Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 8 - ładuje do 98%

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Czupakabra1234

Czupakabra1234
  • 10 posts
  • SkądToruń

Posted 15 July 2018 - 11:58

Witajcie. Od lutego 2018 jestem posiadaczem iPhona 8 kupionego w Orange. Telefon działa świetnie, poza jednym mankamentem, który nie wpływa na użytkowanie, ale mnie irytuje. Mianowicie telefon stosunkowo szybko ładuje się do 98%, po czym - albo mogę go zrestartować i wskakuje 100% albo poczekać dłużej i dobije do tych 100%, ale to zajmuje dość sporo czasu. Zwykle mam włączone wi-fi podczas ładowania. To jakieś zabezpieczenie?

Przy okazji drugie pytanie - kondycja baterii wynosi 95%, spadła zimą o 5%, teraz jest stabilna. To prawidłowy wynik? Telefon jest dość nowy.

Pozdrawiam

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6908 posts
Posted 15 July 2018 - 13:21

Witajcie. Od lutego 2018 jestem posiadaczem iPhona 8 kupionego w Orange. Telefon działa świetnie, poza jednym mankamentem, który nie wpływa na użytkowanie, ale mnie irytuje. Mianowicie telefon stosunkowo szybko ładuje się do 98%, po czym - albo mogę go zrestartować i wskakuje 100% albo poczekać dłużej i dobije do tych 100%, ale to zajmuje dość sporo czasu. Zwykle mam włączone wi-fi podczas ładowania. To jakieś zabezpieczenie?
Przy okazji drugie pytanie - kondycja baterii wynosi 95%, spadła zimą o 5%, teraz jest stabilna. To prawidłowy wynik? Telefon jest dość nowy.
Pozdrawiam

Wszystko jest OK IMO. Bateria litowo-jonowa to technologia, gdzie nie da się idealnie określić co do procenta, więc nie przejmowałbym się tym szczególnie. Jeśli Cię to drażni, to możesz wyłączyć pokazywanie procentów na pasku statusu ;)
Stosunkowo szybko to się ładuje do ~80% - później jest zauważalnie wolniej, bo elektronika spowalnia proces, by nie doszło do uszkodzenia ogniw.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Czupakabra1234

Czupakabra1234
  • 10 posts
  • SkądToruń

Posted 02 October 2018 - 15:58

Chciałbym sensownie odświeżyć ten temat, zamiast zakładać nowy.

Ostatnio zauważyłem, że telefon przez kabel ładuje się elegancko do 100% z powerbanka lub portu USB w komputerze/laptopie. Z ładowarką dalej występuję ten sam problem, idzie do 97,98% i potem dojście do 100% zajmuje prawie tyle samo co dojście do tych 97% np z 20%. Teoria użytkownika forum wyżej z zabezpieczeniem elektryki byłaby zatem sensowna. Planuję jeszcze przetestować na innej ładowarce. Ładowarka i kabel oryginalne, z tego samego pudełka co telefon. Ma ktoś może jakiś pomysł, z czym to moze być związane? 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users