Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria w Mojave

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 29 września 2018 - 14:18

Korzystam z MacBook'a Pro (13'', Early 2015) z zainstalowanym w dniu premiery nowym OS'em. Wykonałem czystą instalację, przy okazji formatując dysk i pozbywając się naleciałości po poprzednim systemie.

Mam wrażenie, że drenaż baterii jest okropny. Pierwsza moja myśl - pewnie dynamiczna tapeta swoje zużywa. Wyłączyłem, bez zmian.

Dowód? 

14:49 - Załączony plik  Obraz 29.09.2018, godz. 14.49 2.jpg   7,42 KB   1 Ilość pobrań

15:07 - Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-09-29 o 15.07.31.png   27,46 KB   1 Ilość pobrań

Po pierwsze, procentowy drenaż baterii w kilka minut jest ogromny. Po drugie, mimo tego czas pracy na baterii wzrósł. Co Tu się dzieje? Już nie wspomnę, że na High Sierra bateria trzymała 10h mojej normalnej pracy.

Forum supportu Apple aż kipi od niezadowolonych użytkowników z podobnym problemem, ale z drugiej strony, co roku, przy każdej nowej wersji systemu pojawiają się tego typu zażalenia. 

Ktoś ma podobne doświadczenia?

Użytkownik SilentPL edytował ten post 29 września 2018 - 14:25

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#2 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 29 września 2018 - 16:33

Ja zauważyłem coś odwrotnego. Wprawdzie moja bateria ma 1074 cykle, ale na High Sierra masakrycznie mi ubywała. Odkąd zainstalowałem Mojave (na czysto) bateria trzyma dłużej.

Pro 2012, 14 Pro

#3 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 września 2018 - 17:20

Mam ten sam model laptopa co Ty i nie zauważyłem spadku baterii względem High Sierra.. Robiłem update.

#4 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 29 września 2018 - 17:37

U mnie zupełnie odwrotnie, mam MacBooka 12 z 2016 roku i bateria trzyma zdecydowanie dłużej niż na High Sierra.

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#5 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 29 września 2018 - 18:02

Dziwne, w takim razie muszę sprawdzić, czy przypadkiem appka Battery Monitor, której używam od dłuższego czasu nie zwariowała na nowym OSie. I sprawdzić ile faktycznie trzyma, nie patrząc na wskaźniki. W najgorszym wypadku jeszcze jeden format? Chociaż wydaje się bezzasadny, bo już jeden zrobiłem.

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#6 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 29 września 2018 - 19:15

Sugeruję ponowną instalację. U mnie po czystej instalacji sieciowej obserwowałem dziwne zwisy systemu, całkowite blokady. Powtórzyłem instalację (bez wpiętego Logitech Unified Receiver) i póki co, wszystko wygląda OK. Czas pracy baterii na jałowym biegu (zero aktywności, 75% jasność ekranu, MacBook Pro Late 2013) 8-9h. 

#7 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 października 2018 - 05:36

Czy zauważyliście znaczy spadek naładowania baterii podczas uśpienia? przez 6h około 6-8% bez funkcji Power Nap. Teraz nie wiem czy to w normie czy nadal są jakieś problemy. Piszę nadal, ponieważ HS po takim czasie potrafił zjeść z 15% z niewiadomych mi powodów. 

Użytkownik Molimo edytował ten post 01 października 2018 - 05:40

#8 Mateusz Strzeszewski

Mateusz Strzeszewski
  • 161 postów
  • SkądOtwock, Poland

Napisano 01 października 2018 - 08:59

Czy zauważyliście znaczy spadek naładowania baterii podczas uśpienia? przez 6h około 6-8% bez funkcji Power Nap. Teraz nie wiem czy to w normie czy nadal są jakieś problemy. Piszę nadal, ponieważ HS po takim czasie potrafił zjeść z 15% z niewiadomych mi powodów. 

Mój kochany MBP z połowy 2014 dzisiaj w nocy sam się wybudził, albo może się nie uśpił? Sam nie wiem. Był zapakowany w filcowy pokrowiec i przygotowany żeby rano pojechać ze mną do pracy. Wstaję, słyszę że coś szumi. Okazało się, że wentylatory zapieprzały na maksymalnych obrotach a na komputerze można było smażyć jajka. Szybko go wyłączyłem "siłowo" i położyłem na podkładkę chłodzącą, ostudziłem go do ludzkiej temperatury po czym dopiero schowałem.

Miał ktoś podobnie? Dodam, że to chyba nie pierwszy przypadek bo od kiedy zainstalowałem nowy system to codziennie jak zostawiam komputer na noc zamknięty (więc i uśpiony) to rano z 70-80% zostaje 5-10%, tak jakby cały czas pracował, tylko nic nie robił bo wtedy przecież by po prostu padł do rana. Tyle że jak miałem urlop, to stał sobie na biurku więc nie czułem żeby się grzał.

Power Nap jest oczywiście wyłączone na zasilaniu z baterii.

#9 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 01 października 2018 - 12:59

Zauważyłem coś podobnego - MacBook Pro 13 Early 2015, robiłem update, nie zdecydowałem się na czystą instalację. Nie jest to może jakaś tragedia, ale w stanie uśpienia na pewno bardziej drenuje baterię niż High Sierra. Podejrzewam, że poprawią to w kolejnych wersjach.

#10 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 01 października 2018 - 16:13

U mnie sytuacja w stanie uśpienia ma się podobnie. Potrafi przez noc połowę baterii zjeść. No napewno nie jest to zgodne z reklamowanym "30 dniowym trybem stand-by". Z tego co piszą na forum supportu Apple, nie jesteśmy w tej kwestii odosobnieni. Wygląda na to, że Apple wydało jak zwykle babola i tym razem komputer w stanie uśpienia się nie usypia.

A wracając do tematu, u mnie podczas pracy bateria dalej drenuje jak szalona. Ledwo 5h potrafi wytrzymać. 

#11 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 października 2018 - 05:36

Ja zrobiłem jeszcze raz test. Naładowałem do 100% i na noc zostawiłem na baterii. Po 8h nadal 100%, tylko pierwsze 3% dosyć szybko wciągnęło. 

Jest dużo lepiej niż na HS w moim przypadku. 

#12 fatum11

fatum11
  • 275 postów

Napisano 02 października 2018 - 07:04

Jeżeli na tej samej wersji systemu u jednego użytkownika jest ok a u drugiego nie to raczej nikt nie będzie się doktoryzował nad tym drugim przypadkiem skoro nie była to czysta instalacja tylko trzeba ją wykonać, starać się używać jak najmniej dodatków firm 3-ch bo Mojave jest świeże i wtedy sprawdzić. Oczywiście bez przywrócenia z backupu bo wtedy cała idea świeżej instalacji mija się z celem. 

#13 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 października 2018 - 08:01

Ja mam system na czysto postawiony i raptem 5 programów zainstalowanych. Na noc żadnego nie ubiłem więc można przyjąć, że wszystko działa jak należy.

#14 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 02 października 2018 - 20:53

Zadzwoniłem do supportu Apple. Przedstawiłem problem. Pan oczywiście się przejął, uznał, że to dziwne, że nowy system powinien wszystko poprawić (a jakże!). Tym bardziej, że wykonałem czystą instalację, a bateria ma ledwo 350 cykli. Tak więc podczas ponad 30 min rozmowy wspólnie przeprowadziliśmy diagnostykę komputera, pouruchamialiśmy go w różnych trybach, zresetowaliśmy systemy zasilania, pRAMy, itd. Pan stwierdził, że póki co tyle jest w stanie pomóc, zaproponował 24h test i ew. ponowny kontakt.

Jak się okazało, jego czary mary wykonane moimi rękoma chyba zdało egzamin. Dziś 8h na baterii. Nie idealnie, ale z pewnością lepiej. Nadal rozważam ponowny reinstall, a na wszelki wypadek stworzyłem dwa "bootowalne" pendrive'y z Mojave i High Sierra (bo zacząłem rozważać downgrade dla sprawdzenia). Zobaczymy co dalej. 

#15 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 października 2018 - 05:41

Znowu jakieś cuda. 8h w spoczynku i 20% baterii. Nie ogarniam tego systemu. Raz jest ok, raz nie. Nic nowego na dysku nie znajduje się, programy włączone te same. Oby update coś pomógł. 

#16 mariuszrk

mariuszrk
  • 152 postów

Napisano 22 października 2018 - 13:30

Zrobiłem w sobotę reset NVRAM oraz SMC i po zamknięciu klapy, przez noc mój MacBook Pro 13 Early 2015 stracił jedynie 2% baterii. Dzień wcześniej w podobnych okolicznościach poszło 50%. Byłem tym już tak poirytowany, iż rozważałem instalację na czysto i gdyby nie kompletny brak czasu - pewnie bym to zrobił. Będę obserwował zachowanie komputera, ale wygląda, że wszystko wróciło do normy.

#17 kotmen

kotmen
  • 4 postów

Napisano 22 października 2018 - 18:00

Cześć. U mnie problem następujący. Zaczęło mi się wydawać, że bateria "ucieka" po update do mojave jakoś szybciej... Przy 60% pokazuje 3h (wyłączone wszystkie aplikacje w tle). Mac po wyjęciu z pudełka na Os Sierra trzymał (mniej więcej) ok 10 (może więcej) godzin. System podniesiony do Mojave przez update, ale właściwie czystego systemu. Reset NVRAM i SMC nie pomaga. Bateria ucieka jak zła, do tego battery monitor pokazuje -2% pojemności po 24 cyklach które "uciekło"... nie za szybko, czy program kłamie?

Po włączeniu aplikacji "Mail" - bateria drenuje się z prędkością światła :(

#18 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2018 - 18:30

MB12, od zainstalowania bety Mojave bateria znika w oczach...

#19 Kowal_86

Kowal_86
  • 62 postów

Napisano 22 października 2018 - 20:17

MBA 2017 u mnie nie zauważyłem żadnych zmian ani na plus ani na minus. Bateria ma 16 cykli.

#20 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 23 października 2018 - 14:40

codziennie jak zostawiam komputer na noc zamknięty (więc i uśpiony) to rano z 70-80% zostaje 5-10%, tak jakby cały czas pracował, tylko nic nie robił bo wtedy przecież by po prostu padł do rana

MBLate2013

Sierra

Na noc tylko zamykam klapę ekranu.

Rano jest 100% kiedy nie zostawiłem jako pierwszoplanowego pulpitu z otwartą przeglądarką.

Kiedy zamknę klapę "na jakiejś stronie internetowej" na rano jest 98% albo 99%, rzadko 100%. I to jest jedyny przypadek ubywania baterii w uśpieniu dla czteroletniego, intensywnie użytkowanego macbooka.

#21 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 23 października 2018 - 15:50

MB12, od zainstalowania bety Mojave bateria znika w oczach...

to dziwne, u mnie mam nawet ważenie że jest bardzo dobrze. Nie wiem czy lepiej, ale z pewnością nie gorzej...

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#22 Virtoooz

Virtoooz
  • 3 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 27 października 2018 - 14:20

MBP Mid 2014, u mnie podobny problem - po nocy czasem bateria jest całkowicie rozładowana (a ciągle Sierra). Postawiony na nowo OS, reset NVRAM oraz SMC - bez skutku...

#23 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 października 2018 - 15:15

Ja wykryłem sprawcę. Spotify. Dzisiaj zostawiłem na 9h i ani jednego % nie ubyło. 

#24 cieslik

cieslik
  • 4 postów

Napisano 29 października 2018 - 08:13

U mnie na macbook'u 12 2015 przez noc bateria zeszła ze 100 do 82%. Oczywiście TCP KeepAlive ustawione na 0. Instalacja Mojave "na czysto" i wszystkie aplikacje pozamykane. W High Sierra przez noc schodziło max 3%. O co chodzi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych