Hej, kupiłem kilka dni temu używanego Iphone'a 6S z padniętą baterią. Dzisiaj wymieniłem baterie na nową, ale po złożeniu zauważyłem że ekran lekko jest nierówno w stosunku do obudowy na wysokości przycisków regulacji głośności. Widać lekka szczeline i czuc pod palcem.
Najgorsze ze nie mam pojecia czy przed rozłożeniem takie coś występowało (w sumie mój błąd nie przyglądałem się), ale wydaje mi się że nie, chociaż wiadomo bardziej się przyglądamy po składaniu przez nas samych
Spotkał się ktoś z czymś takim? Krzywa obudowa czy coś źle poskładane? Ekran nawet pod naciskiem nie chce bardziej przylegać do aluminiowej obudowy. Od strony przycisku blokowania jest chyba ok.
Na samą myśl o ponownym rozkładaniu az mnie skręca, bo każdy kto rozkładał IP wie że nie należy ta czynność do przyjemnych ;P
Niby w niczym to nie przeszkadza, ale trochę drażni.

IP 6S - Lekko odstający ekran od obudowy na wyokości przycisków głośności
Napisano 12 lipca 2018 - 16:05
Napisano 12 lipca 2018 - 19:09
iPhone 6s jest sklejany specjalną uszczelką, więc nie powinno być mowy o odstawaniu ekranu, żeby nie wiadomo jak krzywa obudowa by była.
Za niecałe 100zł. w autoryzowanym serwisie wymieniają baterię na oryginalną i wymieniają uszczelkę na nową. W tym czasie masz godzinkę, dwie na wypicie kawy.
Zaspokój ciekawość czytelników forum i napisz dlaczego autoryzowany serwis odmówił Ci wymiany baterii (bo trudno byłoby zrozumieć, że z własnej, nieprzymuszonej woli wybrałeś alternatywne, gorsze rozwiązanie)
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 12 lipca 2018 - 20:13
Nawet nie szukałem żadnych serwisów. Chciałem po prostu sam sobie rozebrac i złożyć, tak już mam że wszystko robie sam Na dodatek razem z telefonem dostałem nową baterię (które wygląda na oryginał, ale w sumie pewności mieć nie moge). Dla mnie to nie jest nic nieprzyjemnego, a prędzej nauka czegoś nowego. Na codzień zajmuje się składaniem i naprawą PC/laptopów więc czułbym się wręcz głupio oddajac komuś telefon do tak prostej czynności jaką jest wymiana baterii. Z tego samego powodu nie byłem tez nigdy u mechanika ani z samochodem ani z motocyklem
Wszystko zawsze robione samemu.
W chwili wolnego czasu roziobre go jeszcze raz i moze bedzie widać co jest nie tak, ale bardzo mozliwe ze "juz tak było" gdyż nie przyglądałem się specjalnie urządzeniu przed rozebraniem. Dodatkowo wiem że telefon był juz kiedys przez kogos rozbierany, bo brakuje blaszki która zasłania taśmę od batrerii - i nie był rozbierany w celu wymiany baterii, bo bateria i tasmy klejące byly fabryczne.
Jeśli jest tak jak mowisz to moze faktycznie uszczelka jest gdzies tam uszkodzona, dowiem się przy rozbiórce, dzięki za zainteresowanie tematem.
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 12 lipca 2018 - 20:17
Napisano 12 lipca 2018 - 21:25
Podstawowy "problem" z Apple jest w tym, że nikt poza ASA nie ma dostępu do oryginałów, a zamienniki baterii (lub co gorsza podróbki "wyglądające jak oryginał") kosztujące kilkadziesiąt czy sto kilkadziesiąt złotych potrafią wyrządzić o wiele kosztowniejsze szkody niż obecnie wartość całej usługi w ASA.
...
Jeśli jest tak jak mowisz to moze faktycznie uszczelka jest gdzies tam uszkodzona, dowiem się przy rozbiórce, dzięki za zainteresowanie tematem.
Uszczelka jest jednorazowa, po otwarciu telefonu niszczy się i powinno się ją wymienić przed zamknięciem.
Jeżeli ktoś już był w środku przed Tobą i pogubił śrubki i blaszkę - to można bez ryzyka przypuszczać, że o wymianie uszczelki nawet nie myślał.
... Na codzień zajmuje się składaniem i naprawą PC/laptopów więc czułbym się wręcz głupio oddajac komuś telefon do tak prostej czynności jaką jest wymiana baterii. Z tego samego powodu nie byłem tez nigdy u mechanika ani z samochodem ani z motocyklem
Wszystko zawsze robione samemu.
Pozostaje więc życzyć Ci dużo zdrowia ... strach pomyśleć co byłoby gdybyś (odpukać w niemalowane) musiał być np. operowany .
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 13 lipca 2018 - 01:03
Pozostaje więc życzyć Ci dużo zdrowia ... strach pomyśleć co byłoby gdybyś (odpukać w niemalowane) musiał być np. operowany .
Porównujesz operację do czynności na poziomie trudności wykonalnym dla 10 latka Wymiana baterii zajmuje 5 minut, jeśli serio komuś bardziej chce się chodzić do serwisu/wysyłac kurierem i jeszcze czekać zazwyczaj 3 dni na to aż to zrobią to dla mnie to jest mało zrozumiałe
Ale rozumiem że niektórzy się boją bo mają 2 lewe ręce albo zero manualnych umiejętności.
Mój pierwszy iphone, nie wiedziałem o uszczelce, przy najbliższej okazji w takim razie będzie wymiana, akurat zamówie razem z case'em i szkłem Człowiek uczy się na błędach, z kolejnymi IP pójdzie gładko
Ps. Sprawdziłem cenę wymiany baterii - 150zł mało, nie mało, jak na apple to cena i tak ok (mój 6s kosztował 400zł więc to w sumie prawie połowa wartości). Calkiem niezły biznes biorąc pod uwagę że taka zwykła mała bateria warta jest jakieś 20zł max w produkcji, a wymiana zajmuje 5 minut. Już nie mówiąc o tym że jak ktos ma wprawę to pewnie zrobi to w 3 minuty A co do jakości zamienników, wiadomo jak to jest, za każdym razem czytałem to samo, przeżyło ze mną pewnie jakieś 50 zamienników w różnych telefonach i nigdy nie było z nimi żadnego problemu, a niektóre trzymaly lepiej niz oryginały. Nawet jak kiedyś w koncu faktycznie taki zamiennik uszkodzi telefon to i tak dalej będzie na plus. Tym bardziej że nie płacę 2000-4000zł za nowy telefon tylko zaledwie 400zl
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 13 lipca 2018 - 01:07
Napisano 13 lipca 2018 - 10:18
Napisano 13 lipca 2018 - 10:55
My wymieniamy za 99 złotych. Na poczekaniu. Masz baterię oryginalną, nie musisz wysyłać i czekać kilku dni dlatego nie ma sensu szukać zamiennika.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 13 lipca 2018 - 12:05
No to cenę macie już fajną dla innych na pewno, ale to chyba wyjątek, bo sprawdzałem ceny w wielu miejscach i były wyższe a do tego czas oczekiwania do 3-5dni, a co do czasu, to wiadomo - o ile ktoś mieszka w Krakowie.
A samej baterii oryginalnej nie chcecie sprzedać ?
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 13 lipca 2018 - 12:06
Napisano 13 lipca 2018 - 12:15
Nie chcemy i nie możemy.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 13 lipca 2018 - 12:23
W kilku serwisach jest promocyjna cena, nie tylko w Krakowie. A czas oczekiwania 3-5 dni też jest mocno przesadzony, na początku roku był problem, ale teraz wymiana to max godzina albo dwie.
MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro
Napisano 13 lipca 2018 - 20:49
No to cenę macie już fajną dla innych na pewno, ale to chyba wyjątek, bo sprawdzałem ceny w wielu miejscach i były wyższe a do tego czas oczekiwania do 3-5dni, a co do czasu, to wiadomo - o ile ktoś mieszka w Krakowie.
A samej baterii oryginalnej nie chcecie sprzedać
?
Jak nie nie masz serwisu w pobliżu, to z kurierem wyjdzie Ci właśnie 3 dni (5 jak trafisz na weekend). Widziałem już cenę 79 zł. w ASA więc chyba serwisy nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 16 lipca 2018 - 20:46
Dzis mialem wolny czas, rozlozylem Iphone'a znowu, wyczyscilem resztki uszczelki sprawdzielm wszystko - wszystko wyglada ok, a po zlozeniu znowu ekran lekko odstaje na wysokosci przycisków głośności Nie mam pojecia o co moze chodzic, wiec raczej to zignoruje
W kazdym razie nie mozliwe zeby to byla wina uszczelki skoro nie ma jej wcale to ekran tym bardziej powinien sie jeszcze lepiej schowac. Oddzielnie obie czesci wydaja sie rowne.
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 16 lipca 2018 - 20:47
Napisano 16 lipca 2018 - 20:48
Może jednak telefon jest minimalnie wygięty, że ekran odstaje? Nic innego mi nie przychodzi do głowy...
MacBook Pro 13 (2018) | Magic Mouse 2 | iPhone 13 Pro Max | Watch Series 7 (41 mm) | iPad Pro 11 WiFi (2018) | AirPods 1
Napisano 16 lipca 2018 - 20:51
Tak sie zastanawiam czy moze ktos nie wymieniał wyswietlacza w tym telefonie i nie wsadzil jakiegos slabego zamiennika ktory jest za duzy albo cos, chociaż no nic innego na to nie wskazuje bo podswietlenie i obraz są ok wiec to moze nie ten trop Da się jakoś poznać zamiennik wyswietlacza od oryginału? Bo przy iphone to ciezko z tym bywa, jesli sa w czymkolwiek jakieś roznice to sa tak minimalne ze jak ktos nie jest ekspertem z lupą to nie odrózni, no a przynajmniej poki nie rozlozy tego czegoś na części pierwsze
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 16 lipca 2018 - 20:52
Napisano 17 lipca 2018 - 04:13
Kupiłeś przechodzony telefon w którym nie wiadomo ile osób już siedziało i się dziwisz że ekran lekko odstaje
Napisano 17 lipca 2018 - 13:07
Czy ja pytam co kupiłem? Czy ja się dziwię?
Nie wiesz co jest powodem odstawania, skoro nie ma uszczelki, obudowa jest prosta, ekran jest prosty? To idź lepiej do innego tematu albo oszczędź klawiaturze wysiłku
Użytkownik Michał Dziedzic edytował ten post 17 lipca 2018 - 13:08
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych