Witam. Dzisiaj przyglądając się obiektywowi tylnemu w iPhonie X, którego mam od dwóch tygodni zauważyłem jakby dwie kreski (rysy) przechodzące wszerz obiektywu w jego dolnej części. Z tym, że widać je tylko pod światło gdy obiektyw jest brudny np. Przetrę go palcem, gdy jest czysty przetarty ściereczka nie widać ich pod żadnym kątem. Z tego co słyszałem jest to szkło szafirowe, więc nie wiem jakim cudem się pojawiły po 2 tygodniach użytkowania. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Ps. Czy w X da się wymienić samo szkło aparatu?

Rysy na obiektywie
Napisano 23 października 2018 - 12:59
Napisano 24 października 2018 - 19:08
Ps. Czy w X da się wymienić samo szkło aparatu?
Da się, ale już nie na taki szafir ...
Oryginalnego szkła praktycznie nie da się zarysować podczas użytkowania telefonu, ale można je stłuc (jest dość kruche).
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 24 października 2018 - 23:14
Właśnie dość dziwna sprawa w moim 4 letnim HTC 0 rys na aparacie, a tutaj dwie krechy biegnące od krawędzi do prawie krawędzi gdzie telefon ma 2 tygodnie noszony w etui w kieszeni 0 kluczy ani nic. Z tym, że jak się ładnie wyczyści obiektyw ściereczką na błysk to ich nie widać. Ciekawe mnie czy w serwisie by coś dało rade coś z tym zrobić czy od razu wada mechaniczna? :/
Napisano 24 października 2018 - 23:25
Jeżeli szkło szafirowe nie jest pęknięte to dwutygodniowy telefon ze "skazą" na szafirze ma szanse być wymieniony w całości.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 24 października 2018 - 23:26
Napisano 25 października 2018 - 09:38
ten "szafir" na obiektywie nie jest przeciez szafirem. To marketingowy bełkot
Napisano 25 października 2018 - 09:47

Napisano 25 października 2018 - 10:03
To nie jest szkło szafirowe. Było o tym na jakimś kanale YT co gościu sprawdza takie rzeczy. Już przy twardości 6 rysikiem zarysował ten ich "szafir". To jakieś zwykłe szkiełko powleczone jedynie cienką warstwą szafiru i to metodą chemiczną. jak kolega wyżej napisał - bełkot merketingowy.
Bełkot nie bełkot, jeśli uważają, że to szafir to może coś z tym zrobią
Tak zrobią - dadzą pełne szafirowe i podniosą cenę iPhone-a o 1000 zł
iPhone 8, MBA
Napisano 25 października 2018 - 10:31
Chodzi o pewnie o ten kanał JerryRigEverything
Z tego co pamiętam to testował też "szafirowego" Apple Watcha
Użytkownik Kowal_86 edytował ten post 25 października 2018 - 10:39
Napisano 25 października 2018 - 10:33
Oglądałem filmik u Jerrego i rysy u niego powstałe według mnie nie przypominają tych co są u mnie :/
Ciekawe co jutro powiedzą mi w Idream
Napisano 25 października 2018 - 10:50
Zrób zdjęcie tych rys i pokaż tutaj jak to wygląda.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 25 października 2018 - 11:13
Jutro dopiero będę mógł zrobić zdjęcie drugim telefonem, jeśli uda się je uchwycić to prześle na priv lub tutaj wstawię.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych