Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone XS/XS Max - dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2062 odpowiedzi w tym temacie

#1776 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 28 czerwca 2019 - 08:48

tak oczywiscie, 7 i 8 są udane modele, nie są wcale złe, ale szybciej sie zestarzeją i 1-2 lata pewnie się mocniej zamulą przez to że mają A11 a nie A 12 jak nowe modele

7 ma A10 :) 

Z tym zamulaniem to bym nie przesadzał, iOS12 pokazał, że można dać nowe życie nawet starszym modelom :)

Ale się straszny OT tu zrobił...

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#1777 Geble

Geble

• 1 183 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 09:24

XR ma 3 GB RAMu :-)

O widzisz, byłem przekonany, że jest jakieś powiązanie z A12 i 4GB RAM, w sensie że skoro też ma A12 to musi mieć 4GB RAM. Tym bardziej odpada w takim razie.

Mi w ekranie XR by przeszkadzały tylko te stosunkowo niewielkie ramki. Bo czy LED czy OLED, to dla mnie kolosalnego znaczenia nie ma.

Mnie przeszkadza rozdzielczość, w 2019 roku to jednak za mało. Bierzesz jakąś biedę Samsunga typu A40, czy A50 i mają FHD+, a jednak rozdzielczość z XR to troszkę trąci już myszką i nie trzeba lupy. 

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#1778 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2019 - 09:45

XR jest spoko telefonem, jeśli nie używasz go do obrabiania zdjęć i wideo. Przynajmniej ja na siódemce nic nie widzę przez tę małą gęstość pikseli i przeostrzone są detale, które dopiero przy przybliżeniu wyglądają normalnie, także od kiedy zmieniłem 6S Plus na 7, to nie edytuję nic na telefonie już. Chyba że totalnie podstawowe edycje.

XR jest w sumie większy, to też może się nie odczuje tak mocno tego przy edycji zdjęć i filmów, ale to nie znaczy, że problemu nie ma wcale. 

Pozdrawiam

#1779 iDoit Serwis Apple

iDoit Serwis Apple
  • 451 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 09:54

nie wyobrażam sobie obrabiania zdjęć graficznie na smartfonie

• zboras lubi to

Pogwarancyjny Serwis Apple Warszawa
Warszawa, ul. Gagarina 31

Pogwarancyjny Serwis iPhone Wrocław

Wrocław, Kościuszki 65

#1780 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 28 czerwca 2019 - 12:24

Ja też. Jakaś abstrakcja zupełna i argument z kosmosu.

iPhone 15 Pro

#1781 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 12:59

Chyba, że obrabia się je na Instagrama. To czemu nie... ;) 

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1782 sipap

sipap
  • 63 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 13:06

A powiedzcie jak wygląda sprawa widoczności w słońcu? Bo na tych ekranach LCD to jest z tym bardzo słabo. Nawet jak się da jasność na full. Czy na oledzie będzie z tym lepiej?
A druga sprawa,czy ktoś mogłby polecić(ma sam i używa) jakiegoś dobrego gimbala do XS maxa.

#1783 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2019 - 15:04

Może macie ograniczoną wyobraźnię  :P 

iPhony mają dobrze skalibrowane wyświetlacze i dobrze wyświetlają kolory, także dla kogoś, kto ma monitor z marketu, to jest super sprawa. 

Moje edycje zdjęć nie są skomplikowane. Delikatna zmiana parametrów dla RAW i pasuje dla własnego użytku  :)

Nie tylko zdjęcia i wideo się edytuje, ale muzykę też się tworzy. 

Normalne, że wygodniej na kompie, ale jak ktoś nie ma, to robi na tym, co ma  ;) 

na iPadzie to już jest norma od paru lat, że się tworzy na nim.

A powiedzcie jak wygląda sprawa widoczności w słońcu? Bo na tych ekranach LCD to jest z tym bardzo słabo. Nawet jak się da jasność na full. Czy na oledzie będzie z tym lepiej?
A druga sprawa,czy ktoś mogłby polecić(ma sam i używa) jakiegoś dobrego gimbala do XS maxa.

Osmo 2, Zhiyun Smooth 4 lub Q, Freefly Movi. Do wyboru do koloru, jest dużo dobrych  ;) 

Użytkownik iKnow edytował ten post 28 czerwca 2019 - 15:04

Pozdrawiam

#1784 sipap

sipap
  • 63 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 15:39

Niestety z tych co wymieniłeś zarówno Osmo 2 jak i Zhiyun 4 mają kłopot z kalibracją tak dużego telefonu jak XS max. Na forach o tym piszą użytkownicy.
Do tego wyczytałem tu na naszym Forum( nie wiem czy to prawda -bo nigdzie nie czytałem o takim problemie),że stabilizacja w Iphonie(wyższe modele od X-sa) gryzie się ze stabilizacją w gimbalu i nie działa to dobrze. A tej w telefonie przecież nie można wyłączyć.

#1785 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2019 - 15:45

Niestety z tych co wymieniłeś zarówno Osmo 2 jak i Zhiyun 4 mają kłopot z kalibracją tak dużego telefonu jak XS max. Na forach o tym piszą użytkownicy.
Do tego wyczytałem tu na naszym Forum( nie wiem czy to prawda -bo nigdzie nie czytałem o takim problemie),że stabilizacja w Iphonie(wyższe modele od X-sa) gryzie się ze stabilizacją w gimbalu i nie działa to dobrze. A tej w telefonie przecież nie można wyłączyć.

Oczywiście, że możesz wyłączyć stabilizację. Jak używasz gimbala, to mam nadzieję, że nie używasz wbudowanej apki Aparat  :lol: 

Polecam FiLMIC Pro, jest bardzo dobry. Polecam też Moment, również świetna apka. Obie potrafią nagrywać w 150mbps jak nie więcej na nowszych sprzętach i mają trochę opcji dla wymagających. Będziesz zadowolony. Ja jestem. Szkoda tylko, że nie są w 100% stabilne, ale funkcje tych aplikacji to wynagradzają :) 

Pozdrawiam

#1786 sipap

sipap
  • 63 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 16:14

Ja jeszcze nie nagrywałem z gimbalem, bo dopiero przymierzam się by go kupić. Ale przytoczyłem to co tu na naszym Forum, w dziale akcesoria dla Iphone'a ktoś z wielkim przekonaniem napisał i potwierdza to w kilku postach.
Jednak o tych problemach z kalibracją tych dwóch ,chyba najbardziej popularnych gimbali( chodzi mi o takie do 700 pln) jeśli chcemy założyć do nich XS Maxa pisze wiele osób. A już jak ma załozony jakiś case,to już w ogóle.

#1787 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2019 - 16:50

Ja jeszcze nie nagrywałem z gimbalem, bo dopiero przymierzam się by go kupić. Ale przytoczyłem to co tu na naszym Forum, w dziale akcesoria dla Iphone'a ktoś z wielkim przekonaniem napisał i potwierdza to w kilku postach.
Jednak o tych problemach z kalibracją tych dwóch ,chyba najbardziej popularnych gimbali( chodzi mi o takie do 700 pln) jeśli chcemy założyć do nich XS Maxa pisze wiele osób. A już jak ma załozony jakiś case,to już w ogóle.

Ok, w takim razie znalazłem dla Ciebie film, co Osmo 2, który mówiłeś, że ma problemy - problemów nie ma i to na XS Max.

Z resztą zobacz sam: youtube.com/watch?v=-eC7Jp96IOA

Użytkownik iKnow edytował ten post 28 czerwca 2019 - 16:51

Pozdrawiam

#1788 sipap

sipap
  • 63 postów

Napisano 28 czerwca 2019 - 17:34

Dzięki,ale znam ten filmik. Tylko obejrzyj go dokładnie. Na początku testów na zewnątrz, stabilizacja działała bardzo słabo. a podczas lekkiego biegu to już bardzo słabo.
Potem wyszedł jeszcze raz i było już lepiej,ale co zrobił żeby było poprawnie,czy to jeszcze było nagrywane Maxem,to już nie wiemy. I zwróc uwagę na komentarze pod filmem. Ludzie są zdziwieni bo im ten gimbal z Maxem nie pracował prawidłowo. To jest kilkanascie komentarzy. A do tego nie można zalóżyć telefonu z casem- nawet takim cienkim. A telefon bez case'a na gimbalu to według mnie proszenie się o kłopoty.
To może ktoś pomoże i zna jakiś statyw(krótki) który da się zamontować do Iphona?

#1789 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 30 czerwca 2019 - 19:33

Na jednym się zawiodłem - na ekranie. To miał być najlepszy oled a okazuje się, minimalna zmiana kąta patrzenia na telefon i jego barwa zmienia się diametralnie. Tak jakby wyłączał się TrueTone.
To nie pierwszy oled w telefonie i w życiu takiego efektu nie widziałem. Nie wiem jak was to nie kuje w oczy.
  • MasterM lubi to

iPhone 11

#1790 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 postów
  • SkądŻory

Napisano 30 czerwca 2019 - 19:49

Rzuć to w diabły, jęczysz na każdym możliwym forum, o każdy możliwy telefon. To nie dla Ciebie. Wróć do jaskini, kup nokię 3330...

• 6c1fb0760d lubi to

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#1791 relakzstyle

relakzstyle
  • 189 postów

Napisano 30 czerwca 2019 - 19:51

Przecież ten temat jest o xs i xs max w tym również po to by wydawać opinie :)

#1792 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 30 czerwca 2019 - 20:28

KAŻDY oled to ma wiec sorry.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#1793 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 30 czerwca 2019 - 20:34

Mimo to wolę ekran iPhone'a niż zagięte na krawędziach Samsungi, w których ta zmiana barwy na zagięciach jest bardzo widoczna i wygląda tragicznie. 

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1794 Aastelix

Aastelix
  • 1 528 postów
  • SkądPodbeskidzie

Napisano 30 czerwca 2019 - 20:42

Co do zaciętych ekranów to się zgodzę. Samsungi, Huaweie i ten 1+ 7 Pro. Mi w nich najbardziej przeszkadzały refleksy świetlne na tych krawędziach.

iPhone 11

#1795 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 30 czerwca 2019 - 21:20

Na jednym się zawiodłem - na ekranie. To miał być najlepszy oled a okazuje się, minimalna zmiana kąta patrzenia na telefon i jego barwa zmienia się diametralnie. Tak jakby wyłączał się TrueTone.
To nie pierwszy oled w telefonie i w życiu takiego efektu nie widziałem. Nie wiem jak was to nie kuje w oczy.

Moim zdaniem ekran XS jest super, ale fakt, że przy True Tone zmiana barw z zimnej na ciepłą i odwrotnie jest irytująca, tym bardziej, że dzieje się to bez żadnej logicznej przyczyny. Rozwiązanie - wyłączyć TT.

KAŻDY oled to ma wiec sorry.

Na żadnym innym amoledzie, oledzie tego nie ma. To kwestia True Tone o którym pisałem wyżej, nie technologii ekranu. W Pixelach barwy mam cały czas ciepłe a tu raz tak, raz siak.

#1796 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lipca 2019 - 05:54

Żaden TT tylko charakterystyka OLEDu. Ekran wpada w zimne barwy pod kątem. Było to pisane milion razy, a tu nadal „kwestia TT”.

#1797 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 01 lipca 2019 - 06:52

Tylko ze ja nie używam True Tonę i tez wpada w zimniejsza barwę pod katem. Sprawdzane na s10+ I na innych oledach to samo takie uroki oleda.

Użytkownik madhunt3r edytował ten post 01 lipca 2019 - 06:52

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#1798 iDoit Serwis Apple

iDoit Serwis Apple
  • 451 postów

Napisano 01 lipca 2019 - 07:50

i juz wiemy czemu Xr nie ma OLEDa :) 

Pogwarancyjny Serwis Apple Warszawa
Warszawa, ul. Gagarina 31

Pogwarancyjny Serwis iPhone Wrocław

Wrocław, Kościuszki 65

#1799 Dastia

Dastia
  • 907 postów

Napisano 01 lipca 2019 - 10:59

Ja też mam bialutki pod kątem i beżowy bardziej w pionie. Mama kupiła jakiegoś Samsunga A20e i taki biały, że aż mnie zabolało hehe.

iPhone 14 PRO Max

#1800 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 01 lipca 2019 - 18:17

Żaden TT tylko charakterystyka OLEDu. Ekran wpada w zimne barwy pod kątem. Było to pisane milion razy, a tu nadal „kwestia TT”.

to ja zupełnie co innego zrozumiałem z wpisu kolegi. nie mam na myśli patrzenia pod kątem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych