Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy Iphone co roku - pytanie o leasing

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 ekhm

ekhm
  • 64 posts

Posted 26 July 2018 - 10:15

Witam,

Zastanawiam się czy jest jakaś metoda na posiadanie nowego Iphone co roku? Wiem że jest Apple Upgrade program, niestety nie jest dostępny w naszym kraju.

Czytałem o leasingach, aczkolwiek ciekawi mnie jak to wygląda finansowo. Czy ktoś z was testował może taką formę finansowania?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 26 July 2018 - 11:13

Metoda - co roku kupujesz nowego, a sprzedajesz poprzedniego. Zadbane iPhony dość łatwo sprzedać. Leasing na takie tanie rzeczy jest bez sensu - firma może je amortyzować jednorazowo. Dla nie firmy to bez sensu. Jeśli finansowanie jest potrzebne (choć to wskazuje, że lepiej poszukać bardziej ekonomicznego telefonu) to większość autoryzowanych sprzedawców ma kredyt 20 rat na 0%. 

#3 ekhm

ekhm
  • 64 posts

Posted 26 July 2018 - 11:27

Dowiedziałem się że niestety w przypadku leasingu musi być wkład własny oraz urządzenia trzeba wykupić. Firma mbazar zaoferowała najem długoterminowy bez konieczności wykupu oraz wkładu własnego. Ich oferta plasuje się następująco:

Zrzut_ekranu_2018_07_26_12_25_50.png

Co tym myślisz?

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 26 July 2018 - 11:41

Nie ma konieczności wykupu, ale to znaczy, że przez 12 miesięcy wpłacasz im (220,40*12)*1.23=3253 zł za możliwość korzystania z użyczonego iPhone X. Do tego dolicz koszty ubezpieczenia na wypadek uszkodzenia. Po okresie wypożyczenia musisz go zwrócić bądź wykupić (kwota nie jest podana ale na pewno to nie są grosze). Nowy na własność w sklepie kosztuje 4699zł. Możesz wziąć na raty 0% i na koniec masz urządzenie, które możesz sprzedać, odzyskując dużą część kwoty. Ten najem nie wydaje mi się w tym zestawieniu szczególnie opłacalny.

Edited by Mikołaj Maciejko, 26 July 2018 - 11:44.

#5 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 26 July 2018 - 11:42

Beznadzieja. Tyle w temacie.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 ekhm

ekhm
  • 64 posts

Posted 26 July 2018 - 11:44

Przy Iphone 8 64GB wliczając podatek łącznie po 12m wychodzi nam 1963zł a nowe urządzeni kosztuje ok 3500zł.

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 July 2018 - 11:49

Przez pierwszy rok spłacasz urządzenie praktycznie w cenie nowego urządzenia z rynku wtórnego. 

Najtaniej kupić urządzenie od innej firmy która kupiła na przedłużenie umowy np za 3700zł brutto potem po roku sprzedać lub "zgubić" i kupić nowego. 

Przy Iphone 8 64GB wliczając podatek łącznie po 12m wychodzi nam 1963zł a nowe urządzeni kosztuje ok 3500zł.

W większości marketów jest za ~2900zł a nowe z drugiej ręki można kupić jeszcze o kolejne 500zł taniej. 

#8 ekhm

ekhm
  • 64 posts

Posted 26 July 2018 - 11:51

Przez pierwszy rok spłacasz urządzenie praktycznie w cenie nowego urządzenia z rynku wtórnego. 

Najtaniej kupić urządzenie od innej firmy która kupiła na przedłużenie umowy np za 3700zł brutto potem po roku sprzedać lub "zgubić" i kupić nowego. 

W większości marketów jest za ~2900zł a nowe z drugiej ręki można kupić jeszcze o kolejne 500zł taniej. 

Też myślałem o opcji by kupować prawie nowe, czyli używane dość krótko od chwili zakupy, a ich cena już znacznie spada.

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 26 July 2018 - 11:52

Nowy ip8 można kupić za niecałe 3000 (https://www.empik.co...wE&gclsrc=aw.ds)

Po roku używania będzie raczej wart więcej niż te 1000 zł różnicy. Zabawa w leasing czy najem długoterminowy takich drobiazgów, jak telefony komórkowe raczej nie ma szans na bycie dobrym pomysłem. To są rozwiązania na wydatki typu samochód, ew. jakiś drogi komputer czy inny specjalistyczny sprzęt. Do lodówek, odkurzaczy, telewizorów czy telefonów są raty 0%.

#10 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 July 2018 - 12:20

Też myślałem o opcji by kupować prawie nowe, czyli używane dość krótko od chwili zakupy, a ich cena już znacznie spada.

Ja zmieniam iPhone co roku - kupuje nowe, miesięczne po wymianie itp w każdym razie do tej pory to więcej jak 1000zł za rok nie płaciłem - najdroższa była przesiadka z 5s na 6 z tego co pamiętam. 

#11 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2018 - 14:26

A nie na X? Mnie właśnie X najbardziej zabolał, a też co roku kupuje nowego i sprzedaję rocznego. Dlatego pewnie z X zostanę jeszcze rok;D

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#12 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 26 July 2018 - 14:41

Akurat 8mkę kupiłem - niestety w wypadku zmiany na X to jakieś 1500 zł trzeba by dorzucić w porównaniu do następnego a biorąc pod uwagę że nowe lepsze mają być tańsze to już go sobie odpuszczę bo utrata wartości po roku będzie niższa. 

#13 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 26 July 2018 - 20:52

Nowy ip8 można kupić za niecałe 3000 (https://www.empik.co...wE&gclsrc=aw.ds)

Faktura VAT marża, czyli dotycząca towarów używanych (nawet jeżeli nie odfoliowanych).

Z takim kwitem to nawet na infolinii Apple nic nie załatwisz.

Dowiedziałem się że niestety w przypadku leasingu musi być wkład własny oraz urządzenia trzeba wykupić. 

To w przypadku najczęściej stosowanych "klasycznych" umów leasingowych (gdzie Leasingobiorca zakłada z góry wykup przedmiotu po okresie używania, więc raty leasingowe pokrywają wartość przedmiotu, odsetki, zysk leasingodawcy, i b. niską wartość wykupu).

Niektóre firmy oferują już jako opcję leasing na zmienionych warunkach, gdzie płaci się mniejsze raty (w zamian za to, że przedmiot leasingu nie będziesz użytkował do końca umowy (np. 3-letniej) ale zmienisz go na nowy model np. po roku. Gdybyś jednak zmienił zdanie - to opcja wykupu w takim przypadku jest jednak mniej korzystna

Pomogłem ?   -  Lubię to 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users