Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13' 2017- problem z miejscem HDD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 swine144

swine144
  • 3 postów

Napisano 28 lipca 2018 - 13:34

Załączony plik  Zrzut ekranu 2018-07-28 o 14.32.04.png   27,11 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  Zrzut ekranu 2018-07-28 o 14.31.50.png   52,45 KB   0 Ilość pobrańCześć! Od grudnia jestem szczęśliwym posiadaczem swojego pierwszego komputera od Apple - Macbooka Air. Jestem bardzo zadowolony, poza jedną kwestią - pamięć laptopa.

Mam wersję 128 GB (Mac w zasadzie pokazuje 121 GB). Swojego Maca używam tak naprawdę do podstawowego, codziennego użytku. Posiadam jedną grę, nie przechowuję wielu dokumentów, zdjęć czy innych plików (od tego mam dysk zewnętrzny). Mimo to na moim Macu pozostało ok. 4 GB wolnego miejsca. Co chwilę ukazuje się komunikat, że w Macu brakuje miejsca i nie ma możliwości np. zainstalowania aktualizacji. Sam system zajmuje mi aż 46 GB - uważam że jest to niesamowicie dużo. Gra zajmuje 27 GB - to fakt, ale spokojnie mógłbym ją zostawić na komputerze, gdyby system nie zajmował tyle miejsca. Dodam, że po kupnie laptopa system zajmował (o ile dobrze pamietam) około 8 GB. Te 128 GB spokojnie by mi wystarczyło na przechowywanie tego co mam na Macu, ale sam system (i jak sie domyślam - aktualizacje) zajmują dużo miejsca...

Pytanie brzmi, czy jest coś co mogę z tym faktem zrobić? Czy mogę odinstalować aktualizacje? Czy jednak są one na tyle potrzebne że raczej powinienem zainwestować w dodatkową pamięć zewnętrzną (specjalne karty SD umieszczane na stałe)? Ale czy karta SD uwolni mnie od tego problemu? Bo gry lub aktualizacji przecież nie zainstaluje na karcie pamięci, a  jak pisałem nie przechowuję praktycznie żadnych plików na Macu... Proszę o jakąś pomoc lub poradę :)

#2 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 30 lipca 2018 - 22:55

Na kartę flash możesz wrzucić dokumenty (system lub aplikacje - odradzam).

Alternatywą dla Ciebie może być po prostu zmiana wewnętrznego dysku na większy z tym, że za podwojenie pojemności musisz być przygotowanym na wydatek kilkuset (ok. 600-700) PLN

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 31 lipca 2018 - 00:20

Grę to akurat dałoby się pewnie postawić na zewnętrznym dysku. BTW pochwal się, co to za gra, bo duża gra i MB Air brzmi … intrygująco.
Parę GB możesz zwolnić wywalając GB, albo przynajmniej jego część „tworzenie muzyki”

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 31 lipca 2018 - 00:33

iCloud, niestety nie tani lecz rozwiązuje ten problem i daje sporo nowych możliwości w środowisku jabłkowym - polecam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych