Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 5 votes

iPhone XR – opinie i wrażenia.

• Please log in to reply
738 replies to this topic

#426 Regiss

Regiss
  • 2944 posts
  • SkądRadom

Posted 18 November 2018 - 16:24

Rozciągnij brodę Mate'a 20 na wszystkie strony ekranu i wyjdzie ci dokładnie to samo.

A co ma piernik do wiatraka. Chodzi o sam fakt wykonania cienkich ramek na bokach. Można? Można i koniec. Mijaniem z prawdą jest tłumaczenie że technologia LCD nie pozwoliła tego zrobić. A takie były tłumaczenia.

Edited by Regiss, 18 November 2018 - 16:25.

iPhone 15 Pro

#427 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1815 posts

Posted 18 November 2018 - 16:42

Ja bym się nie dziwił, gdyby Apple zdecydowało się na szersze ramki z boku, byle byly takie same z boku jak na dole i na górze.

Do mnie jedzie Xr a ja nadal nie jestem pewien, czy go używać (mam 8plus) czy się go pozbyć. Czy lepsza bateria skompensuje mi jednoobiektywowy aparat (często kręcę filmy z maksymalnym powiększeniem).

To trochę taki iPhone z napisem „nie stać mnie na flagowca”.

#428 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 18 November 2018 - 16:52

To trochę taki iPhone z napisem „nie stać mnie na flagowca”.

a może z napisem " jestem rozsądny i nie daje sobą manipulować" Prawda jest taka, że większość idzie na szpan... a to zbyt dojrzałe nie jest. Oczywiście jak ktoś ma konkretny powód i kasę to czemu nie... ale ja bym nie kierowała się emocjami ... poza tym jeśli masz taki kompleks to co mają powiedzieć ci których nie stać na XR :D

Kiedyś miałam IP5c - to tez był iPhone dla ubogich... a ja wspominam go bardzo dobrze, ba... miałam też potem 5s i jakoś nie zrobiło to na mnie wrażenia... Nie poczułam się przez to elitą. 

Edited by a.s, 18 November 2018 - 16:56.

• wopo likes this

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#429 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 18 November 2018 - 20:55

A co ma piernik do wiatraka. Chodzi o sam fakt wykonania cienkich ramek na bokach. Można? Można i koniec. Mijaniem z prawdą jest tłumaczenie że technologia LCD nie pozwoliła tego zrobić. A takie były tłumaczenia.

Oczywiście, że można zrobić po bokach cieńsze, przecież iPhone'y od 2G do 8 Plus miały cieńsze. Apple specjalnie zrobiło grubsze żeby

1. Nie robić smartona z 'bródką' jak pozostali.

2. Zrobić ramki takiej samej grubości z każdej strony jak w X/Xs (pomijając wcięcie).

3. Sprawić, by patrząc dało się zauważyć, że ktoś ma tego tańszego iPhone'a XR zamiast X/Xs. Zresztą w przypadku odróżniania X od Xs też przecież się postarali - zarówno dodatkowymi wcięciami w ramce, jak i nowym kolorem :)

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#430 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 18 November 2018 - 23:29

Przecież jeśli XR będzie kontynuowany, to za rok ramki będzie miał cieńsze. Być może i teraz mogli to zrobić, ale chcieli zostawić coś na za rok, żeby ludzie dołożyli więcej do nowego XR z cienkimi ramkami.

Pro 2012, 14 Pro

#431 nosferatu

nosferatu
  • 120 posts

Posted 19 November 2018 - 15:36

Nie będzie miał cieńszych ramek, chyba że wsadzą OLED. Tyle że wtedy Xr traci sens istnienia.

#432 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 19 November 2018 - 15:46

Dlaczego tak uważasz? Chińczycy prezentują zginane wyświetlacze, które można zakładać na nadgarstek. Naprawdę sądzisz, że nie ma technologii, która pozwoli na cieńsze ramki w ekranie LCD?

Pro 2012, 14 Pro

#433 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 November 2018 - 17:58

A prezentują zaginane ekrany zakładane na nadgarstek LCD czy OLED?;)

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#434 Zireael

Zireael
  • 905 posts
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Posted 19 November 2018 - 18:13

Z tego co kojarzę to wszystkie zaginane ekrany to właśnie OLED-y :P.

• wopo likes this

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#435 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 19 November 2018 - 19:09

No tak, lubicie czepiać się słówek, ale nie patrzycie na cały obraz i sprytnie staracie się zaniżyć wartość intelektualną mojego założenia.

Jeśli uważacie, że nie ma technologii, która pozwoli na cieńsze ramki w smartfonach z lcd, to smutno. Zobaczycie, że za rok XR (jeśli będzie ten model) będzie miał cieńsze ramki. Wspomnicie moje słowa, bo nie rozumiecie, że firmy mogą już teraz pakować technologie, które będą pakowane do urządzeń za rok. Ale dlaczego tego nie robią? Żeby za rok mogły pokazać usprawnienia, dzięki którym kupicie nowy model.

Wystarczy wygooglować chińskie smartfony z ekranem lcd, które mają cieńsze ramki i ŁAŁ. Okazuje się, że ramki mogą być cieńsze.

Pro 2012, 14 Pro

#436 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 November 2018 - 19:30

Ramki boczne i górne oczywiście, że mogą być cieńsze, ale dolna już nie może być, bo tam znajduje się wpięcie wyświetlacza. Apple chce, żeby była symetria, więc na to nie poszedł. Nikt cie tutaj nie łapie za słówka, a jedynie zwracam uwagę, że piszesz pewnie nieświadomie nieprawdę. Obejrzyj sobie ten filmik, wiele wytłumaczy:

https://youtu.be/ThkMi9fkdEc
  • Sebosz likes this

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#437 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 19 November 2018 - 19:37

Okej, rozumiem, ale nie spodobało mi się to, że mówiąc o technologii podałem przykład zginanych wyświetlaczy, które można założyć na rękę (nie wspominałem czy to LCD czy OLED) a wy od razu zakładacie, że się mylę, bo zapewne myślałem, że te zginające to są LCD. Nie. Chodzi tutaj tylko o możliwości technologiczne. Jakoś nie widzimy smartfonów na nadgarstek dostępnych w sprzedaży. Dlaczego? Napisałem wyżej.

Pro 2012, 14 Pro

#438 riczardo

riczardo
  • 169 posts

Posted 19 November 2018 - 20:35

Samsung pare lat temu wypuścił telefon na nadgarstek z zagiętym wyświetlaczem. Jakoś się nie przyjął :P.

#439 Yary

Yary
  • 75 posts

Posted 20 November 2018 - 07:58

Dla mnie xr to telefon, który lubię najbardziej. Stawiam go na tym samym miejscu co swego czasu Sony Ericsson D750 w tym względzie. A miałem wcześniej dwa Samsungi Galaxy, trzy Note, Xiaomi Mi4. Dla mnie to telefon kompletny i nic mi w nim nie przeszkadza. Nawet wolę LCD od Oleda. Ramki mogłyby być mniejsze, ale nie ma to dla mnie znaczenia. Uwielbiam ten telefon i gdzieś mam, czy ktoś go uważa za uboższego krewnego Xs czy Xs Max. Stać mnie na każdy z tych telefonów. Zaoszczędziłem trochę kasy biorąc xr. Byłyby to dla mnie telefon kompletny z podwójnym obiektywem, ale nie spotkałem nic, co by w 100% zaspokoiło moje oczekiwania. Jak napisałem na początku, to najbardziej lubiany przeze mnie sprzęt na równi z dawnym D750. I chyba satysfakcja jest kryterium najważniejszym. Ale rozumiem, że każdy ma swoje gusty i oczekiwanie i niech każdy bierze to, co mu sprawi dużo dużo frajdy. Nie innym.
  • a.s-6704ce448e and wopo like this

#440 relakzstyle

relakzstyle
  • 189 posts

Posted 20 November 2018 - 10:25

Dla mnie xr to telefon, który lubię najbardziej. Stawiam go na tym samym miejscu co swego czasu Sony Ericsson D750 w tym względzie. A miałem wcześniej dwa Samsungi Galaxy, trzy Note, Xiaomi Mi4. Dla mnie to telefon kompletny i nic mi w nim nie przeszkadza. Nawet wolę LCD od Oleda. Ramki mogłyby być mniejsze, ale nie ma to dla mnie znaczenia. Uwielbiam ten telefon i gdzieś mam, czy ktoś go uważa za uboższego krewnego Xs czy Xs Max. Stać mnie na każdy z tych telefonów. Zaoszczędziłem trochę kasy biorąc xr. Byłyby to dla mnie telefon kompletny z podwójnym obiektywem, ale nie spotkałem nic, co by w 100% zaspokoiło moje oczekiwania. Jak napisałem na początku, to najbardziej lubiany przeze mnie sprzęt na równi z dawnym D750. I chyba satysfakcja jest kryterium najważniejszym. Ale rozumiem, że każdy ma swoje gusty i oczekiwanie i niech każdy bierze to, co mu sprawi dużo dużo frajdy. Nie innym.

i tyle w temacie. To prawda , nie kazdy musi kupować topowe telefony - topowe mam na mysli w tym wypadku drozsze. Prawda jest taka ze iphone XR bedzie działał super i jesli ktos nie ma potrzeby aby miec mniejsze ramki to ten telefon posluzy bardzo dlugo

#441 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1815 posts

Posted 20 November 2018 - 14:42

Mój przyjechał, zdecydowałem się go używać - jest super! Na moje stare oczy ekran rewelacja, a po 8Plus telefon wydaje się bardzo zgrabny. Face ID już polubiłem.

#442 babeo

babeo
  • 152 posts

Posted 20 November 2018 - 21:04

Szkoda, że tak mało osób potrafi mieć swoje zdanie, nie bać się go wygłosić i jeszcze umie je obronić. Brawo.

Edited by babeo, 20 November 2018 - 21:04.

• wopo likes this
iPhone 7 128GB + iPad 2018 32GB WiFi + BeatsX

#443 sheepysheep

sheepysheep
  • 1288 posts

Posted 22 November 2018 - 16:14

Chodza sluchy, ze Apple planuje obnizyc cene XR, bo ten nie sprzedaje sie najlepiej. Byc moze juz od nastepnego tygodnia. I cos przebakuja o wznowieniu produkcji Xa...

#444 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 22 November 2018 - 17:00

No i dobrze, bo ta cena budżetowego telefonu jest po prostu masakryczna. Ciekawe czy jakieś karty podarunkowe wtedy by były dla osób, które niedawno XR kupiły.

Pro 2012, 14 Pro

#445 k_nemo

k_nemo
  • 32 posts

Posted 22 November 2018 - 17:13

To są marzenia klientów :). Apple nigdy nie obniżał ceny nowego sprzętu i teraz też nie obniży. Nie wznowią sprzedaży X, bo zabiłoby to sprzedaż Xs.

Edited by k_nemo, 22 November 2018 - 17:16.

• Sebosz likes this

#446 winmaciek

winmaciek
  • 6735 posts
Posted 22 November 2018 - 17:20

Obniżki przed świętami? Nie sądzę. To właśnie teraz się najwięcej sprzedaje. To byłby strzał w kolano.
Linia rzekomo mająca robić X? Może po prostu więcej ludzi wymienia niż myśleli. Patrząc na wpisy na tym forum nie byłbym do końca zdziwiony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#447 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 22 November 2018 - 17:51

Czemu strzał w kolano? Skoro ludzie są niezdecydowani, to obniżając cenę będą zdecydowani bardziej. To, że idą święta to akurat mało istotna sprawa (jeśli nie ma przecen). Jeśli ktoś nie kupuje po premierze, to najprawdopodobniej czeka do świąt na przeceny. Nie ma przecen = nie ma telefonu.

Skoro obniżki przed świętami to strzał w kolano, to dlaczego w sklepach jest tyle promocji na święta? Bzdury :)

Edited by dobrakawa, 22 November 2018 - 17:53.

Pro 2012, 14 Pro

#448 winmaciek

winmaciek
  • 6735 posts
Posted 22 November 2018 - 18:20

Strzał w kolano, bo święta to dla Apple okres złotych żniw. Poza tym chyba nikt nie obniża ceny telefonu, przynajmniej tej oficjalnej, w tak krótkim czasie od premiery, a już na pewno nie Apple. To Apple, które potrafi sprzedawać kilkuletnie sprzęty po cenie premierowej. Jakaś drobna promocja 100-200 PLN z okazji Black Friday najwyżej.
Boże Narodzenie jest mega istotne w handlu. Inne sklepy stosują jakieś obniżki cen (niekiedy po podwyżkach…), bo chcą się wyróżnić, bo konkurencja, itp. Apple zasadniczo nie musi.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#449 dobrakawa

dobrakawa
  • 828 posts

Posted 22 November 2018 - 18:28

Wiadomo, że jak ktoś poluje na telefon od Apple, to nie kupi Androida, bo Apple nie ma promocji.

Aczkolwiek nie sądzę, że poczeka do świąt i jak nie będzie przeceny, to i tak kupi. Po prostu poczeka dłużej. Artykuł mówi o obniżce cenowej, ale też nie wiadomo jak dużej.

W sumie w artykule napisali:

Apple ma też obniżyć cenę iPhone'a XR oferowanego przez japońskie sieci komórkowe.

więc może po prostu chodzi o obniżkę w Japonii ;)

Edited by dobrakawa, 22 November 2018 - 18:30.

Pro 2012, 14 Pro

#450 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1815 posts

Posted 22 November 2018 - 19:05

W Japonii gdzie telefony są dotowane przez operatorów.

7 user(s) are reading this topic

0 members, 7 guests, 0 anonymous users