Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

dotMac family pack vs prawo...

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 17:42

Hej w zwiazku z faktem ze nosze sie z zamiarem kupna konta dotMac juz dosc dlugo, moja dziewczyna rowniez koniecznie chce takie konto, dwoch znajomych rowniez... dlatego pomyslelismy ze moze zamiast kupowac 4 oddzielne konta, wartoby znalezc jeszcze jedna osobe i zamowic family pack? czy ktos mial juz doczynienia z familypack? jak to wyglada, bo z tego co zrozumialem jest jedno konto matka i 5 niezaleznych subkont. cenowo wygladaloby to ciekawie bo family pack kosztuje 570pln, podzielic na 5 osob to okolice 110pln, a samodzielne konto dotmac kosztuje 370... roznica jest. tylko czy to zadziala? pozdrawiam pt

#2 kamiljarząbek

kamiljarząbek
  • 4 posts

Posted 20 February 2008 - 17:50

jetem zainteresowany ,niech tylko ktoś napisze czy to działa i jak działa pozdrawiam Jarzi

#3 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 17:58

podejzewam ze zainteresowanych bedzie troche:) potrzebuje tylko informacji od kogos kto ma family pack jak to jest rozwiazane wewnatrz.

#4 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 20 February 2008 - 18:07

Z tego co mi wiadomo kupując Familypack możesz go rozdysponować jedynie wśród członków swojej rodziny. Licencja familypack ma też ograniczenie że nie można oprogramowania na tej licencji (konta też) wykorzystywać komercyjnie.
Owszem pewnie możesz się podzielić tym ze znajomymi ale złamiesz zasady licencji i złamiesz drugi raz licencję odsprzedając im część oprogramowania co w licencji jest wyraźnie zabronione.
Musisz poszukać tekst licencji dla wersji familypack tu Apple - Legal
.Mac - Membership Agreement and Acceptable Use Policy
albo gdzieś na stronie .mac
Tutaj jest o tym na czym polega ta wersja ...
.Mac - FAQ

#5 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 19:40

Owszem pewnie możesz się podzielić tym ze znajomymi ale złamiesz zasady licencji

ciekawy jestem w takim razie jak licencja interpretuje slowo rodzina

złamiesz drugi raz licencję odsprzedając im część oprogramowania co w licencji jest wyraźnie zabronione.

nie odsprzedajac. najpierw sie zrzucamy potem ja kupuje, wiec rozdaje im konta, i nie lamie licencji.

#6 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 20 February 2008 - 19:43

Jak to zwykle pewnie bywa, licencja Family Pack traktuje rodzine w obrebie jednego domu, mieszkania czy cos w ten desen.

#7 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 19:48

pozwole sobie dodac ze .Mac - Membership Agreement and Acceptable Use Policy nie wspomina nic o udostepnianiu konta z family packu komus innymu spoza rodziny, co wiecej nigdzie nie definiuje pokrewienstwa

---- Dodano 20-02-2008 o godzinie 19:49 ----

Jak to zwykle pewnie bywa, licencja Family Pack traktuje rodzine w obrebie jednego domu, mieszkania czy cos w ten desen.

to byloby bez sensu... bo przeciez jakbym zakupil konto family a potem wyprowadzil sie z domu to konto byloby niewazne????? pozatym podejzewam ze nikt tego nie bedzie sprawdzal AZ tak bardzo

#8 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 20 February 2008 - 20:47

ciekawy jestem w takim razie jak licencja interpretuje slowo rodzina

nie odsprzedajac. najpierw sie zrzucamy potem ja kupuje, wiec rozdaje im konta, i nie lamie licencji.

To nie chodzi jak Ty byś chciał interpretować tą sytuację tylko jak Apple interpretuje takie sytuacje. Nie ważne że się kilka osób zrzuci ale jedna kupuje co skutkuje tym że odsprzedajesz część oprogramowania. Gdyby na fakturze były poszczególne osoby które się zrzucają to co innego. Ale w przypadku tego pakietu to niemożliwe.
Linki Tobie podałem żebyś zobaczył że poszczególne konta w tym pakiecie nie są takie same.
Widzę że chciał byś żeby było tak jak sobie planujesz. Ale tak nie jest. Ja przestudiowałem tony licencji i tak jak to przedstawiłem, Apple traktuje licencje typu Familly. Nie miałem niestety pliku pdf z licencją tego pakietu. Jest ona tylko na płycie w pudełku z tym pakietem. Może ktoś Tobie udostępni. Przestudiujesz i zrozumiesz. Może w iSpocie do kogoś się uśmiechniesz to Ciebie oświeci. Bo mi coś nie dowierzasz :D
Inna sprawa że pudełko z .mac zawiera też dodatkowe oprogramowanie na które jest jeszcze inny rodzaj licencji. Ciekawe jak nim się podzielisz ...

Znam ludzi którzy w euforii kupili Tigera FamillyPack do firmy. I co ... Licencja wyraźnie zabraniała wykorzystania oprogramowania na tej licencji w firmie-komercyjnie.

#9 kichu1979

kichu1979
  • 135 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 February 2008 - 20:47

Ja tam w licencji nic nie widze zadnych zapisow stricte dotyczacychy family pack. Nazwa 'family pack' ma charakter strice marketingowy... w warunkach licencji nic nie ma o 'family' jest tylko ogolnie o zasadach uzywania kont.

#10 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 21:23

To nie chodzi jak Ty byś chciał interpretować tą sytuację tylko jak Apple interpretuje takie sytuacje.

przeczytaj moj post. przeciez wlasnie sie zastanawiam jak APPLE to interpretuje

Gdyby na fakturze były poszczególne osoby które się zrzucają to co innego.

i co niby nie moge kupic sobie familypack i oddac innym??

Ale w przypadku tego pakietu to niemożliwe.

mozliwe. przeczytaj regulamin i agreement

Może w iSpocie do kogoś się uśmiechniesz to Ciebie oświeci

pracowalem w ispocie kolego:)

Znam ludzi którzy w euforii kupili Tigera FamillyPack do firmy. I co ... Licencja wyraźnie zabraniała wykorzystania oprogramowania na tej licencji w firmie-komercyjnie.

gdzies napisalem ze mam zamiar uzywac tego do komercyjnych celow?

#11 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 20 February 2008 - 22:02

No to przydało by się w takim razie dostęp do pliku licencji to by inni skorzystali. Wtedy nie było by wątpliwości i inni by skorzystali jeśli można w ten sposób. Fakt licencje Apple bywają zaskakujące. Jak to że niektóre programy pro można zainstalować na 2 kompach przy posiadaniu 1 licencji na desktopie i laptopie. Ale to że .mac-iem FP można się dzielić z kim kolwiek. Chciał bym zobaczyć gdzie to jest w licencji napisane. Sam bym skorzystał :) A w którym iSpocie pracowałeś ?

#12 kichu1979

kichu1979
  • 135 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 February 2008 - 22:12

Licencja okresla ogolne warunki korzystania z konta .mac, wspolne zarowno dla wariantu zwyklego jak i family. Natomiast roznice pomiedzy zwyklym kontem a family okreslone sa jednynie w opisie uslugi (kwestie pojemnosci kont, ze w family masz jedno konto dominujace i mozesz zalozyc do 5 subkont itd.). Innych ograniczen nie ma. Family pack to wylacznie nazwa handlowa, w licencji nie ma rozroznienia miedzy kontem .mac dla jednego uzytkownika a kontem family pack. Mowie o warunkach licencji znajduja sie w 'terms and contitons' przy zakupie uslugi .mac family pack, terms i conditions sa identyczne przy zakupie uslugi indywidualnej jak i family packu. Zakazu wiec zadnego nie ma, a co zrobi uzytkownik uslugi i komu zdecyduje sie zalozyc przyslugujace mu subkonta to jego sprawa.

#13 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 20 February 2008 - 22:14

Ale to że .mac-iem FP można się dzielić z kim kolwiek. Chciał bym zobaczyć gdzie to jest w licencji napisane.

nie musi byc napisane, wystarczy ze nie bedzie zabronione

co wiecej znam dosc duzo osob w USA ktorzy dziela sie jednym kontem .mac (w prawdzie nie family pack) i zyja tak od kilku lat.

#14 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 21 February 2008 - 06:17

nie musi byc napisane, wystarczy ze nie bedzie zabronione

co wiecej znam dosc duzo osob w USA ktorzy dziela sie jednym kontem .mac (w prawdzie nie family pack) i zyja tak od kilku lat.

Jest napisane że subkonta są przeznaczone dla członków rodziny.
Tak więc: ślub z koleżanką, znajomych adoptować i problem masz z głowy. Nikt sie nie przyczepi.

Co do tych osób z USA to zrób prosty test. Po prostu ich zakabluj, będziesz miał wtedy pewność czy można czy też nie.

#15 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 21 February 2008 - 08:38

Co do tych osób z USA to zrób prosty test. Po prostu ich zakabluj, będziesz miał wtedy pewność czy można czy też nie.

no nie przesadzajmy:)

Tak więc: ślub z koleżanką, znajomych adoptować i problem masz z głowy. Nikt sie nie przyczepi.

podejzewam ze nikomu nie bedie sie nawet chcialo tego weryfikowac.

#16 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 21 February 2008 - 09:37

2 kwestie - odpowiedzialności karnej nie ma, co do odpowiedzialności cywilnej nie sądzę, żeby Apple chciało się z Tobą procesować.

#17 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 21 February 2008 - 10:03

2 kwestie - odpowiedzialności karnej nie ma, co do odpowiedzialności cywilnej nie sądzę, żeby Apple chciało się z Tobą procesować.

Procesować nie będą, po prostu jak sie połapią to konto zablokują i tyle.

#18 morbiusz

morbiusz
  • 20 posts

Posted 21 February 2008 - 10:29

Dusker, smialo kupuj pakiet rodzinny! Ja jestem jednym z userow takiego pakietu rodzinnego od 2 lat. Swietna sprawa, masz 1,2 GB na poczte, stronki iWeb oraz albumy iPhoto. Synchronizacja to tez super sprawa - uzywam dwoch makow w dwoch roznych miejscach i zaoszczedza mi to mnostwo czasu, gdyz nie musze tych informacji przenosic recznie. Zgadzam tez sie z przedmowcami, ze nazwa Family Pack okresla tylko mozliwosc uzycia tego pakietu w grupie. Nie sadze aby Apple definiowalo czym jest Rodzina. NIe sadze rownierz by bylo ograniczenie w uzywalnosci tego pakietu do celow komercyjnych, gdyz nie ma tak naprawde podzialu na pakiet do celow prywatnych i taki z ktorego czerpalbys zyski. Sam zreszta powiedziales, ze nie planujesz tego. Co do licencji to misioslaw ma racje! Jesli Apple jednak bedzie mialo cos przeciwko temu komu rozdzielasz konta, to najwyzej Ci je zablokuja.... zreszta najpierw musieliby poprosic Cie o dokumenty stwierdzajace pokrewienstwo, badz dowody tozsamosci :) Chyba nie myslisz, ze komus z Usa bedzie sie to chcialo robic :) Na wszelki wypadek zarejestruj wszystkich pod swoim adresem domowym i masz problem z glowy :)

#19 dusker

dusker
  • 383 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 21 February 2008 - 10:44

@morbiusz: i na taka odpowiedz czekalem:) to jest ktos chetny na zrzutke na family pack?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users