Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria spada równomiernie 10% w ciągu każdej godziny na bezczynności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Katarzyna Stępień

Katarzyna Stępień
  • 1 postów

Napisano 16 października 2018 - 21:32

Cześć, parę dni temu zakupiłam 'szóstkę' z nową baterią, wszystko pięknie dopóki nie przyszło mi jej naładować pierwszy raz. Odłączyłam ładowarkę ok. godziny 22:30 przy 100% i poszłam spać (zaczynając ładowanie po sygnalizacji spadku do 20%). Bateria jest oryginalna nie żaden zamiennik. Rano parę minut przed 7 wybudziłam telefon a tam 20%, spadek przez noc o 80% przy działających w tle tylko ustawieniach, wyłączona lokalizacja, wifi i inne LTE. Od razu podłączyłam ładowarkę i naładowałam do 100%. Bateria w ciągu dnia dalej spadała o 10% w ciągu każdej godziny. Po spadku do 40% ponownie podłączyłam i naładowałam do 100%. W miedzy czasie poszłam do serwisu to powiedzieli żeby poczekać do tych 3-5 pierwszych cykli ładowania, a jak będzie bez zmian to żeby przyjść. Przez pierwszą noc bateria po prostu przez 8h spłyneła. W ciągu dnia troche użytkowałam przeglądarkę, messenger ale to dosłownie po parę minut i kilka SMS a bateria dalej uciekała o 10% z każdą godziną jak w zegarku. Najwięcej zużycia mam przez 'ustawienia'. Czy to jakieś procesy w tle? Możliwe, że nowa bateria musi się 'wybudzić'? Nigdy w nowych telefonach nie miałam takiej przypadłości z baterią. Pierwszy screen jest po tej feralnej nocy, drugi po tych kolejnych 2 cyklach ładowania i największe zużycie przez 'ustawienia'.

Ktoś miał taki problem?

Załączone pliki

#2 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 października 2018 - 14:22

Mówisz że kupiłaś szóstkę z nową baterią. Gdybyś kupiła nowy telefon to wiadomo że oryginał a tak skąd masz pewność? Jakiś dokument wymiany czy coś? 

Bateria rozładowuje się jednostajnie co jest bardzo ciekawe choć pewnie nie dla ciebie. Te 2-3 dni można rzeczywiście poczekać ale nie ma szans by taka regularność byłą związana z jakimś indeksowaniem czy też "układaniem" się baterii

Mówisz o działaniu w tle. W teorii gdyby coś działało w tle podczas twojego snu to licznik w ustawieniach liczyłby to na poczet "ekran wyłączony". Z drugiej jednak strony interesujący jest fakt że ustawienia były na pierwszej pozycji. Chyba że dużo przebywałaś w nich.

Druga możliwość to jakiś błąd softu. Spróbuj wyłączyć i włączyć urządzenie. Jeśli nie pomoże to hard reset. Jeśli dalej nic to polecam wyzerować telefon i ustawić jako nowy. Sprawdzić wtedy jak się zachowuje. Jak i to nie pomoże to według mnie wina leży po stronie baterii. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 18 października 2018 - 15:07

Co się wyświetla po wybraniu "Kondycja baterii"?

Nowy oryginał mógł być tylko i wyłącznie wstawiony w autoryzowanym serwisie. Zewnętrzne serwisy niestety nie mają dostępu do oryginałów.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 18 października 2018 - 15:09

• kristof461 lubi to

#4 Szaden

Szaden
  • 252 postów

Napisano 22 października 2018 - 15:21

Jaka wersja systemu? iOS12 lubi robić z baterią dziwne rzeczy i nie pokazywać wszystkich działających w tle procesów na wykresach zużycia energii

Użytkownik Szaden edytował ten post 22 października 2018 - 15:21

#5 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 22 października 2018 - 15:26

Kolega pyta jaką masz kondycje baterii......ustawienia, bateria, kondycja baterii.....

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 22 października 2018 - 15:32

Jaka wersja systemu? iOS12 lubi robić z baterią dziwne rzeczy i nie pokazywać wszystkich działających w tle procesów na wykresach zużycia energii

przeciez po screenshotach widać, ze to 12. Moim zdaniem bateria nie leżała nawet obok oryginału, ale tego raczej się już nie dowiemy, bo autorka milczy od dłuższego czasu.
  • kristof461 lubi to

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 22 października 2018 - 16:14

Po prostu to glupota ludzka wiadza ogloszenie ze w telefonie jest nowa bateria czy ekran i mysla ze to dobrze a jest odwrotnie -to oznacza ze jest wstawiony nic nie warty zamiennik i nalezy omijac taki zlom.

#8 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 24 października 2018 - 14:54

Głupota to jest też pytać a później siedzieć cicho. Też mi się wydaje że jakiś szrot i dlatego byłem ciekaw skąd ta pewność że to na pewno oryginał. Jak się ma oryginał to i ma się dokument potwierdzający taką wymianę. Cóż. Nie żebym wypominał komuś coś ale iP 6 plus jakaś tam bateria to mogła być oferta cenowa.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#9 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 24 października 2018 - 19:02

Głupota to jest też pytać a później siedzieć cicho. ...

To już raczej poziom kultury, a nie inteligencji.

Nie każdy musi być specjalistą od baterii w telefonach, ale podstawowych zasad savoir-vivre wypada przestrzegać niezależnie od wykształcenia.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych