Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria zamiennik- Mac przestaje działać po kilku dniach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 31 października 2018 - 11:13

Cześć, moja oryginalna bateria w MacBook Pro 15 early2011 spuchła wiec postanowiłem kupić nowa.
Ogolnie przetestowałem już wszystkie z Allegro i w akcie desperacji chciałabym zapytać bo moze ja coś robię źle :/

Schemat zawsze jest taki:
1.Kupuje baterie, instaluje ją i wszystko działa idealnie (płynnie, nie zacina sie system, bateria sie ładuje)
2. Pracuje na baterii przez dzień-dwa doładowując sporadycznie
3. Zostawiam macbooka np. na weekend i po weekendzie poziom naładowania wynosi 0. Ładowarka nie chce ładować macbooka a jak go odpalę na kablu to system chodzi z prędkością zawirusowanego na maxa Windowsa Vista ... zacina sie podczas wpisywania adresu www, ruch myszki nawet nie jest płynny, komputer działa do póki jest na kablu (jak sie go odłączy to zdycha). Poza tym moze byc 5 godzin na tym kablu a nie wskoczy 1% i cały czas komunikat- Ładowanie nie odbywa sie 2%...
4. Odsyłam baterie w ramach 10 dni zwrotu albo gwarancji, dostaje nowa sztukę tego samego modelu albo zwrot środków —> powrót do pkt 1.

Moze oprócz wkręcenia śrubek i podłączenia złącza trzeba coś jeszcze zrobic w systemie albo jakiś reset (bardziej zaawansowany niż zwykły restart z palca).

Przetestowałem już wiele modeli i marek (nie wiem czy można wymienić nazwy ale w tym przypadku to raczej reklama nie będzie) i na ogniwach ATL i nie i droższych i tańszych i zupełnie tanich z Allegro ...

Pamietam, ze podobny problem miałem z MacBook Air tyle, ze w końcu trafiłem na używana oryginalna baterie w dobrym stanie i akceptowalnej cenie.

Będę mega wdzięczny za pomoc :)

Użytkownik Kuba00 edytował ten post 31 października 2018 - 11:17

#2 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 31 października 2018 - 11:28

Sam sobie odpowiedziałeś:

Pamietam, ze podobny problem miałem z MacBook Air tyle, ze w końcu trafiłem na używana oryginalna baterie w dobrym stanie i akceptowalnej cenie.

Musisz wymienić na oryginalną baterię, a na taką wymienią Ci tylko w autoryzowanym serwisie.

Pro 2012, 14 Pro

#3 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 31 października 2018 - 11:56

Ten komputer już nie jest naprawiany przez serwis autoryzowany, Apple zakończyło jego wsparcie techniczne.

A jak zachowywał się na tej spuchniętej baterii? Bo może to wina płyty głównej, a nie baterii kiepskiej jakości? Może coś na płycie wyładowuje zbytnio baterię, a potem już nie może jej naładować.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#4 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 31 października 2018 - 13:40

Właśnie na oryginalnej spuchniętej baterii działa idealnie :) jak na 7 letni komputer nie widzę powodów żeby się z nim rozstawać.

Działał stabilnie i płynnie, bateria pomimo spuchnięcia dawała radę się ładować i trzymała poziom naładowania. Jedyny minus, że obecnie nie mieści się już w ogóle do obudowy (nawet ze zdjętym spodem). Spuchło jedno ogniowo w tak znacznym stopniu, że nie daje się obecnie połączyć złączem.

Wszystko działało idealnie i do jakiegoś czasu po tym jak tylko "nowe baterie przestawały działać" podpinałem starą spuchniętą i do czasu dosłania nowego zamiennika pracowałem na MacBooku. 

Trudno jest znaleźć oryginalne akumulatory do niewspieranego MacBooka :( znalazłem zamienniki od 'krzaków' do myślę, że renomowanych GreenCell'a PRO (który wymieniałem od najdroższych opcji do najtańszych i efekt jest taki sam). 

Podejrzewam, że jak zaniosę do jakiegoś nieautoryzowanego serwisu Apple to włożą identyczne zamienniki które podziałają 2-5 dni i zostanę z dwoma niesprawnymi bateriami po +/- 500 zł i MacBookiem który nie działa stabilnie nawet na kablu :(

#5 D4n2

D4n2
  • 59 postów

Napisano 31 października 2018 - 13:48

Hmm... nie lepiej oddać starą baterię oryginalną appla do regeneracji ?

#6 Kowadełko

Kowadełko
  • 335 postów

Napisano 31 października 2018 - 14:17

Po wymianie na zamiennik robiles reset SMC, po za tym poczytaj o funkcji KeepAlive. Testuje teraz Aira 11" na C2D i po ustawieniu tej funkcji na 0, bateria po uspieniu lapka zjechala po 10h tylko o 1%, ale mam orginala.

#7 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 31 października 2018 - 15:25

MacBook Pro 15" Mid 2012 ma ten sam model baterii, więc gdyby Ci zależało na oryginalnej to możemy taką jeszcze zamówić bez problemu.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#8 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 31 października 2018 - 16:29

wykonałem instrukcję restartu SMC ze strony Apple czyli wyłączyłem z trudem komputer, nacisnąłem control+option+shift+przycisk zasilania przez 10 sekund po puszczeniu komputer włączył się ale nadal występuje problem. Pokazuje 0% baterii i komunikat (Ładowanie baterii nie odbywa się) a na zasilaczu MagSafe jest ciągle zielona kropka :/

Cały czas komputer zacina się nawet przy ruchach myszką :( wyłączenie wszystkich aplikacji trwało z 6-7 minut

Jakie jeszcze procedury mogę przećwiczyć? 

MacBook Pro 15" Mid 2012 ma ten sam model baterii, więc gdyby Ci zależało na oryginalnej to możemy taką jeszcze zamówić bez problemu.

Jaka byłaby +/- cena baterii z montażem? Czy serwis daje gwarancje, że problem nie wystąpi po kilku dniach?

Hmm... nie lepiej oddać starą baterię oryginalną appla do regeneracji ?

Myślę, że regeneracja baterii w której spuchły ogniwa do szczytu możliwości + połamała się obudowa nie będzie tania i prosta + nie daje gwarancji, że za miesiąc nie spuchnie inne ogniwo.

Użytkownik Kuba00 edytował ten post 31 października 2018 - 16:38

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych