Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z przeniesieniem systemu na dysk ssd

• This topic is locked This topic is locked
6 replies to this topic

#1 FreeWay

FreeWay
  • 16 posts

Posted 06 November 2018 - 18:15

Posiadam Macbooka pro 13 a1278 2012. Stary Hdd daje już o sobie znać, więc mam zamiar wymienić go na SSD. Mam w tej chwili do dyspozycji dysk intela 330. Problem polega na tym iż gdy podpinam SSD na USB i wchodzę w narzędzia dyskowe to przy formatowaniu mam do dyspozycji tylko formaty: Mac OS extended, MS-DOS, ExFAT. Główny dysk mam w formacie APFS, więc żeby przerzucić system na SSD muszę mieć ten sam format dysku. Ktoś spotkał się z tego typu problemem i go jakoś rozwiązał?

#2 Kowadełko

Kowadełko
  • 335 posts

Posted 06 November 2018 - 23:08

Jakim programem chcesz przerzucic system?
Wyprobuj CarbonCopyCloner, a tak w ogole jakim cudem hdd smiga ci pod tym dziadostwem APFS?

#3 FreeWay

FreeWay
  • 16 posts

Posted 07 November 2018 - 08:26

Szczerze nie mam pojęcia jak to działa. Dotarłem do tego etapu, że udało mi się włączyć instalację sytemu z pendrive. Niestety podczas instalacji zawsze na tym samym etapie wyskakuje błąd. Postaram się zamiast najnowszego Mac OS-a zainstalować starszą wersję. Tylko po tych paru próbach instalacji nie mogę się zalogować na swoje konto. Po włączeniu Maca i wybraniu użytkownika pokazuje się pasek ładowania i jak dojdzie do końca to pojawia się czarny ekran.

Jest jakaś możliwość pobrania Mac os sierra albo starszego i zrobienia bootowalnego pendrive na komputerze z systemem windows?

#4 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 07 November 2018 - 09:25

Zamontuj dysk w komputerze. Uruchom instalacje z USB. W Narzędziu Dyskowym sformatuj dysk. Zainstaluj system. Kiedy system się zainstaluje podłącz stary dysk pod USB, kiedy system zapyta czy przenieść dane wskaż dysk USB jako ich żródło, dane zostaną przeniesione do nowego systemu na SSD. To jest prawidłowy sposób instalacji systemu na SSD, a nie klonowanie itd.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#5 FreeWay

FreeWay
  • 16 posts

Posted 07 November 2018 - 09:33

Próbowałem nowy dysk instalować poprzez podłączenie pod USB i tak samo gdy był podłączony przez SATA. Zawsze te same błędy. Dodatkowo jeszcze wyłączyło mi się podswietlenie klawiatury.

#6 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 07 November 2018 - 09:52

Jakie błędy? Którego systemu masz instalkę na USB?

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#7 FreeWay

FreeWay
  • 16 posts

Posted 07 November 2018 - 13:21

Podłączyłem ponownie pod sata, włączyłem instalację i tym razem nie wyrzuciło żadnych błędów. Temat do zamknięcia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users