Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro late 2013 po upadku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 szakal1pl

szakal1pl
  • 72 postów

Napisano 30 sierpnia 2018 - 09:47

Cześć, może ktoś już miał taką sytuacje na forum i pomoże. Jestem posiadaczem macbooka pro late 2013, A1502, wczoraj w nocy odbyłem z nim lot samolotem, laptop był spakowany do walizki z bagażem podręcznym, często latam, pech chciał ze pierwszy raz pred wylotem cudowna pani nakleiła naklejkę na mój bagaż i musiałem go oddać do luku bagażowego, wróciłem w nocy i walizki nawet nie otwierałem, dzisiaj rano już nie mogłem włączyć swojego maca, zero jakiejkolwiek reakcji, podejrzewam, że ktoś rzucił moja walizka dosyć mocno, można podjąć jakaś diagnozę co lubi się popsuć podczas upadku? Jestem załamany, komputer potrzebuje do pracy.

Telefon: iPhone 4 16GB > iPhone 4 32GB > iPhone 4S 16GB > iPhone 6 Plus 16GB > iPhone 5S 16GB > iPhone 6 16GB

MBP 13' Late 2013

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 906 postów

Napisano 30 sierpnia 2018 - 11:08

A przynajmniej na ładowarkę reaguje (dioda na mag safe?). Łączę się w bólu. Jak nie na ładowarkę to serwis....

#3 szakal1pl

szakal1pl
  • 72 postów

Napisano 30 sierpnia 2018 - 20:49

Co udało mi się zdiagnozować, odłączyłem baterie, podłączyłem samo zasilanie bez baterii, komputer automatycznie się włącza, ładowarka się swieci, słychać dźwięk startowy, ekran czasami przez 1ms zabłyśnie i gaśnie odrazu, wentylator pracuje poprawnie, próbowałem wpisać hasło na ślepo i włączyć jakaś muzykę, jednak bez skutku, nawet nie podświetla klawiatury i przyciskiem power nie da się go wyłączyć

Telefon: iPhone 4 16GB > iPhone 4 32GB > iPhone 4S 16GB > iPhone 6 Plus 16GB > iPhone 5S 16GB > iPhone 6 16GB

MBP 13' Late 2013

#4 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 30 sierpnia 2018 - 22:51

Mogły mu zaszkodzić zmiany temperatury, niekoniecznie upadek.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#5 szakal1pl

szakal1pl
  • 72 postów

Napisano 30 sierpnia 2018 - 23:19

Mały update : poczytałem o resetowaniu SMC i tak też zrobiłem, komputer ożył, włączył się, udało mi się zalogować do systemu jednak, klawiatura raz działała raz nie, i podświetlenie klawiatury w ogóle nie działało, trackpad w ogóle nie działał, a w ustawieniach w ogóle go nie wykrywało, podłączyłem mysz zewnętrzna i poza tym było okej, to postanowiłem ze jeszcze raz zrobię reset smc i teraz wróciłem do punktu wyjścia, dalej czarny ekran i tylko dźwięk uruchamiania systemu.

Miał już ktoś z was taki przypadek ? A co do temperatur to nie wykluczone, ale czy w lato byłoby aż tak zimno w łuku bagażowym ?

MBP 13' Late 2013

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 31 sierpnia 2018 - 09:30

... A co do temperatur to nie wykluczone, ale czy w lato byłoby aż tak zimno w łuku bagażowym ?

Jeżeli tym rejsem nie wieźli psów czy innych wrażliwych towarów (Twój "zwykły" bagaż rejestrowany nie jest dla linii lotniczych bagażem wrażliwym) - to mogli nie klimatyzować luku bagażowego, na poziomie 10-15 stopni.
Jak samolot czeka długo w pełnym słońcu na płycie to w luku może być [oC] 50+, z kolei na wysokościach przelotowych (10-12 km npm) panują temperatury nawet kilkadziesiąt stopni poniżej zera. To oczywiście ekstremalny przykład.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 AjTee

AjTee
  • 251 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2018 - 08:56

Z mojej strony rada na przyszłość. Pewnie chodzi o Ryanair. Zawsze bierz wtedy priorytet.

 MacBook Pro 14,2" (2021) (M1 Pro 10 cores CPU 16 cores GPU)   AirPods Max  iPhone 14 Pro Max 512 GB Deep Purple 

 Apple Watch S7 45mm  iPad Air 4 256 GB  Apple AirPods Pro  Apple TV 4K  Magic Mouse White

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych