Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * - - 2 votes

MacBook Air - straszne bóle oczu

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 terest

terest
  • 47 posts

Posted 25 July 2018 - 17:55

Witam kupiłem macbooka Air i niestety nie mogę na niego patrzeć dłużej niż 10 min z powodu bólu oczu a po dłuższym używaniu wręcz migreny. Dodatkowo tekst/ literki wydają mi się na nim niewyraźne.

Posiadam iPada i iphona z retina i nie mam tych problemów. ( wielogodzinne na nie patrzę nawet przy bardzo malutkich literkach).

Czytam ze to wina jakiegoś pwm?

Czy da się to rozwiązać bez zmiany komputera?

#2 atomex

atomex
  • 103 posts
  • SkądGłogów, Polska

Posted 25 July 2018 - 18:24

Witam kupiłem macbooka Air i niestety nie mogę na niego patrzeć dłużej niż 10 min z powodu bólu oczu a po dłuższym używaniu wręcz migreny. Dodatkowo tekst/ literki wydają mi się na nim niewyraźne.

Posiadam iPada i iphona z retina i nie mam tych problemów. ( wielogodzinne na nie patrzę nawet przy bardzo malutkich literkach).

Mam iMac'a Pro i MacBook'a Air. Z oczywistych względów jest zdecydowana różnica w obrazie wyświetlanym na Imac'u, a MacBook'u, ale poza tym nie ma żadnych dolegliwości. Jestem krótkowidzem i korzystam z kompa w okularach. Wyświetlacz w Air'ze jest bez Retiny, ale bez przesady. Może powinieneś udać się do okulisty? (to nie jest złośliwy przytyk, nie odbieraj tak tego)

iPhone XS | MacBook Air | iMac Pro | iPad Pro | iWatch

#3 winmaciek

winmaciek
  • 6950 posts
Posted 25 July 2018 - 21:20

No literki są niewyraźne, bo MB Air nie ma Retiny. Próbowałeś może zmniejszyć jasność ekranu? Albo wizyta u okulisty, może to symptom problemów ze wzrokiem.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#4 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 26 July 2018 - 07:26

Bez przesady, że są niewyraźne, retina to to nie jest, ale wszystko fajnie widać. Gdzieś kiedyś czytałem, że to może się dziać przez podświetlanie LEDowe, także warto wybrać się do okulisty. 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#5 cashis

cashis
  • 87 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 26 July 2018 - 09:41

Ja co prawda na pro 2017 ale miałem to samo, po miesiącu przestało, kwestia przyzwyczajenia oczu do nowego ekranu. 

#6 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 26 July 2018 - 18:53

Ja co prawda na pro 2017 ale miałem to samo, po miesiącu przestało, kwestia przyzwyczajenia oczu do nowego ekranu. 

Do wszystkiego można oczy przyzwyczaić, ale skutki tego będą sromotne.

Też mam AIR'a i wiem, że od Yosemite nie da się wyregulować odpowiednio jasności. Kolory walą po oczach.

Dlatego nie zdecydowałem się na podniesienie systemu. Cały czas pracuję na 10.9 i jedna kreska jasności w zupełności mi wystarcza.

Pozbyłem się MacBooka Pro z tzw retiną, bo nie mogłem długo na ten ekran patrzeć.

• mic112 likes this

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#7 cashis

cashis
  • 87 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 26 July 2018 - 19:36

Do wszystkiego można oczy przyzwyczaić, ale skutki tego będą sromotne.

Też mam AIR'a i wiem, że od Yosemite nie da się wyregulować odpowiednio jasności. Kolory walą po oczach.

Dlatego nie zdecydowałem się na podniesienie systemu. Cały czas pracuję na 10.9 i jedna kreska jasności w zupełności mi wystarcza.

Pozbyłem się MacBooka Pro z tzw retiną, bo nie mogłem długo na ten ekran patrzeć.

To zależy, u mnie to na pewno była wina nowego doświadczenia dla oczu, codziennie pracuje z 3 monitorami w pracy, potem w domu często siedze po godzinach coś robię, okulary jakieś mam takie "super" z odbijaniem wszystkiego co się da, dodatkowo wzrok mam wzorowy według okulisty. Myślę, że duzo poprawi wejście Mojave, mam bete na miniaku i duzo lepiej się pracuje niż na tym walącym białym motywie :)

#8 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 27 July 2018 - 10:04

To zależy, u mnie to na pewno była wina nowego doświadczenia dla oczu, codziennie pracuje z 3 monitorami w pracy, potem w domu często siedze po godzinach coś robię, okulary jakieś mam takie "super" z odbijaniem wszystkiego co się da, dodatkowo wzrok mam wzorowy według okulisty. Myślę, że duzo poprawi wejście Mojave, mam bete na miniaku i duzo lepiej się pracuje niż na tym walącym białym motywie :)

To że oczy tak reagują, to coś znaczy. A to że można się do tego przyzwyczaić, porównał bym jedynie do żaby włożonej do garnka z wodą i jej gotowaniem.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#9 cashis

cashis
  • 87 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 July 2018 - 12:20

To że oczy tak reagują, to coś znaczy. A to że można się do tego przyzwyczaić, porównał bym jedynie do żaby włożonej do garnka z wodą i jej gotowaniem.

Skoro okulista twierdzi, że ze wzrokiem jest okej to nie będę na siłę szukał jakiś wymyślnych chorób (wpisując w Google zapewne mam raka i umrę za tydzień :lol: ), szczególnie, że na żaden inny wyświetlacz/monitor oczy tak nie reagowały. No ale każdy będzie miał swoje zdanie, więc możemy w tym momencie zakończyć tą dyskusje. Autorowi polecam okulary do komputera i wizytę u okulisty  B)

#10 kristof461

kristof461
  • 2341 posts

Posted 27 July 2018 - 14:17

Wcześniej również korzystałeś z laptopa czy też stacjonarny bądź połączenie laptop + monitor?

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#11 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 27 July 2018 - 20:00

... to pewnie od LEDów... zmniejsz podświetlenie i zainwestuj w okulary z filtrem bluecut... Nie lekceważ tego, bo szybko twój sokoli wzrok zacznie się pogarszać...

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#12 mic112

mic112
  • 31 posts

Posted 05 August 2018 - 09:56

Tutaj jest trochę w tym temacie.

https://discussions....677617?page=166

#13 AjTee

AjTee
  • 251 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 August 2018 - 13:53

Mam Aira, używam go kilka godzin dziennie. Oczy w ogóle mnie nie bolą. Okulista wskazany.

 MacBook Pro 14,2" (2021) (M1 Pro 10 cores CPU 16 cores GPU)   AirPods Max  iPhone 14 Pro Max 512 GB Deep Purple 

 Apple Watch S7 45mm  iPad Air 4 256 GB  Apple AirPods Pro  Apple TV 4K  Magic Mouse White

#14 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2018 - 20:58

To zabrzmi absurdalnie, ale miałem kiedyś ten sam problem z iPhone'em 6s i oddałem go do serwisu. Po wymianie ekranu oczy już mnie nie bolały. 

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

#15 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 11 August 2018 - 22:09

To zabrzmi absurdalnie, ale miałem kiedyś ten sam problem z iPhone'em 6s i oddałem go do serwisu. Po wymianie ekranu oczy już mnie nie bolały. 

Co miałeś napisane jako "zgłaszana usterka" ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#16 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 August 2018 - 12:09

Co miałeś napisane jako "zgłaszana usterka" ?

Nic konkretnego, "wada ekranu" czy coś w tym stylu. Pamiętam tylko, że razem z serwisantem zauważyliśmy jedną zależność - na ekranie pod różnymi kątami widać było bardzo wąskie, delikatne pionowe paski, ale kiedy zamknęło się jedno oko - paski znikały i obraz był wyraźny. Może masz to samo.

MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)

iPhone 14 Pro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users