dotMac family pack vs prawo...
Posted 20 February 2008 - 17:42
Posted 20 February 2008 - 17:50
Posted 20 February 2008 - 17:58
Posted 20 February 2008 - 18:07
Owszem pewnie możesz się podzielić tym ze znajomymi ale złamiesz zasady licencji i złamiesz drugi raz licencję odsprzedając im część oprogramowania co w licencji jest wyraźnie zabronione.
Musisz poszukać tekst licencji dla wersji familypack tu Apple - Legal
.Mac - Membership Agreement and Acceptable Use Policy
albo gdzieś na stronie .mac
Tutaj jest o tym na czym polega ta wersja ...
.Mac - FAQ
Posted 20 February 2008 - 19:40
Owszem pewnie możesz się podzielić tym ze znajomymi ale złamiesz zasady licencji
ciekawy jestem w takim razie jak licencja interpretuje slowo rodzina
złamiesz drugi raz licencję odsprzedając im część oprogramowania co w licencji jest wyraźnie zabronione.
nie odsprzedajac. najpierw sie zrzucamy potem ja kupuje, wiec rozdaje im konta, i nie lamie licencji.
Posted 20 February 2008 - 19:43
Posted 20 February 2008 - 19:48
---- Dodano 20-02-2008 o godzinie 19:49 ----
Jak to zwykle pewnie bywa, licencja Family Pack traktuje rodzine w obrebie jednego domu, mieszkania czy cos w ten desen.
to byloby bez sensu... bo przeciez jakbym zakupil konto family a potem wyprowadzil sie z domu to konto byloby niewazne????? pozatym podejzewam ze nikt tego nie bedzie sprawdzal AZ tak bardzo
Posted 20 February 2008 - 20:47
ciekawy jestem w takim razie jak licencja interpretuje slowo rodzina
nie odsprzedajac. najpierw sie zrzucamy potem ja kupuje, wiec rozdaje im konta, i nie lamie licencji.
To nie chodzi jak Ty byś chciał interpretować tą sytuację tylko jak Apple interpretuje takie sytuacje. Nie ważne że się kilka osób zrzuci ale jedna kupuje co skutkuje tym że odsprzedajesz część oprogramowania. Gdyby na fakturze były poszczególne osoby które się zrzucają to co innego. Ale w przypadku tego pakietu to niemożliwe.
Linki Tobie podałem żebyś zobaczył że poszczególne konta w tym pakiecie nie są takie same.
Widzę że chciał byś żeby było tak jak sobie planujesz. Ale tak nie jest. Ja przestudiowałem tony licencji i tak jak to przedstawiłem, Apple traktuje licencje typu Familly. Nie miałem niestety pliku pdf z licencją tego pakietu. Jest ona tylko na płycie w pudełku z tym pakietem. Może ktoś Tobie udostępni. Przestudiujesz i zrozumiesz. Może w iSpocie do kogoś się uśmiechniesz to Ciebie oświeci. Bo mi coś nie dowierzasz

Inna sprawa że pudełko z .mac zawiera też dodatkowe oprogramowanie na które jest jeszcze inny rodzaj licencji. Ciekawe jak nim się podzielisz ...
Znam ludzi którzy w euforii kupili Tigera FamillyPack do firmy. I co ... Licencja wyraźnie zabraniała wykorzystania oprogramowania na tej licencji w firmie-komercyjnie.
Posted 20 February 2008 - 20:47
Posted 20 February 2008 - 21:23
przeczytaj moj post. przeciez wlasnie sie zastanawiam jak APPLE to interpretujeTo nie chodzi jak Ty byś chciał interpretować tą sytuację tylko jak Apple interpretuje takie sytuacje.
i co niby nie moge kupic sobie familypack i oddac innym??Gdyby na fakturze były poszczególne osoby które się zrzucają to co innego.
mozliwe. przeczytaj regulamin i agreementAle w przypadku tego pakietu to niemożliwe.
pracowalem w ispocie kolego:)Może w iSpocie do kogoś się uśmiechniesz to Ciebie oświeci
gdzies napisalem ze mam zamiar uzywac tego do komercyjnych celow?Znam ludzi którzy w euforii kupili Tigera FamillyPack do firmy. I co ... Licencja wyraźnie zabraniała wykorzystania oprogramowania na tej licencji w firmie-komercyjnie.
Posted 20 February 2008 - 22:02

Posted 20 February 2008 - 22:12
Posted 20 February 2008 - 22:14
Ale to że .mac-iem FP można się dzielić z kim kolwiek. Chciał bym zobaczyć gdzie to jest w licencji napisane.
nie musi byc napisane, wystarczy ze nie bedzie zabronione
co wiecej znam dosc duzo osob w USA ktorzy dziela sie jednym kontem .mac (w prawdzie nie family pack) i zyja tak od kilku lat.
Posted 21 February 2008 - 06:17
nie musi byc napisane, wystarczy ze nie bedzie zabronione
co wiecej znam dosc duzo osob w USA ktorzy dziela sie jednym kontem .mac (w prawdzie nie family pack) i zyja tak od kilku lat.
Jest napisane że subkonta są przeznaczone dla członków rodziny.
Tak więc: ślub z koleżanką, znajomych adoptować i problem masz z głowy. Nikt sie nie przyczepi.
Co do tych osób z USA to zrób prosty test. Po prostu ich zakabluj, będziesz miał wtedy pewność czy można czy też nie.
Posted 21 February 2008 - 08:38
Co do tych osób z USA to zrób prosty test. Po prostu ich zakabluj, będziesz miał wtedy pewność czy można czy też nie.
no nie przesadzajmy:)
Tak więc: ślub z koleżanką, znajomych adoptować i problem masz z głowy. Nikt sie nie przyczepi.
podejzewam ze nikomu nie bedie sie nawet chcialo tego weryfikowac.
Posted 21 February 2008 - 09:37
Posted 21 February 2008 - 10:03
2 kwestie - odpowiedzialności karnej nie ma, co do odpowiedzialności cywilnej nie sądzę, żeby Apple chciało się z Tobą procesować.
Procesować nie będą, po prostu jak sie połapią to konto zablokują i tyle.
Posted 21 February 2008 - 10:29

Posted 21 February 2008 - 10:44
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users