Mac mini i karta ethernet
Started by
dekanex
, 20 Feb 2008 21:59
9 replies to this topic
Posted 20 February 2008 - 21:59
Witam.
Całkiem niedawno kupiłem sobie Maca mini i musze przyznać że niewiele jest powodów do narzekania (jeszcze wszystkich nie znalazłem), ale ten jeden mnie mocno irytuje, mianowicie zawieszająca się karta ethernet. Objawia się to tym, że nie moge ściągać z internetu dużych plików, albo dużo plików. Przy dużych plikach po około 40MB (od 10 do 70) karta sieciowa się zawiesza i pomaga jej tylko wyłączenie i ponowne włączenie, albo restart całego systemu. Z początku myślałem że to wina zaśmieconego systemu, ale niestety czysta instalacja leoparda i tigera nie pomogła (update 10.5.1 i 10.5.2 też nie pomógł). Na tapetę poszedł też XP ale z niewiele lepszym rezultatem ok 100MB (ściągnął mi update 10.5.1). Sprawdzałem jeszcze na linuksie livecd, ale też klapa. Poprzedni PC jak i laptop Asusa na tym samym kablu mogą ściągać nawet całą noc, więc wina kabla, huba i routera nie wchodzi w grę. Podejrzewam uszkodzenie karty, ale nie wiem jak to sprawdzić. Jeśli oddam do naprawy gwarancyjnej to jak z szybkością naprawy? Na długo zostanę bez komputera? Proszę o radę co zrobić z taką sytuacją i co może być powodem niedomagania mojego mini?
P.s. Pewnie jeszcze zły dział wybrałem więc może jakiś admin przeniesie

Posted 20 February 2008 - 22:13
Nie chce prorokować ale może być wadliwa/uszkodzona sieciówka. W sieci dość często są przepięcia i sieciówka jest Dead. Zakup karte sieciową USB, w salonach apple znajdziesz taką pojawiły sie przy okazji MacBook Air, lub zakup inną USB.
Pisałeś że sprawdzałem na Live CD i OS X także napewno problem sprzętowy.
Posted 20 February 2008 - 23:51
Sprawdź na wszelki wypadek co masz ustawione w opcjach karty pod ethernet, w sensie, jaki speed&duplex.
Posted 21 February 2008 - 11:32
Sprawdzałem już wszystkie możliwości tzn automat później ustawiałem ręcznie, ale efekt ten sam, czyli przy ściąganiu dużych plików, albo dużej ilości mniejszych plików karta się zawiesza. Natomiast gdy tylko przeglądam sobie stronki, rozmowy na kadu, jakaś praca zdalna to nie ma problemu działa cały dzień. Długotrwałe obciążenie powoduje zwis, choć nie wiem czy dla karty ethernet ściąganie 70-90 kb/s to duże obciążenie jak jest to niecałe 10% jej wydajności przy pracy w trybie 10Base-T. Może zna ktoś jakieś narzędzia do testowania karty sieciowej? (niekoniecznie pod MacOS) Chyba musze zabrać moje mini na jakiś inny kabel i sprawdzić w innych warunkach.
Posted 21 February 2008 - 18:11
A co jest po drugiej stronie tego kabla sieciowego? Switch, router? Jak masz możliwość to podłącz jakiś inny komputer tym samym kablem do tego samego urządzenia.
Posted 21 February 2008 - 22:21
Nie chcę Cię w żaden sposób urazić, ale czy przeczytałeś do końca mój pierwszy wpis?
W każdym razie dzięki za zainteresowanie.
Posted 27 February 2008 - 22:39
Tak jak zamierzałem, zabrałem mojego mini do pracy i tam podpiąłem do sieci (100Base-TX) i chula jak trzeba. Sciągałem co się dało przez prawie 2 godziny i nic żadnego zawieszenia karty
Ucieszyło mnie to, ale po powrocie do domu zawiesza się dalej
Po spokojnym przemyśleniu stwierdzam że karta w moim mini nie lubi pracować w 10Base-T i nie wiem jak ją do tego zmusić.
Jak myślicie, czy mogę reklamować moje mini pod takim pretekstem czyli zawieszania przy 10Base-T? Jak długo trwają naprawy gwarancyjne? i czy nie powiedzą mi, że to nie wina karty tylko kabli, routera itp?

Posted 28 February 2008 - 00:10
Hmm, sprobuj w domu z innym kablem, bo jak rozumiem linkspeedem się bawiłeś i nic.
Jeśli w pracy Ci śmiga, to nie jest to wina karty, a raczej konfiguracji lub kabla. Do serwisu pewnie by Ci go przyjeli, ale po 'naprawie' bedziesz mial zapewne ten sam problem.
Posted 29 February 2008 - 15:29
Nie poddaje się za łatwo, więc wykombinowałem jeszcze coś takiego:
-pożyczyłem od sąsiada sieciówkę na usb
- zainstalowałem sterownik USBPegasusEthernet_108.dmg
- pojawiła się w systemie
Mam jeszcze zamiar pożyczyć od kumpla drugiego mini i przetestować go u mnie, ale potrzeba troche przygotowań czyli zamiana zawartości dysków.
Jak to zrobie to będe wiedział czy to winna mojego miniaka czy też wszystkich
-pożyczyłem od sąsiada sieciówkę na usb
- zainstalowałem sterownik USBPegasusEthernet_108.dmg
- pojawiła się w systemie
USB To LAN Converter: Nośniki wymienne: Nie Napęd odłączalny: Tak Nazwa BSD: en2 Wersja: 1.01 Zasilanie magistrali (mA): 500 Prędkość: do 12 Mb/sek. Producent: ADMtek Sterowniki Mac OS 9: Nie Typ mapy partycji: Nieznany ID produktu: 0x8511 Numer seryjny: 0001 ID producenta: 0x07a6Teraz jestem na etapie testów ale już moge stwierdzić, że działa znakomicie tzn. wczoraj 4 godziny nieprzerwanej pracy (ciągłe ściąganie) i dzisiaj już ponad dwie. Tym sposobem wyeliminowałem ewentualną wadę mojego łącza i problem pozostaje w karcie mojego mini

Mam jeszcze zamiar pożyczyć od kumpla drugiego mini i przetestować go u mnie, ale potrzeba troche przygotowań czyli zamiana zawartości dysków.
Jak to zrobie to będe wiedział czy to winna mojego miniaka czy też wszystkich

Posted 01 March 2008 - 19:04
Miałem styczność z dwoma macami mini. Jednym w pracy a drugim w domu i w obydwu przypadkach miałem ten sam problem co Ty! W domu "jakoś" się naprawiło a w pracy do dziś jest problem. Za na zainstalowanym Xp nie ma żadnego problemu!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users