Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 2016 vs. 2017, obydwa 13 cali i bazowe konfiguracje bez Touch Bara, co wybrać?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 dobrowian

dobrowian
  • 5 posts

Posted 05 October 2018 - 07:58

Szanowni,

jestem ciekaw Waszej opinii na temat wyboru laptopa.

Mam do wyboru dwie konfiguracje:

Model 2016: i5 2,0GHz/8GB/256/Iris 540 - produkcja grudzień 2016 r.

Model 2017: i5 2,3GHz/8GB/128/Iris 640 - produkcja połowa 2018 r.

Obydwa nowe i na pełnej gwarancji producenta.

Co Waszym zdaniem sprawdzi się lepiej przy codziennym zastosowaniu: praca biurowa + zabawa w: Photoshop/Affinit/Sketch?

Przeczytałem mnóstwo opinii i obejrzałem sporo testów i wydajnościowo model 2017 ma ok. 15% więcej mocy, ale czy faktycznie będzie to tak odczuwalne?

Czy warto pójść w nowszą produkcję, procesor i szybsze pamięci, kosztem mniejszej pojemności dysku? Dodatkowo mniejszy dysk ma o połowę mniejszą prędkość zapisu danych.

Czy przy instalacji w/w programów na laptopie z mniejszą pojemnością dysku, będzie jeszcze miejsce na swobodną pracę systemu?

Oczywiście można dokupić dysk typu Samsung T5, ale to dodatkowe koszty i czy tak wygodne?

Na koniec nadmienię, że cena jest praktycznie identyczna, stąd dłuższe zastanowienie nad tematem.

Ps. Temat klawiatur i ich wadliwości w modelach z 2016 pomińmy, ponieważ jest oficjalny program ich wymiany, także nie martwię się tym.

#2 fatum11

fatum11
  • 275 posts

Posted 05 October 2018 - 10:35

Miałem obydwa, to praktycznie to samo chociaż przyszłościowo lepiej brać ten z większą cyferką.

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 05 October 2018 - 11:00

Masz trudny wybór bo:

1. Model z 2016 roku ma 256 GB SSD, które powinno starczyć na w miarę komfortowe posługiwanie się komputerem i z zapasem na trzymanie pewnej ilości danych. 128 GB to moim zdaniem zdecydowanie zbyt mało. Jeżeli jeszcze zdarza Ci się obrabiać filmy, choćby te z wakacji, to robi się bardzo ciasno. Nie tylko ze względu na ciężki materiał ale również na pliki tymczasowe, które się tworzą w trakcie obróbki.

2. Model z 2017 roku ma nieco poprawioną klawiaturę. Modele z 2016 są znane z nadprzeciętnej awaryjności klawiatury, która zmusza do wizyt w serwisie, a po okresie gwarancyjnym wiąże się ze sporymi kosztami naprawy. Ten problem nie został w 2017 całkowicie rozwiązany, ale takich przypadków jest jednak sporo mniej.

Rybka albo akwarium. Wybieraj albo dopłać do 256 GB w nowszym modelu. Różnic w wydajności możesz nie brać pod uwagę. Są niezauważalne. Istotny przyrost pojawił się dopiero w 2018.

Edited by Mikołaj Maciejko, 05 October 2018 - 11:02.

#4 fatum11

fatum11
  • 275 posts

Posted 05 October 2018 - 11:10

Coś przeoczyłem. Pojawiły się MBP 13 z 2018 bez touch bar ? 

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 05 October 2018 - 11:45

Coś przeoczyłem. Pojawiły się MBP 13 z 2018 bez touch bar ? 

Nie, skąd ten pomysł?

#6 fatum11

fatum11
  • 275 posts

Posted 05 October 2018 - 11:47

Pytał się o wersje bez touch bar a wspomniałeś o istotnym przyroście wydajności w modelach z 2018.

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5069 posts
Posted 05 October 2018 - 12:01

Pytał się o wersje bez touch bar a wspomniałeś o istotnym przyroście wydajności w modelach z 2018.

Niewiele mogę na to poradzić, że wersja bez TB nie została zaktualizowana w tym roku i wcale nie wiadomo, czy kiedykolwiek zostanie. Obecnie bazowym modelem z linii 2018  jest ten komputer. Przestaje być bazowy, jak dołożysz do niego pamięć, SSD lub mocniejszy procesor.

#8 fatum11

fatum11
  • 275 posts

Posted 05 October 2018 - 15:32

W takim razie niczego nie przeoczyłem, wersji entry level nie było do tej pory w tym roku. A z dyskiem to u każdego inaczej, w 2016 miałem 256 GB i zupełnie mi to nie było potrzebne, kwestia sposobu użytkowania. Wstyd się przyznać, że wymieniłem trochę ze względu na kolor, chciałem space grey a dysk mam poprzez usb 3.0 jakoś 4 TB 2.5'' i wystarcza jeżeli chodzi o szybkość.

#9 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 05 October 2018 - 21:10

...

Mam do wyboru dwie konfiguracje:

Model 2016: i5 2,0GHz/8GB/256/Iris 540 - produkcja grudzień 2016 r.

Model 2017: i5 2,3GHz/8GB/128/Iris 640 - produkcja połowa 2018 r.

Obydwa nowe i na pełnej gwarancji producenta.

...

Na koniec nadmienię, że cena jest praktycznie identyczna, stąd dłuższe zastanowienie nad tematem.

..

Przy identycznej cenie pierwsza konfiguracja wydaje się być mimo wszystko bardziej atrakcyjna, ale ...

czy znajdziesz gdzieś jeszcze u autoryzowanego resellera fabrycznie nowego MacBook-a z 2016 ? 

Pamiętaj, że komputer z 2016 (nawet jeżeli jeszcze zafoliowany w pudełku) może nie "odzyskać" w systemie nowej gwarancji po pierwszym uruchomieniu, a do aktualizacji gwarancji na infolinii będziesz potrzebował fakturki - najlepiej od autoryzowanego sklepu (faktura z komisu lub od kolejnego pośrednika może nie wystarczyć).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 dobrowian

dobrowian
  • 5 posts

Posted 06 October 2018 - 22:12

Dziękuję za opinie.

Gwarancja pełna od oficjalnego sprzedawcy jabłek w PL.

Ewentualna dopłata do 256GB w modelu 2017 jest ok. 6 krotnie większa niż obecna różnica względem 2016, przy czym model starszy jest tańszy. Z tego co piszecie nie jest warta ta dopłata, ale po obejrzeniu tego testu (), który mówi o ok. 30% bardziej wydajnej pracy modelu 2017 względem 2016, mam wątpliwości.

Tak czy siak będę musiał podłączyć dysk zewnętrzny do zarządzania plikami multimedialnym, także może brać 17 z mniejszym dyskiem. Tylko pytanie: co w przypadku obróbki filmów 4K z wakacji -> ew. praca może się odbywać na plikach edycyjnych umieszczonych na zewnętrznych dyskach, mocno to komplikuje sam proces (powiedzmy, że będzie to szybki dysk Samsung T5), tylko co z wolnym miejscem potrzebnym na dysku systemowym, który wspomaga RAM przy bardziej wymagających pracach?

Macie doświadczenia w tym zakresie?

#11 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 07 October 2018 - 10:21

Przed dyskiem zewnętrznym na przechowywanie dużych plików multimedialnych (filmy, zdjęcia) i tak nie uciekniesz, natomiast ew. obróbka tych plików na dysku podłączonym przez interfejs USB to IMO: nieporozumienie. O aplikacjach - zapomnij (technicznie da się - ale bez sensu).
Rozwiązaniem byłoby podłączenie szybkiego SSD PCIex na TB3 (nie mylić z napędami SATA w obudowach z USB-C), ale już przy najmniejszych pojemnościach wchodzimy w czterocyfrowe kwoty.

Drugi aspekt (który sam zauważyłeś) to dysk SSD (zwłaszcza systemowy) lubi mieć trochę wolnego miejsca do pracy.

30% przyrost efektywności komputera z 2017 względem 2016 oczywiście możesz schować między bajki (nowe iPhone Xs też w jakimś teście są prawie 10x szybsze niż zeszłoroczne X)

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#12 fatum11

fatum11
  • 275 posts

Posted 07 October 2018 - 10:48

Wiesz wszystko, sam sobie musisz odpowiedzieć co będzie lepsze i jak użytkujesz sprzęt. Moje rozwiązanie jest optymalne dla mnie. 

#13 dobrowian

dobrowian
  • 5 posts

Posted 08 October 2018 - 07:51

Dziękuję!

W porządku, to już wiem co warto wybrać z tych dwóch. 

A powiedzcie mi co myślicie o zmianie koncepcji i pójście w model MBP 15 2015/produkcja 2017/, podstawowy model, tzn. z Iris.

Trafił się taki na ogólnodostępnym portalu z półtoraroczną gwarancją AppleCare, używany jako stacja robocza.

Oczywiście wydajność podobno dużo większa niż wersji MBP 13 2016, ale warto się zastanawiać na taką używką?
Jak wygląda kwestia przechodzenia gwarancji AppleCare na kolejnego użytkownika, co należy zrobić, aby zachować wsparcie Apple?
Zyskuję większy ekran, mocniejsze podzespoły, porty. Tracę na mobilności oraz czy również na baterii?

#14 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 08 October 2018 - 09:27

Dziękuję!

W porządku, to już wiem co warto wybrać z tych dwóch. 

A powiedzcie mi co myślicie o zmianie koncepcji i pójście w model MBP 15 2015/produkcja 2017/, podstawowy model, tzn. z Iris.

Trafił się taki na ogólnodostępnym portalu z półtoraroczną gwarancją AppleCare, używany jako stacja robocza.

Oczywiście wydajność podobno dużo większa niż wersji MBP 13 2016, ale warto się zastanawiać na taką używką?
Jak wygląda kwestia przechodzenia gwarancji AppleCare na kolejnego użytkownika, co należy zrobić, aby zachować wsparcie Apple?
Zyskuję większy ekran, mocniejsze podzespoły, porty. Tracę na mobilności oraz czy również na baterii?

AC jest przypisane do komputera (nie do użytkownika). Jeżeli tylko będziesz miał dowód legalnego wejścia w posiadanie komputera (np. umowę kupna-sprzedaży komputera) to AC przypisane do komputera też będzie Twoje.

Wypada jedynie potwierdzić (np. w ASA) przed zakupem, że komputer nie ma uszkodzeń, których AC nie obejmuje (np. śladów zalania wewnątrz).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#15 dobrowian

dobrowian
  • 5 posts

Posted 09 October 2018 - 08:02

Jeszcze raz dziękuję. Wybrałem model 2016 base.

Pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users