Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stary MacBook: WiFi traci kontakt z siecią, pomaga tylko restart komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 janhalb

janhalb
  • 956 postów

Napisano 28 lipca 2018 - 19:04

Szanowni,

nie mam pojęcia, czy to rzeczywiście problem sprzętowy - czy jednak software'owy.

Mam starego MacBooka z 2008 ("czarny"), którego obecnie korzysta moja córka. Od jakiegoś czasu pojawia się umęczliwy problem: komputer zrywa kontakt z domową siecią WiFi. Teoretycznie ją widzi - w praktyce nie może się z nią połączyć, uniemożliwiając dostęp do Internetu. Nie pomaga ręczne wybranie sieci, Airport nie daje się wyłączyć i włączyć ponownie (przyciski są "martwe").

Jedyną opcją jest restart całego komputera - wtedy przy starcie łączy się normalnie, automatycznie. Ale potem problem się powtarza - czasami po godzinie, czasami po kilku minutach.

Macie jakiś pomysł, o co może chodzić? Czy to może być jakiś problem systemowy, czy po prostu moduł WiFi dożywa swoich dni i w końcu zdechnie na amen?

A jeśli to drugie - to czy jest sens dawać taki zabytek do serwisu? Ile może kosztować wymiana modułu WiFi?

MacBook 2008, na pokładzie Snow Leopard.

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#2 DanielF

DanielF
  • 5 786 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 lipca 2018 - 20:33

a na jakim kanale masz WIFI? - zmień w routerze na najniższy i zobacz bo w starych laptopach czasami to pomagało

Fallout ...war, war never changes...

#3 janhalb

janhalb
  • 956 postów

Napisano 28 lipca 2018 - 21:02

Mam FunBoxa 3.0 od Orange, który ma dwa kanały WiFi. Mam go od roku i cały czas wszystko śmigało, problem zaczął się jakieś 2 tygodnie temu.

Mac Mini 2023, M2, 24 GB RAM, 1 TB SSD

MacBook Pro mid 2010, i5 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB HDD

#4 RomaszT

RomaszT
  • 91 postów

Napisano 07 sierpnia 2018 - 13:40

Spróbuj nadać ręcznie adres IP twojemu komputerowi. Być może przy ustawieniach DHCP gdzies tam gubią się pakiety, a być może jest problem z odnowieniem dzierżawy. Tak czy inaczej, to jest pierwsza rzecz, którą bym zrobił.

Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych