Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zielona kropka (flara) na zdjęciach i wideo - iPhone 8

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 15:36

Witam. Nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich tematach.
Ostatnio zauważyłem, że podczas nocnych zdjęć, pojawiają się na nich zielone kropki. Chyba nie było tego efektu wcześniej, skoro tak przykuło moją uwagę. Temat dobrze znany, że są to flary, powstające przy odbijaniu światła przez obiektyw. Moje pytanie jest takie, czy ktoś oddawał sprzęt do serwisu na tej podstawie? Efekty ten nie występuje w każdym egzemplarzu.

Dla przykładu posłużyłem się zdjęciem z sieci. U mnie jest identycznie.
[attachment=6263:Foto7.jpg]

#2 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 19 września 2018 - 19:49

Smartfona masz w etui czy bez ? Spotkałem się ze smartfonami, w których zdjęcia wychodziły dziwnie z lampą błyskową. Okazało się że winą było silikonowe etui, które odbijało światło flasha. Może w tym wypadku jest coś na rzeczy ? To tylko pomysł na bolączkę.

iPhone 8, MBA

#3 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 20:01

Noszę go w silikonowych pleckach nilkina. Zdjąłem je właśnie do zdjęcia. Niestety nie pomogło. To odbicie zachodzi w samym obiektywie pod szkłem.
Fotkę zrobiłem przed chwilą. Wyraźnie odbijają się 3 źródła światła. Żarówki led.[attachment=6265:23E30699-7310-4FAE-92EB-C2DA6C6E1D54.jpeg]

Lustro tu nie ma znaczenia. Taki efekt występuje i na gołej ścianie.

Użytkownik catch_a edytował ten post 19 września 2018 - 20:21

#4 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 19 września 2018 - 20:13

Faktycznie dziwne a szczególnie ta trzecia poświata w tle. Rozumiem, że bez lampy nie ma tego efektu ?

iPhone 8, MBA

#5 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 20:16

W ogóle nie użyłem tutaj lampy błyskowej. Ostatnio wieczorem nagrywałem film z lampą, choć obiekt był dosyć dobrze oświetlony. Też się pojawiły zielone kropki.

Dzwoniłem do iWorld w Warszawie. Niestety za dużo na odległość nie powiedzieli. Niby znają temat, ale konkrety dopiero sprawdzeniu go u siebie.

Użytkownik catch_a edytował ten post 19 września 2018 - 20:19

#6 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 19 września 2018 - 20:21

Widzę, że zdjęcie robiłeś w kierunku lustra. W tym wypadku ta poświata wynika raczej z tego, że w lustrze aparat wyłapał jakieś widmo ze składowej światła z oświetlenia. Wiadomym jest że ludzkie oko jest "ułomne" a optyka wyłapuje całe pasmo widma.

iPhone 8, MBA

#7 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 20:45

Tutaj zdjęcie już bez lustra w tle. Zwykłe drzwi. Wszystko musi się odbijać jakoś tak między soczewką obiektywu, a jego szkiełkiem.

[attachment=6270:rwerw.jpg]

Użytkownik catch_a edytował ten post 19 września 2018 - 20:47

#8 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 19 września 2018 - 21:02

Ewidentnie widać że to widmo żarówki i to ledowej odbite w obiektywie aparatu. I z tego co widzę to żarówki masz chyba tzw. "ciepłe", bo tylko część diód widać w odbiciu. Zrób doświadczenie - zmień na chwilę żarówki na inne i wykonaj fotkę.

iPhone 8, MBA

#9 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 21:12

Efekt ten występuje przy każdego rodzaju świetle - sztucznym czy tez słonecznym. Wrzucone tu zdjęcia to jedynie przykład

#10 sn4ke

sn4ke
  • 317 postów

Napisano 19 września 2018 - 21:15

W takim razie nasuwa mi się myśl, czy to nie jakieś rozwarstwienie między poszczególnymi elementami optyki.

iPhone 8, MBA

#11 catch_a

catch_a
  • 44 postów

Napisano 19 września 2018 - 21:22

O tych sprawach już za bardzo nie mam pojęcie. Zapewne oddam go do serwisu, tylko w najbliższym czasie mi nie po drodze. Wręcz do końca miesiąca. Stąd pytanie, czy ktoś już serwisował swoje urządzenie na tej podstawie i jakie było podejście do tematu ze strony apple?

#12 RomaszT

RomaszT
  • 91 postów

Napisano 20 września 2018 - 06:34

O tych sprawach już za bardzo nie mam pojęcie. Zapewne oddam go do serwisu, tylko w najbliższym czasie mi nie po drodze. Wręcz do końca miesiąca. Stąd pytanie, czy ktoś już serwisował swoje urządzenie na tej podstawie i jakie było podejście do tematu ze strony apple?

Tak, skończyło się wymianą aparatu w iPhone 7.

#13 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 21 września 2018 - 16:45

Mała ciekawostka na ten temat, sprawdźcie ten post:

https://myapple.pl/f...usja/?p=2216591

Pro 2012, 14 Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych