Ja również przesiadłam się z macbooka pro early 2013 i7 2,7ghz, 16gb, 512gb ssd na nowego 2018 i7 2,6ghz, 16gb, 512gb ssd i moje wrażenia są następujące:
- czuję że jest lżejszy mimo ze to bodajże 200g, przyjemnie cieńszy
- klawiatura mi sie bardzo podoba. nie uważam, by była głośniejsza, wręcz jest trochę cichsza, ale na pewno klik (dźwięk) jest inny i mi się osobiscie bardziej podoba. Na pewno jest wygodniejsza, mimo że przesiadłam się z amerykańskiej, którą uważam za znacznie lepszą niż europejska, no ale teraz miałam tylko taką możliwość
- Touch Bar - fajny bajer, naprawdę
- duży touchpad mi nie przeszkadza, choć się go obawiałam przy pisaniu, jest ok
- głośniki - czuć różnicę! pięknie grają
- kamera znacznie lepsza, w końcu, bo ta w 2013 to był jakiś dramat, gorsza niż mój macbook z 2008/9?
- bateria, hmm, chciałoby się, żeby pracowała dłużej, jakoś mam wrażenie że na swoim starym macbooku jestem w stanie więcej zrobić (bateria wymieniona rok temu)
- moje wielkie rozczarowanie - krótki kabel do ładowania, naprawdę wybuchnęłam śmiechem jak zobaczyłam tę ładowarkę. w poprzednim zestawie miałam normalnie przedłużacz do ładowarki, tutaj muszę kupić osobno (99zł w sklepie Apple).
- trochę się obawiałam czy jak kupuję komputer na kolejne 5 lat to czy 16gb ramu wystarczy, ale cudów na macbooku nie robię, a fundusze trochę przycisnęły. mam nadzieję, że za 5 lat również starczy...
- macbook dźwiga fortnite całkiem nieźle, da się pograć, haha
- na pewno będzie mi brakować magsafe... chyba kupię sobię do tego kolejną przejściówkę (169zł) ktoś może testował coś takiego i może się podzielić wrażeniami?
- zakupiłam tę samą przejściówkę/adapter co koleżanka wyżej i jestem bardzo zadowolona jak dotychczas. nie grzeje się za mocno, w zasadzie jak na razie lekko ciepła jest, hdmi dobrze działa, usb tez i ethernet też sprawdziłam. (cena: 389zł)
ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. zastanawiałam się czy przesiadać się już teraz, ale chyba jednak było warto
łączna suma ceny akcesoriów do nowego macbooka (dla mnie must have): 657zł - piszę to, bo to akurat dla mnie minus w tym nowym macbooku. ale cóż, ktoś powie, że dla kogoś kto wydaje na kompa 14 kafli to 7 stów mu nie robi. otóż robi