Nie do końca rozumiem problem. Jeśli wejdziesz na „aplikacje” pliki i wybierzesz lokalizacje i nie masz nic w pozycji „na tym telefonie” to znaczy ze wszystko jest na icloud. Jeśli wejdziesz na icloud i plik się pobierze to po jakimś czasie sam się usunie. Przynajmniej u mnie tak jest.
- Wrzuciłem dokumenty na icloud.
- Pojawiły mi się do ściągnięcia na urządzenie bezpośrednio w aplikacji Pliki niepobrane (chmurka w prawym rogu dokumentu).
- Ściągnąłem je na telefon (jakieś 200 mb).
I teraz tak: jak usunę je na telefonie w aplikacji Pliki to usuną mi się z icloud. W ustawienia -> ogólne -> iPhone (pamięć), widzę apkę Pliki, ale tam się wyświetla tylko wielkość plików ogółem (nie ma wyszczególnionych) dokumentów. Czytałem na necie, że powinna się tam pojawić dodatkowa opcja jak iCloud, w której pokazuje dokumenty ściągnięte z chmury na urządzenie, gdzie możesz usuwać pobrane dokumenty z urządzenia. U mnie się nic takiego nie pojawia.
Ale... wiem o co Ci chodzi już. U mnie nie ma tam opcji "na tym telefonie". To teraz wyjaśnij mi w jakim celu musiałem kliknąć ściągnięcie dokumentów z iCloud Drive skoro one są tylko w chmurze? Bo czegoś tu nie rozumiem, skoro pobrałem to faktycznie powinny być tam gdzie piszesz, a jednak ich nie ma. Dziwne.
Widzisz problem chyba tkwi w czymś innym- przyznaje bez bicia, że ja chyba po prostu nie wiem jak to powinno działać / wyglądać i stąd cały mój problem