Witajcie.
Po ponad trzydziestu latach z PC (Windows/Linux) muszę się przesiąść na iMac, głównie ze względu na gabaryty. Brałem pod uwagę różne modele AiO, ale zważywszy na parametry wyświetlacza postanowiłem wydać nieco więcej i kupić ugryzione jabłko.
Jeszcze nie dokonałem zakupu, ponieważ potrzebuję się upewnić co do kilku spraw, których nie mogę wprost doczytać w necie. Wybór padł wstępnie na używany model MK462XX/A (iMac 17.1 Late 2015 /i5-6500/1TB HDD/R9 M380), który chciałbym nieco ulepszyć.
1. Czy jestem w stanie zamontować w nim i7-6700K lub lepszy? Pytam, ponieważ teoretycznie wyższe modele jak MK472XX/A i MK482XX/A mają taką możliwość.
2. Czy Fusion Drive to po prostu nadal zwykły HDD a nie SSHD, a jedynie zamontowana dodatkowa pamięć na m.SATA? Jeśli tak, to jaka może być największa obsługiwana pojemność i jaki to dokładnie standard? Kość wygląda mSATA 7+17 ale dziwnie długa. Jakieś adaptery? Rozumiem, że o NVMe mogę zapomnieć?
3. Da się coś jeszcze wymienić na lepsze poza procesorem pamięcią i dyskiem?
4. Jaką polecacie taśmę do sklejania.
5. Jak jest z kośćmi pamięci? Czy coś poza 1867MHz PC3-14900 DDR3L tam ruszy? Można mieszać producentów?