Witam, opiszę pokrótce sprawę, prosiłbym o pomoc / radę co i jak lepiej zrobić w tym przypadku.
Mam apple id od pięciu lat powiązane z iphonem, ponadto kiedyś moja mama dostała iphona i podłączyliśmy go do mojego appleid (to był błąd i teraz ponoszę tego konsekwencje). Od jakiegoś czasu mamie kupiliśmy nowszego iphona i stworzyłem jej własny appleid... Mój apple id mimo że odłączyłem urządzenie mamy spod niego cały czas ma jakieś powiązania z przeszłości...
Rozłączenie urządzeń spod mojego apple id, stworzenie nowego konta dla mamy jak widać niewiele dało - gdzieś w pamięci wciąż funkcjonują dane z okresu połączenia. Dzisiaj zmieniałem sobie informacje na swoim koncie appleid (datę urodzenia) - nieoczekiwanie zniknęły mi nagle wszystkie kontakty, a gdy je chciałem odzyskać mam kontakty mamy ....
Chciałbym zatem stworzyć sobie nowe appleid - myślę, że tak będzie najlepiej, żeby wreszcie całkowicie "uwolnić się" od konsekwencji niegdyś podłączonych dwóch telefonów do jednego konta...
Bardzo proszę powiedzieć jak mam to zrobić, czy dobrze kombinuję ?
Zależy mi na nowym appleid, zależy mi na zachowaniu na iphonie wszystkich zdjęć i smsów (kontakty jakoś sobie uzupełnię...),
Planuje zrobić backup na komputerze przez itunes, wymazać zawartość telefonu, uruchomić jako nowe urządzenie, stworzyć apple id i otworzyć backup zdjęć i smsów.
Czy to będzie działać ? Czy będę mógł kopię danych danego iphona odtworzyć na nowym apple id ?
Jakie konsekwencje wiążą się jeszcze ze zmianą appleid (aplikacje, sobie pościągam - fakt miałem kilka płatnych ale pal je licho w takiej sytuacji...)
Użytkownik michail edytował ten post 11 lipca 2018 - 12:49