Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zabezpieczony iPhone - ale czy na pewno ?

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 sn4ke

sn4ke
  • 317 posts

Posted 04 September 2018 - 19:50

Posiadam iPhone od 2 miesięcy, ale martwi mnie jedna rzecz.

iPhone 8 zabezpieczony odciskiem palca i wiadomo dodatkowo PIN-em.

Wciskając przycisk boczny mamy zabezpieczony ekran główny, na którym możemy włączyć aparat bądź widgety.

Ale dzisiaj wyczaiłem, że dodatkowo można wysunąć panel sterowania i bez problemu wyłączyć transmisję danych, więc stąd moje pytanie:

Ktoś kradnie mi telefon, bądź gubię go i ktoś go znajduje. Wciska przycisk boczny, wysuwa panel sterowania i wyłącza transmisję danych. I w tym momencie nie można namierzyć telefonu ?

Jeżeli tak jest to chyba te zabezpieczenia nie do końca są skuteczne. Wiadomo, że jeszcze jest zabezpieczenie Apple ID no ale mimo wszystko nie namierzymy już telefonu.

Chyba że się mylę i robię coś nie tak.

iPhone 8, MBA

#2 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 04 September 2018 - 19:59

Ustawienia -> Touch ID i kod -> i odznacz sobie centrum sterowania ;)

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#3 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2064 posts
  • SkądRzym

Posted 04 September 2018 - 19:59

Wejdź w ustawienia Touch ID i wyłącz dostęp do Centrum Sterownaia z ekranu blokady

#4 sn4ke

sn4ke
  • 317 posts

Posted 04 September 2018 - 20:49

Dzięki wielkie za pomoc :)

A jeszcze kolejne pytanie - Uwierzytelnienie dwuetapowe. Nie mogę wyłączyć (podświetlone na szaro). Próbowałem według poradnika ze strony Apple ale niestety nie mogę wyłączyć. Chciałem wyłączyć bo przy każdym wylogowaniu na PC-cie z iCloud jak się loguję to muszę podać kod weryfikacyjny, a jeżeli ktoś mi ukradnie telefon to niestety nie będę mógł zalogować się do iCloud z poziomu przeglądarki internetowej. 

Dzięki wielkie za pomoc :)

A jeszcze kolejne pytanie - Uwierzytelnienie dwuetapowe. Nie mogę wyłączyć (podświetlone na szaro). Próbowałem według poradnika ze strony Apple ale niestety nie mogę wyłączyć. Chciałem wyłączyć bo przy każdym wylogowaniu na PC-cie z iCloud jak się loguję to muszę podać kod weryfikacyjny, a jeżeli ktoś mi ukradnie telefon to niestety nie będę mógł zalogować się do iCloud z poziomu przeglądarki internetowej. 

Oki znalazłem gdzieś na stronie Apple taką informację, która wyjaśnia mój problem:

"Jeśli korzystasz już z uwierzytelniania dwupoziomowego, nie możesz go wyłączyć. Niektóre funkcje w najnowszych wersjach systemu iOS oraz macOS wymagają tego dodatkowego poziomu zabezpieczeń stworzonego w celu ochrony informacji. Jeśli ostatnio Twoje konto było aktualizowane, możesz wyłączyć to zabezpieczenie na okres dwóch tygodni. Otwórz wiadomość e-mail z potwierdzeniem włączenia usługi i kliknij łącze, aby przywrócić poprzednie ustawienia zabezpieczeń. Pamiętaj, że wtedy Twoje konto jest mniej bezpieczne i nie będzie można korzystać z funkcji wymagających wyższego poziomu zabezpieczeń."

iPhone 8, MBA

#5 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 04 September 2018 - 20:53

Usługa Znajdź mój iPhone przez www nie wymaga dwuetapowego uwierzytelnienia. Wystarczy login i hasło do konta iCloud.

P.S. Pamiętaj że złodziej w każdej chwili może wyłączyć telefon (nawet zablokowany). Wtedy jego namierzenie nie będzie możliwe.

#6 sn4ke

sn4ke
  • 317 posts

Posted 04 September 2018 - 21:16

No tak - wyłączenie nie pozwoli namierzyć smartfona. Jedyne pocieszenie, że złodziej nie będzie miał pożytku ze smartfona, jedynie na części.

iPhone 8, MBA

#7 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 04 September 2018 - 22:03

Dlatego chciałbym, żeby Apple wprowadziło konieczność odcisku palca lub PIN, gdy chcemy wyłączyć telefon.

Pro 2012, 14 Pro

#8 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 04 September 2018 - 22:26

To na nic. Wtedy wystarczyłoby wyjąć kartę sim i poczekać aż rozładuje się bateria, a telefon sam się wyłączy.

#9 dobrakawa

dobrakawa
  • 838 posts

Posted 05 September 2018 - 12:06

Hm, to trzeba czekać na e-sim? :D

Pro 2012, 14 Pro

#10 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 05 September 2018 - 12:35

To też nic nie da. Rozkręcić parę śrubek i odpiac baterie od płyty głównej to max 5 min roboty. Na złodzieja nie ma siły. Najlepsza metoda to niestety nie dać się okraść.

iPhone 15 Pro

#11 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 05 September 2018 - 13:02

Ja wiem czy tak prosto rozkleić iPhona  :rolleyes:

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#12 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 05 September 2018 - 13:50

Jak złodziej wie co robi i "specjalizuje" się w iphonach to max 5 minut.

iPhone 15 Pro

#13 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 05 September 2018 - 14:26

Dlatego chciałbym, żeby Apple wprowadziło konieczność odcisku palca lub PIN, gdy chcemy wyłączyć telefon.

A jak nie przyłożę palca to telefon będzie się trzymać bez ładowania 2 tygodnie i sam się bez potwierdzenia TouchID/FaceID nie wyłączy.

#14 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 05 September 2018 - 22:39

Posiadam iPhone od 2 miesięcy, ale martwi mnie jedna rzecz.

iPhone 8 zabezpieczony odciskiem palca i wiadomo dodatkowo PIN-em.

Wciskając przycisk boczny mamy zabezpieczony ekran główny, na którym możemy włączyć aparat bądź widgety.

Ale dzisiaj wyczaiłem, że dodatkowo można wysunąć panel sterowania i bez problemu wyłączyć transmisję danych, więc stąd moje pytanie:

Ktoś kradnie mi telefon, bądź gubię go i ktoś go znajduje. Wciska przycisk boczny, wysuwa panel sterowania i wyłącza transmisję danych. I w tym momencie nie można namierzyć telefonu ?

Jeżeli tak jest to chyba te zabezpieczenia nie do końca są skuteczne. Wiadomo, że jeszcze jest zabezpieczenie Apple ID no ale mimo wszystko nie namierzymy już telefonu.

Chyba że się mylę i robię coś nie tak.

"Namierzanie" telefonu nie zostało zaprojektowane w celu śledzenia złodzieja, ale np. w celu odnalezienia przypadkowo zapomnianego.

Cenniejsze od telefonu są dane i te można dobrze zabezpieczyć. A telefon ... ? - dopóki są klienci na telefony z włączonym FMI - to niektórym "uczciwym znalazcom" bardziej będzie opłacało się sprzedawać "na części" niż kontaktować się z prawowitym właścicielem. 

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users