Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

LaTeX - jakie oprogramowanie wybrac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 bejo

bejo
  • 176 postów
  • SkądBrzozów / Kraków

Napisano 19 lutego 2008 - 17:22

Ostatnio zainteresowalem sie skladem tekstu w LaTeX-u. Wiem, ze moglbym tworzyc dokument w dowolnym edytorze i tylko zainstowac kompilator LaTeX-a, ale wolbym jakies zintegrowane srodowisko. Znalazlem gdzies bardzo dluga liste takich wynalazkow, dlatego chcialbym sie Was poradzic - co polecacie?

#2 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 20:28

Witam,

Ja składam w TexShop'ie. A zaczynałem z OcTex: Apple - Downloads - Math & Science - OcTeX 1.34. Chyba do obydwu powienieś posiadać dystrybucję Tex'a w wersji Mac: MacTeX - TeX Users Group. Z kompilacją jest trochę bałaganu, ale się wycwaniłem i wiesz jak robię? Składam teksty w TextEdit i kompiluję je w TexShop'ie. Najlepsze jest to, że otwierasz ten sam plik w TextEdit i TexShop naraz. W pierwszym edytujesz zmiany a w drugim kompilujesz i podglądasz PDF'a. Pamiętaj tylko że po kilkudziesięciu kompilacjach TexShop "rozgości" się w RAM'ie :)

#3 bejo

bejo
  • 176 postów
  • SkądBrzozów / Kraków

Napisano 19 lutego 2008 - 21:42

Dzieki za odpowiedz, wlasnie koncze MacTeX sciagac, to chyba najrozsadniejsza propozycja dla Mac-a jesli o LaTeX-a chodzi. Nie rozumiem natomiast dlaczego skladasz tekst w TextEdit, a kompilujesz w TexShop'ie? Nie mozesz w TexShop'ie skladac? TextEdit, nawet nie koloruje skladni przecierz.

#4 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 21:40

Wiesz.. Przynajmniej u mnie TexShop ma problemy z kodowaniem znaków. Szczerze mówiąc to nie wiem czemu i nie starałem się tego rozwiązać bo nie miałem na to czasu i jak to "Polak potrafi" - znalazłem w miarę sensowne rozwiązanie :) Kolorowanie składni w sumie nie jest mi potrzebne, bo tak naprawdę poza "klauzulą" (chyba to tak się nazywa) na początku dokumentów, i kilkoma komendami (rozpoczęcie działu, wstawienie obrazka, itd.) reszta jest czystym tekstem. Przejrzystość dokumentu można otrzymać i komentarzami i odstępami -Tex je ignoruje jeśli jest ich więcej niż dwa.

#5 bejo

bejo
  • 176 postów
  • SkądBrzozów / Kraków

Napisano 21 lutego 2008 - 17:44

U mnie w TexShopie sa pliterki, uzywam takich komend:

\usepackage[MeX]{polski}
\usepackage[utf8]{inputenc}

#6 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 21 lutego 2008 - 22:05

Dzięki :) Ale mi chodziło o sam program, wynikowe pliki mają polskie znaki, ja używam pakietu \usepackage[OT4]{fontenc} Też ładnie wyglądają + oczywiście QuasiPalatino = miodzio :)

#7 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 27 maja 2008 - 18:16

Pozwole sobie odswiezyc troche temat :). Mam pytanko. Jaka polecacie nakladke na TeX'a do pisania dokumentow z bardzo duza iloscia wzorow matematycznych (najlepiej cos w stylu Winedt) ? Pozdrawiam.

#8 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 02 czerwca 2008 - 22:55

:( chyba nikt jednak nie uzywa do takich zastosowan. Gdyby ktos szukal, to chyba warto zobaczyc tez iTeXMac2...

#9 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 00:18

ja bezprzerwy klepię wzory w latexu, ale jakoś najwygodniej mi się je pisze poprostu z palca, czasem tylko coś wygooglać muszę ...

#10 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 03 czerwca 2008 - 12:30

Racja, ale czasem poprostu nie pamietam potrzebnych definicji chociazby rzadko uzywanych AMS'ow wiec zakladki jak w winedt sie przydaja ;).

#11 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 04 czerwca 2008 - 12:21

Hej, jest taka fajna mała książeczka Pana Profesora Ichy z Torunia, tylko na temat matematyki w latex'u lub na odwrót :-) polecam, jak również z edytorów TextMate, bardzo fajny choć płatny ale jak dla mnie to super Pozdrowionka Mohikanin

#12 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 04 czerwca 2008 - 12:38

Czesc, z ksiazeczek jest tez cos w stylu " Nie za krotkie wprowadzenie do LATEX'a". Calkiem przydatna ksiazeczka na poczatek. Dzieki za info odnosnie TextMate, bo tego jeszcze nie widzialam :D. Pozdrawiam, J.

#13 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 04 czerwca 2008 - 19:05

no książeczek to jest już sporo, ta o której pisałem nie jest w zasadzie dla początkujących, tylko jest opracowaniem do wzorów i tym podobnych raczej dla wtajemniczonych :-). Co do edytorków to teraz sobie przypomniałem że jest jeszcze LED, choć nie wiem czy jest wersja na Mac'a. To jest fajne narzędzie, nawet składnie podpowiada Mohikanin

#14 joasia

joasia
  • 130 postów
  • SkądKrakow, Poland

Napisano 04 czerwca 2008 - 19:30

tylko jest opracowaniem do wzorów i tym podobnych raczej dla wtajemniczonych :-).

Jak dla "wtajemniczonych", to poszukam w sieci :). Moze sie przydac :).
BTW Czy udalo sie rozwiazac problem z wykresami w Keynote?

#15 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 04 czerwca 2008 - 20:25

Niestety, walczyłem, walczyłem i niewiele się udało. Gdzie się da to zrobiłem małe szachrajstwa i jakoś to wygląda, ale pozostałe wykresy muszę niestety umieścić prosto ze statistica. Co do książeczki, to przyznam się szczerze że nie widziałem jej w internecie a jedynie wersję drukowaną i to z drugiej ręki, ale nigdy nie wiadomo, ostatnio mi studenci przynieśli jakiś taki mały poradniczek LaTeX'a nawet nie wiedziałem że coś takiego jest w księgarniach a w miare regularnie sprawdzam :-) Mohikanin

#16 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 05 czerwca 2008 - 07:52

Jest taka gazetka bezpłatna Dragonia Magazine Tam Koledzy z redakcji napisali cały kurs LaTeX bardzo przystępnie. Co prawda jest to gazeta dla miłośników Open Source ze wskazaniem na Linuksa ale powinno pasować do Maka.

#17 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 05 czerwca 2008 - 09:50

No troche zeszliśmy z tematu, ale co do kursów programów i tym podobnych w tematyce LaTeX'a to najlepiej wejść na GUST: Polska Grupa UĹźytkownikĂłw Systemu TeX — GUST i tam jest chyba wszystko :-).
I jeszcze jedno IMHO temat LaTeX'a jest ponad platformowy, więc czy ktoś pisze pod Linuxem, Mac OS'em, Windowsem o nim, to pisze w zasadzie o tym samym, zmienia się co najwyżej otoczka zewnętrzna (dystrybucja, narzędzia zewnętrzne) ale LaTeX pozostaje ten sam, w czym (między innymi) jego siła :-)
Mohikanin

#18 ares

ares
  • 25 postów
  • SkądSufczyn

Napisano 07 grudnia 2008 - 11:08

Witam. Nieco odświeże temat. Poszukuję jakiegoś programu dającego takie efekty jak LaTeX tzn. możliwośc pisania równań, wzorów matematycznych, znaków typu pierwiastki, potęgi, całki i inne symbole. Przydałby mi się jakiś mały i najlepiej darmowy programik, w którym można by tworzyć szybciej niż za pomocą LaTeX-a.

#19 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 12:40

jesli potrzebujesz tego, tylko do szybkiego pisania wzorow i wklejania do innego dokumentu to polexam LaTeXiT - maly, programik, do ktorego wklepujesz formule, a on przerabia to na piekny wzorek, ktory mozesz przeciagnac jako obrazek np do worda

#20 ares

ares
  • 25 postów
  • SkądSufczyn

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:21

Mam problem z tym LaTeXiT. Wszystko skonfigurowałem i w trybie display tworzę formułę, klikam latex it! a w górnym oknie nie pojawia mi się nic. Pusto. Jak wpiszę złą formułę to pojawiają mi się błędy, ale jak wpiszę dobrą to nic sie nie pojawia. Może coś nie tak z konfiguracją...

#21 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:29

MacTeX masz zainstalowany, tak?

#22 settem

settem
  • 15 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:34

ja uzywam MathType, jest to 1-do-1 to samo co MicrosoftEquation3.0.

#23 ares

ares
  • 25 postów
  • SkądSufczyn

Napisano 07 grudnia 2008 - 20:35

Oczywiście MacTex zainstalowany. Wklejałem nawet gotowe formuły z przykładów w jakichś kursach i to samo [edit] Odpaliem. Okazało się że nie dokończyłem konfigurować w 'Composition' Bardzo pięknie działa :)

#24 mapeddd

mapeddd
  • 3 postów

Napisano 15 października 2009 - 18:05

czesc, czy moglby ktos w miare krok po kroku podpowiedzic jak włączyc polskie znaki w MacTexu, uzywam TeXShop. dzieki z pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych