność dyskowa a sam procedor i5 w tej wersji z Aira do najszybszych nie należy. W tej cenie to moim zdaniem dyskwalifikuje tego macbooka.
Miałeś kiedyś ipada? Strony na ipadzie wcale nie są takie jak w wersji mobilnej na iphonie. Strony na ipadzie są w wersji desktopowej.
Kupuję praktycznie co roku nowego ipada i do konsumpcji treści internetowych, zdjęć, filmów, emaila jest idealny. Można go używać siedząc, leżąc czy stojąc. Jest mega poręczny w stosunku do laptopów. 95% czynności mogę zrobić na ipadzie. Komputer włączam coraz rzadziej, tylko do odczytania cd-r czy do wydrukowania czegoś.
Od tego roku mamy usb-c. Podobno pamięci masowe już się da podłączyć. Stwarza to wiele nowych możliwości. Pewnie za jakiś czas dowiemy się co dodatkowo podepniemy. Są już w sprzedaży huby do tego ipada z czytnikiem kart SD, hdmi, minijack, USB-A.
  • Sebosz likes this

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 07 November 2018 - 11:38

Ja nie neguję tego, że tablet to przydatne i wygodne urządzenie. Pomyśl, ile by zyskało, gdyby zdjąć z niego ogranicznik w postaci iOS. Szczególnie ten nowy Pro z tak mocnymi bebechami pod maską. Obecnie trudno mi znaleźć praktyczne uzasadnienie aby dopłacić różnicę między wersją zwykłą a Pro w kontekście potencjalnych nowych możliwości, które w zamian dostanę. Tym bardziej, jeśli miałbym traktować go jako urządzenie do czytania internetu.

Gdyby Apple zdecydowało się z niego zrobić coś na wzór MS Surface, byłbym jednym z pierwszych klientów. Zresztą myślę, że ten dzień kiedyś nadejdzie. Nie bez powodu co raz pojawiają się plotki o przejściu na architekturę ARM.

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 November 2018 - 11:55.

#10 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 07 November 2018 - 14:12

Ipad Pro ma już procesor ARM. Ipad to jest tablet. Nie rozpatrywałbym go w żaden sposób jako komputera PC, od tego jest mac. Po prostu jest stworzony w innym celu i ma inny target. Co do mocy drzemiącej w tym urządzeniu to ja nie narzekam. Będzie to tablet który rzeczywiscie póki co będzie miał nie do końca wykorzystane swoje zasoby. Jednak nie można tego rozpatrywać jako wadę, po prostu jego wsparcie przez apple będzie relatywnie dłuższe. Myślę że spokojnie wystarczy na 5 lat do IOSa 17.

#11 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4946 posts
Posted 07 November 2018 - 14:29

Ipad Pro ma już procesor ARM. Ipad to jest tablet. Nie rozpatrywałbym go w żaden sposób jako komputera PC, od tego jest mac. Po prostu jest stworzony w innym celu i ma inny target. 

Odnośnie ARM chodziło mi o przejście na tę architekturę w komputerach (to w kontekście ewentualnego odpowiednika MS Surface). A co do zastosowań i do czego iPad Pro został stworzony, posłuchaj, co Tim Cook mówił na ten temat na ostatniej konferencji. W końcu to on go tworzył, więc chyba wie, do czego. ;-)

Co do mocy drzemiącej w tym urządzeniu to ja nie narzekam. Będzie to tablet który rzeczywiscie póki co będzie miał nie do końca wykorzystane swoje zasoby. Jednak nie można tego rozpatrywać jako wadę, po prostu jego wsparcie przez apple będzie relatywnie dłuższe. Myślę że spokojnie wystarczy na 5 lat do IOSa 17.

To nie moc postrzegam jako wadę, tylko kaganiec, który na nią nałożono. Po prostu źle bym się czuł w Ferrari z ogranicznikiem do 90 km/h, który być może zostanie przesunięty za kilka lat do 120. Tak, czy owak, życzę Ci dużo satysfakcji z nowego urządzenia!

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 November 2018 - 14:33.

#12 disaster3

disaster3
  • 95 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2018 - 14:31

Miałem do tej pory Air 2, który nadal świetnie sobie radził. Poczekałem na prezentacje nowego Ipada i przede wszystkim na ceny. Po tej pasjonującej prezentacji, kilka dni po kupiłem szybciutko Ipad'a Pro 10.5 bo do konsumpcji internetu i ogladania filmów stwierdziłem, że te 1300 PLN różnicy mogę lepiej spożytkować (iPad Pro 10.5 64GB Wi-fi - 2499 PLN vs iPad Pro 11 64GB Wi-fi - 3799 PLN)

Lekko szerszy ekran, face id, USB-C nie przekonało mnie do wywalenia wiecej kasy na moje potrzeby. Można powiedzieć że za tą różnicą + 750 PLN mam AW4 Nike+ 44mm ;)

Edited by disaster3, 07 November 2018 - 14:32.

• Shrek likes this

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#13 natha

natha
  • 9 posts

Posted 08 November 2018 - 13:26

A wiecie, że 6gb ramu ma wersja tera, cała reszta dalej 4gb.
Niefajne zagranie :(

#14 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 09 November 2018 - 21:56

A ja dziś zamówiłem w AOS iPada 11” LTE, do 3 tyg powinien być;)
  • konio124 likes this

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#15 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 09 November 2018 - 22:21

Ja już czekam tydzień na ipada 11. Według strony apple poczekam jeszcze 1,5 tygodnia. Długo.

#16 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 09 November 2018 - 23:26

Ja już czekam tydzień na ipada 11. Według strony apple poczekam jeszcze 1,5 tygodnia. Długo.

Jaki model wybrałeś?

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#17 damianmajk

damianmajk
  • 769 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 November 2018 - 00:34

Miałem do tej pory Air 2, który nadal świetnie sobie radził. Poczekałem na prezentacje nowego Ipada i przede wszystkim na ceny. Po tej pasjonującej prezentacji, kilka dni po kupiłem szybciutko Ipad'a Pro 10.5 bo do konsumpcji internetu i ogladania filmów stwierdziłem, że te 1300 PLN różnicy mogę lepiej spożytkować (iPad Pro 10.5 64GB Wi-fi - 2499 PLN vs iPad Pro 11 64GB Wi-fi - 3799 PLN)

Lekko szerszy ekran, face id, USB-C nie przekonało mnie do wywalenia wiecej kasy na moje potrzeby. Można powiedzieć że za tą różnicą + 750 PLN mam AW4 Nike+ 44mm ;)

A ja dziś zamówiłem w AOS iPada 11” LTE, do 3 tyg powinien być ;)

Również się zastanawiałem nad nowym Pro, ale wygrał u mnie rozsądek. iPhone 8 Plus nie mam zamiaru narazie zmieniać, zatem stwierdziłem, że do takiej "rodziny" lepiej będzie pasował iPad Pro 10.5. Jestem bardzo zadowolony z wyboru szczególnie, że mój poprzedni iPad to był mini 2 :)

#18 Kardas

Kardas
  • 557 posts

Posted 10 November 2018 - 06:19

Jaki model wybrałeś?

Silver wifi.

#19 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 10 November 2018 - 08:57

Również się zastanawiałem nad nowym Pro, ale wygrał u mnie rozsądek. iPhone 8 Plus nie mam zamiaru narazie zmieniać, zatem stwierdziłem, że do takiej "rodziny" lepiej będzie pasował iPad Pro 10.5. Jestem bardzo zadowolony z wyboru szczególnie, że mój poprzedni iPad to był mini 2 :)

Teraz jeszcze mam 10.5 i bardzo zadowolony jestem:) ale nowy pro kusił :)
  • damianmajk likes this

#20 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 November 2018 - 09:15

Na keynote iPad Pro zrobił na mnie ogromne wrażenie...które uleciało wczoraj podczas macania w iSpot. Trzyma się go dużo słabiej niż wcześniejsze modele ale do tego idzie jeszcze się przyzwyczaić. Jednakże usunięcie Home Button spowodowało że teraz chcąc się przełączać między aplikacjami lub je zamykać, trzeba za każdym razem machać palcem po dolnej belce. O ile w iPhonie nie mam z tym problemu, tak tutaj było to co najmniej irytujące. Jestem ciekaw waszej opinii.

#21 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 10 November 2018 - 10:29

GIZU trzeba się będzie przyzwyczaić. Home Button definitywnie zostaje wycofany z produktów apple.
  • gadzeciarz_z_rozsadku likes this

#22 GIZIU

GIZIU
  • 923 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 November 2018 - 12:04

Ja to doskonale wiem, po prostu opisałem pierwsze wrażenia ;)

• EMU likes this

#23 disaster3

disaster3
  • 95 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 November 2018 - 12:52

Mój brat zamówił sobie nowego 11” 64gb ma w tej chwili air 1. Nie posłuchał mnie żeby brać 10.5 pro 1300 pln taniej. Generalnie go rozumiem bo ja tez jestem świr na punkcie gadżetów ale miesiąc temu kupiłem 2 x Xs’y 256 i 64, airpodsy, i aw4 nike+ 44mm i dla mojego używania poprzedni Pro spelnia w 101% swoje zadanie.
  • damianmajk and gadzeciarz_z_rozsadku like this

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#24 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 November 2018 - 14:49

U rodziców w domu jest Air 2 i Pro 9,7 i Air 2 będzie w tym roku wymieniany na nowego Pro 11 albo 12.9. Ktoś z was brał w ogóle pod uwage 12.9 zamiast 11? 

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#25 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 10 November 2018 - 17:57

Oglądałem przed chwilą w Cortland nowego pro 11, i juz wiem że to była genialna decyzja:) Już nie mogę się doczekać:)

6 user(s) are reading this topic

0 members, 6 guests, 0 anonymous users