Zastanawiam się nad zakupem czegoś od Apple, bo iOS 12 praktycznie jest wolny od większości ograniczeń, które mi przeszkadzały, przy tym optymalizacja baterii i wykorzystania zasobów, a ponadto ma funkcjonalności, których zawsze mi brakowało.
Zrobiłem małe rozeznanie i ceny wszystkiego do iPhone' a 7 łącznie są już całkowicie akceptowalne dla przeciętnego człowieka jeżeli mówimy o używanym sprzęcie. Biorąc pod uwagę po ile ludzie je kupowali to strata finansowa jest bardzo duża. iPhone 8 jeszcze się trzyma i broni tych 2 000 PLN, ale to raczej nie potrwa dłużej niż do zapowiedzi iPhone' ów 2019. iPhone X to często kwestia poniżej 3 000 PLN jeżeli ktoś chce szybko sprzedać i stan nie jest idealny lub 3 300 PLN za produkt idealny i prawie nie używany. W momencie premiery to było prawie 5 000 PLN i to zaledwie rok temu. Dodatkowo za góra 3 600 PLN ludzie sprzedają z przedłużenia umów nowe z pełną gwarancją, czyli z punktu widzenia sprzedającego psują rynek.
Podsumowując, kolejny mit upada tzn. że iPhone lepszy, bo za rok sprzedam, dołożę kilka setek i kupię nowy. Straty są ogromne, a sprzedać za normalne pieniądze ciężko. Nie dziwię się, bo sam mam opory przed wydaniem 3 000 PLN za produkt bez gwarancji producenta w różnym stanie i po różnych przejściach. Smartfon to nie laptop czy samochód. W Samsungu przynajmniej można mieć trzy lata pełnej gwarancji producenta, wcześniej ubezpieczenie na wyświetlacz, a jak ktoś nie goni za nowinkami to można kupić trochę później w bardzo fajnej cenie.
P. S. Już mnie nie dziwi skąd tyle iPhone' ów 6S na ukraińskich ulicach skoro to już potrafi być odczuwalnie poniżej 1 000 PLN, a baterię można wymienić za grosze gdyby była w złym stanie.
Użytkownik marioosh666 edytował ten post 30 października 2018 - 08:16