Witam,
jak zapewne każdy z nas wie w naszych iPhone znajdują się najnowocześniejsze baterie litowo-jonowe. Dzięki nim, możemy ładować telefon kiedy chcemy, niezależnie od % baterii i odłączać go również kiedy chce i ma to nie wpływać na żywotność naszej baterii, tak samo jak używanie telefonu podczas jego ładowania. No dobra, ale ... cykle ładowania = żywotność baterii. Z każdym cyklem ładowania żywotność naszej baterii się zmniejsza. Tylko w takim razie jak są liczone cykle ładowania? Czy jak podłączę iPhone, gdy ma on załóżmy 60%, odłączę przy 100% to naliczam cykl, który mogłem naliczyć tak samo, gdybym poczekał do pełnego rozładowania i naładował go maksymalnie bez jego odłączania w połowie ładowania? Czy może procenty naładowania się sumują (np. gdy podłączę przy 40%, odłączę przy 90%, mam 50%, potem od 20% do 60% naładuję, mam 40%, a potem od 30% do 40% mam 10%, czego suma da 100% i naliczy się cykl) i nalicza cykl od każdych 100%? Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest, kto jest tego pewien? Informacji w internecie i na YouTube jest masa, a co drugi ma inną teorię, więc pytam.
Dziękuję z góry za pomoc ^^