Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Iphone 6S problem z płatnościami zbliżeniowymi NFC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 14 września 2018 - 19:17

Witam,

Zakupiłem 4 dni temu Iphone 6S na allegro od użytkownika sprzedającego telefony powystawowe. Telefon przyszedł w idealnym stanie, sprawność baterii 92%. 

Niestety zauważyłem problem z NFC. Po pierwszym razie płatność przebiegła wzorowo na terminalu w sklepie żabka. Przy kolejnych płatnościach telefon zbliżając do terminala nie wybudzał się. Miał ktoś podobny problem? Obstawiam, że padło NFC lub jest jakiś bug. Telefon ma zaledwie 4 dni. Wczęsniej miałem iphone SE i apple pay działał bardzo dobrze. 

#2 Tomaha

Tomaha
  • 32 postów

Napisano 16 września 2018 - 17:46

Witam,

Zakupiłem 4 dni temu Iphone 6S na allegro od użytkownika sprzedającego telefony powystawowe. Telefon przyszedł w idealnym stanie, sprawność baterii 92%. 

Niestety zauważyłem problem z NFC. Po pierwszym razie płatność przebiegła wzorowo na terminalu w sklepie żabka. Przy kolejnych płatnościach telefon zbliżając do terminala nie wybudzał się. Miał ktoś podobny problem? Obstawiam, że padło NFC lub jest jakiś bug. Telefon ma zaledwie 4 dni. Wczęsniej miałem iphone SE i apple pay działał bardzo dobrze. 

Jeżeli nadal nie działa prawidłowo to usuń kartę z aplikacji Wallet, wyloguj się z iClouda, a następnie wyzeruj swój telefon do ustawień fabrycznych czyli musisz wymazać zawartość i ustawienia i powinno być już okej.

#3 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 16 września 2018 - 18:50

Ewentualnie jakaś chińska część, jak to w tych niby powystawowych padła  :rolleyes:

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#4 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 16 września 2018 - 20:10

Ewentualnie jakaś chińska część, jak to w tych niby powystawowych padła  :rolleyes:

Z tego co widziałem ze zdjęć na fixit chip NFC jest zintegrowany na płycie głównej, chyba, że znajduje się oddzielnie antena. @Tomaha spróbuje tak zrobić. Z telefonem nie mam żadnych innych problemów. Touch id działa bardzo dobrze, nie przegrzewa się. Telefon zakupiony był I4less ( mają 100% pozytywów)

#5 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 16 września 2018 - 20:19

To oddaj do autoryzowanego serwisu. Najwyżej wystawisz sprzedawcy pierwszego negatywa.

#6 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 16 września 2018 - 21:53

Jeśli nie będzie działać nadal tak zrobię. Jest możliwość sprawdzenia domowym sposobem działanie NFC?

#7 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 16 września 2018 - 22:43

Jeśli nie będzie działać nadal tak zrobię. Jest możliwość sprawdzenia domowym sposobem działanie NFC?

a ) kupić w Żabce pudełko zapałek i próbować zapłacić ApplePay
b ) udać się do ASA na test NFC (trwa chwilę)

c ) kupić/pożyczyć czytnik NFC np. na USB 

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#8 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 17 września 2018 - 06:46

Przystaw iPhone do jakiegokolwiek dostępnego publicznie czytnika NFC.

W Warszawie możesz przystawić iPhone do bramki wejściowej w metrze. Musi się uruchomić Apple Pay, choć oczywiście nic więcej nie zadziała. Ale ekran Apple Pay zaświeci się po przystawieniu "wygaszonego" iPhone do czytnika.

Na przykład

https://myapple.pl/f...bki-w-iphone-7/

"Jeżeli chcesz pozbyć się telefonu, to rozsądnie byłoby go naprawić jak najniższym kosztem (ekran może być zamiennikiem ale lepiej żeby był bez widocznych gołym okiem wad - bo więcej stracisz przy sprzedaży)"

#9 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 postów

Napisano 17 września 2018 - 12:38

Witam,

Zakupiłem 4 dni temu Iphone 6S na allegro od użytkownika sprzedającego telefony powystawowe.Telefon ma zaledwie 4 dni.. 

Telefon nie ma 4 dni, jeżeli jest powystawowy ;)

Pro 2012, 14 Pro

#10 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 17 września 2018 - 15:06

Chodzi o to, że telefon jest w moich rękach kilka dni . Żadnych innych niepokojących rzeczy nie stwierdziłem oprócz problemu z NFC . Mam roczna gwarancje serwisowa także sprawdzę ponownie na terminalu czy będzie działał , jeśli nie odsyłam go .

#11 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 17 września 2018 - 15:59

Chodzi o to, że telefon jest w moich rękach kilka dni . Żadnych innych niepokojących rzeczy nie stwierdziłem oprócz problemu z NFC . Mam roczna gwarancje serwisowa także sprawdzę ponownie na terminalu czy będzie działał , jeśli nie odsyłam go .

Ten telefon nie jest powystawowy - pudełko dostałeś normalne czy bez słuchawek i z informacją że to demo na pudełku ? To jest odnowiony złom zalany lub przejechany autem gdzie chińczyki polutowali tylko aby trochę działał i robił wrażenie sprawnego zapakowany w nieoryginalne pudełko nieoryginalne akcesoria nieoryginalna obudowa ekran itp.  Jak już pisałem  kiedyś: na allegro jest więcej telefonów powystawowych niż wystaw na świecie a allegro + ebay to już w każdym spożywczaku na świecie musiałby być taki iphone eksponowany :) 

• Marchelius, krzysztofsds i Janusz MB lubią to

#12 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 17 września 2018 - 17:19

Ten telefon nie jest powystawowy - pudełko dostałeś normalne czy bez słuchawek i z informacją że to demo na pudełku ? To jest odnowiony złom zalany lub przejechany autem gdzie chińczyki polutowali tylko aby trochę działał i robił wrażenie sprawnego zapakowany w nieoryginalne pudełko nieoryginalne akcesoria nieoryginalna obudowa ekran itp.  Jak już pisałem  kiedyś: na allegro jest więcej telefonów powystawowych niż wystaw na świecie a allegro + ebay to już w każdym spożywczaku na świecie musiałby być taki iphone eksponowany :)

Pudełko dostałem zastępcze z akcesoriami oryginalnymi.  Widzę, że kolega jasnowidztwo uprawia :) 

Z telefonem nie mam żadnych innych problemów , bateria również trzyma ok. W ustawieniach przy kategorii model - Zaczyna się na literę N. nie jak w wersjach refabrykowanych na literę F.

#13 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 17 września 2018 - 17:29

Nie uprawia jasnowidztwa, tylko pisze prawdę. Zresztą na jaką literę miałby ci się zaczynać numer modelu skoro tylko refurby od Apple zaczynają się na literę F. To co bardzo możliwe, że masz to telefon "odnowiony" przeważnie przez pana Chińczyka, na chińskich częściach (pomijając płytę główną, która rzeczywiście jest oryginalna bo tego chińczyki niczym nie zastąpią). Nie dowiesz się tego na 100% bez rozebrania telefonu, ale skoro zaczynają się dziać takie akcje zaraz po kupnie, to jest to dość możliwe. 

#14 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 17 września 2018 - 18:02

Pudełko dostałem zastępcze z akcesoriami oryginalnymi.  Widzę, że kolega jasnowidztwo uprawia :)

Z telefonem nie mam żadnych innych problemów , bateria również trzyma ok. W ustawieniach przy kategorii model - Zaczyna się na literę N. nie jak w wersjach refabrykowanych na literę F.

Modele na wystawę to wersje demo tam model chyba od cyfry się zaczyna a nie od litery z tego co pamiętam. Ale fajnie że kupiłeś sobie taki sprzęt - ktoś to musi kupować i wierzyć w bajki sprzedawców. 

I oprócz pojemności baterii w % sprawdź sobie ile ma cykli - taka wersja z ekspozycji ile będzie miała 10-20 ? 

#15 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 17 września 2018 - 18:06

Nie uprawia jasnowidztwa, tylko pisze prawdę. Zresztą na jaką literę miałby ci się zaczynać numer modelu skoro tylko refurby od Apple zaczynają się na literę F. 

Gdyby numer seryjny był numerem refurba to byłoby bardzo dobrze, bo uszkodzenie byłoby naprawiane w autoryzowanym serwisie. 

Ty, na forum MyApple masz czarno na białym jak się przygotowuje iphony do sprzedaży

"Jeżeli chcesz pozbyć się telefonu, to rozsądnie byłoby go naprawić jak najniższym kosztem (ekran może być zamiennikiem ale lepiej żeby był bez widocznych gołym okiem wad - bo więcej stracisz przy sprzedaży)"

#16 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 17 września 2018 - 18:11

Akurat litera F oznacza że model jest refurbished już z informacją na pudełku - białe pudełko bez grafiki urządzenia z napisem Apple Refurbished pre owned. Litera N oznacza kolejne urządzenie wydane przez serwis i taka litera będzie zawsze niezależnie czy dostaniemy nowe urządzenie czy odnawiane. 

#17 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 17 września 2018 - 20:08

Autor napisał: Pudełko dostałem zastępcze 

#18 vanno

vanno
  • 1 postów

Napisano 26 września 2018 - 00:24

I jak sytuacja? U mnie dokładnie to samo, jak napisałeś. Miałem SE i wszystko śmigało, kupiłem 7 na aukcji i wszystko git oprócz Apple Pay...

#19 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 26 września 2018 - 09:38

Pytanie gdzie kupiłeś, bo jak na aukcji gdzie są niby powystawowe to możliwe, że chińczyk zapomniał włożyć moduł nfc :v 

#20 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 26 września 2018 - 09:46

Obawiam się, że na świecie jest mniej wystaw niż tych iPhonów powystawowych na Allegro. Najczęściej są to telefony odnawiane czyli nieoryginalna obudowa i wyświetlacz, podrobione akcesoria, brak pudełka, bo niby zaginęło. Czasem do nas trafiają klienci. takimi "powystawowymi", a w środku brak śrubek, źle poskładane, chińskie plomby na częściach itd.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#21 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 26 września 2018 - 10:47

Jeśli w telefonie numer modelu nie zaczyna się od cyfry 3 to nie jest to żaden model powystawowy. W sklepach nie ma idiotów żeby przepłacać kilkaset zł i dawać na wystawę produkt sklepowy. 

#22 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 26 września 2018 - 10:52

Faktycznie sprawdziłem teraz u siebie na ekspozycji i te, które były kupione od Apple jako demówki mają symbol zaczynający się od 3... , a te które mają tylko wgrane oprogramowanie demo mają zwykły symbol. Oczywiście ktoś mógł sobie normalny telefon dać na ekspozycję ale to bez sensu, bo taki jest droższy. Ta legenda o telefonach powystawowych jest zwyczajnie po to aby mieć wyjaśnienie dlaczego telefon jest aktywowany dwa lata wcześniej.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#23 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 26 września 2018 - 10:56

Problem rozwiązany. Telefon został wymieniony.

#24 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 26 września 2018 - 10:59

Problem rozwiązany. Telefon został wymieniony.

Wymieniony przez Apple czy wymieniony przez sprzedawcę na taki sam złom w którym pewnie za jakiś czas okaże się że coś innego nie działa. 

#25 toksyczny28

toksyczny28
  • 7 postów

Napisano 26 września 2018 - 12:11

Wymieniony przez Apple czy wymieniony przez sprzedawcę na taki sam złom w którym pewnie za jakiś czas okaże się że coś innego nie działa. 

Przez sprzedawce. Jak wyjdzie kolejna usterka skorzystam z rękojmi ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych