Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

FileVault - czy to spowalnia komputer

Best Answer AjTee , 08 September 2018 - 22:11

Powiem tak: Wyłączyłem i wszystko działa jakby szybciej + dłuższy czas na baterii.

Go to the full post

• This topic is locked This topic is locked
36 replies to this topic

#26 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 September 2018 - 08:21

bee3, on 16 Sept 2018 - 19:07, said:

I Ty to łykasz jak pelikan ?

Słucham, co się mówi w autoryzowanych serwisach, bo też jestem użytkownikiem. Wszystko co tam usłyszałem na temat maków jak najbardziej się sprawdza. Wszystko na co Apple zrobiło programy wymiany robiliśmy w naszym serwisie przed ich ogłoszeniem i po ich skończeniu.

- pękający topcase i  spodnia guma w MacBookach
- MacBook Pro 2007/2008 i 2011, problem z grafikami
- kurzące się matryce w iMakach
- padające grafiki w Makach Pro
- odpadająca warstwa antiglare we wszystkich Retinach

- zacinające się klawiatury motylkowe 

Co do SSD był przez jakiś czas cichy program wymiany, bo znikała pojemność.

303, on 16 Sept 2018 - 21:49, said:

Grupa "Bloger" zobowiązuje.

Rozumiem że FV może spowalniać starsze maszyny, które nie mają szyfrowania wbudowanego w CPU, ale dane są zapisywane już zaszyfrowane więc ilość zapisów się nie zwiększa, a skoro tak to co ma niby te SSDki mocniej zużywać, hmm? 

Jak się dowiem, to z pewnością o tym będę wspominał. Zawsze jestem po stronie użytkownika, a nie korporacji.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#27 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 17 September 2018 - 09:33

Ale tu nie chodzi o to, po czyjej jesteś stronie. Wystarczy być po stronie zdrowego rozsądku. O ile możemy rozważać, jak intensywne użytkowanie dysku wpływa na jego żywotność, o tyle dyskusja na temat wpływu rodzaju zapisywanych danych na SSD jest po prostu absurdalna. Przecież zaszyfrowane dane to ostatecznie nic innego jak ciąg zer i jedynek, tyle, że w innej kolejności. Sam dysk w żaden sposób nie bierze udziału w procesie szyfrowania.

#28 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 September 2018 - 10:09

Mikołaj Maciejko, on 17 Sept 2018 - 08:33, said:

Ale tu nie chodzi o to, po czyjej jesteś stronie. Wystarczy być po stronie zdrowego rozsądku. O ile możemy rozważać, jak intensywne użytkowanie dysku wpływa na jego żywotność, o tyle dyskusja na temat wpływu rodzaju zapisywanych danych na SSD jest po prostu absurdalna. Przecież zaszyfrowane dane to ostatecznie nic innego jak ciąg zer i jedynek, tyle, że w innej kolejności. Sam dysk w żaden sposób nie bierze udziału w procesie szyfrowania.

I to właśnie jest ciekawe, dlaczego szyfrowane padają częściej. Moim zdaniem to kwestia niedopracowanego kontrolera SSD. Z tego co pamiętam, to była retina z 2015 roku. Klient pojawił się z tym samym problemem po kilku miesiącach i był wściekły, że znów nic nie odzyska z SSD. Po upartym stwierdzeniu, że on i tak zawsze będzie szyfrował, to serwisant grzecznie zripostował:

- to po naprawie zapraszamy za kolejne kilka miesięcy.

Edited by Iro, 17 September 2018 - 11:55.

Muzyka i Komputery

#29 MiL

MiL
  • 1485 posts
Posted 17 September 2018 - 17:52

A cholera wie jak Apple zrobiło to szyfrowanie, wiele rzeczy spieprzyli to może i szyfrowanie im robił jakiś student na praktykach.

#30 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 04 October 2018 - 21:28

U mnie na minus FV ostatnia zabawa. Padał mi MBP 2011 (grafika) i po przełożeniu SSD SATA do staaarego MB białasa działałem na nim chwilę. Szybka podmiana dysku, niech żyje macOS!

Po wymianie mobo w MBP 2011 ten sam dysk nie widziany jako systemowy, nie do odblokowania w Narzędziach Dyskowych z poziomu Recovery czy Instalki High Sierra z pena. Dopiero odszyfrowanie SSD zrobiło robotę. A wiecie ile trwa odszyfrowanie 250 GB na starym białasie? ;) Nie życzę tego nikomu.

#31 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 05 October 2018 - 13:43

zzachm, on 04 Oct 2018 - 20:28, said:

U mnie na minus FV ostatnia zabawa. Padał mi MBP 2011 (grafika) i po przełożeniu SSD SATA do staaarego MB białasa działałem na nim chwilę. Szybka podmiana dysku, niech żyje macOS!

Po wymianie mobo w MBP 2011 ten sam dysk nie widziany jako systemowy, nie do odblokowania w Narzędziach Dyskowych z poziomu Recovery czy Instalki High Sierra z pena. Dopiero odszyfrowanie SSD zrobiło robotę. A wiecie ile trwa odszyfrowanie 250 GB na starym białasie? ;) Nie życzę tego nikomu.

Odszyfrowywanie SSD 500GB SATA na MBP 2011 trwało 13 godzin.

Muzyka i Komputery

#32 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 06 October 2018 - 11:19

No tak, długie odszyfrowywanie na zabytkowym sprzęcie ma być argumentem przeciwko szyfrowaniu - rewelacja.

#33 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 06 October 2018 - 12:01

Powiem Tak: jezeli nie trzymamy na komputerze zadnych poufnych informacji, żadnych zapamiętanych haseł, kontaktów itd, to można sobie odpuścić szyfrowanie. Rzecz w tym, ze nieustanne pilnowanie się, żeby nic takiego w komputerze się na pewno nie znalazło jest bardzo wymagające i łatwo o pomyłkę.

#34 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 06 October 2018 - 16:48

303, on 06 Oct 2018 - 10:19, said:

No tak, długie odszyfrowywanie na zabytkowym sprzęcie ma być argumentem przeciwko szyfrowaniu - rewelacja.

Nie zrozumiałeś co jest rzeczywistym minusem FV. Nie czas deszyfrowania a sama jego wymuszona konieczność w podanym przykładzie.

#35 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5040 posts
Posted 06 October 2018 - 17:15

zzachm, on 06 Oct 2018 - 15:48, said:

Nie zrozumiałeś co jest rzeczywistym minusem FV. Nie czas deszyfrowania a sama jego wymuszona konieczność w podanym przykładzie.

Tym się nie przejmuj. Wraz z postępującym zalutowaniem i poklejeniem wszystkiego w jednym klocku, podmiana dysku powoli odchodzi w zapomnienie.

#36 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 October 2019 - 18:01

Mikołaj Maciejko, on 06 Oct 2018 - 16:15, said:

Tym się nie przejmuj. Wraz z postępującym zalutowaniem i poklejeniem wszystkiego w jednym klocku, podmiana dysku powoli odchodzi w zapomnienie.

To właśnie tym bardziej Apple będzie sugerować szyfrowanie, bo cały komp, a nie tylko SSD będzie miał krótszą żywotność.

Muzyka i Komputery

#37 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 18 October 2019 - 18:25

Iro, błagam, nie odkopuj po roku tematu tylko po to, żeby po raz kolejny podbudowywać swoje dogmaty. Już wystarczająco to uczyniłeś, wszyscy wiedzą, zainteresowani i nie.

Kłódeczka.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users