Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowe apple id - problemy z poprzednim

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 michail

michail
  • 146 posts

Posted 11 July 2018 - 12:48

Witam, opiszę pokrótce sprawę, prosiłbym o pomoc / radę co i jak lepiej zrobić w tym przypadku.

Mam apple id od pięciu lat powiązane z iphonem, ponadto kiedyś moja mama dostała iphona i podłączyliśmy go do mojego appleid (to był błąd i teraz ponoszę tego konsekwencje). Od jakiegoś czasu mamie kupiliśmy nowszego iphona i stworzyłem jej własny appleid... Mój apple id mimo że odłączyłem urządzenie mamy spod niego cały czas ma jakieś powiązania z przeszłości... :(

Rozłączenie urządzeń spod mojego apple id, stworzenie nowego konta dla mamy jak widać niewiele dało - gdzieś w pamięci wciąż funkcjonują dane z okresu połączenia. Dzisiaj zmieniałem sobie informacje na swoim koncie appleid (datę urodzenia) - nieoczekiwanie zniknęły mi nagle wszystkie kontakty, a gdy je chciałem odzyskać mam kontakty mamy .... :(

Chciałbym zatem stworzyć sobie nowe appleid - myślę, że tak będzie najlepiej, żeby wreszcie całkowicie "uwolnić się" od konsekwencji niegdyś podłączonych dwóch telefonów do jednego konta...

Bardzo proszę powiedzieć jak mam to zrobić, czy dobrze kombinuję ? 

Zależy mi na nowym appleid, zależy mi na zachowaniu na iphonie wszystkich zdjęć i smsów (kontakty jakoś sobie uzupełnię...),

Planuje zrobić backup na komputerze przez itunes, wymazać zawartość telefonu, uruchomić jako nowe urządzenie, stworzyć apple id i otworzyć backup zdjęć i smsów.

Czy to będzie działać ? Czy będę mógł kopię danych danego iphona odtworzyć na nowym apple id ?

Jakie konsekwencje wiążą się jeszcze ze zmianą appleid (aplikacje, sobie pościągam - fakt miałem kilka płatnych ale pal je licho w takiej sytuacji...)

Edited by michail, 11 July 2018 - 12:49.

#2 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 11 July 2018 - 13:07

Nie musisz odtwarzać telefonu. Wyloguj się ze starego AppleID na telefonie, załóż nowe konto i zaloguj się tym nowym.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#3 michail

michail
  • 146 posts

Posted 11 July 2018 - 13:14

Nie musisz odtwarzać telefonu. Wyloguj się ze starego AppleID na telefonie, załóż nowe konto i zaloguj się tym nowym.

A jak w tym przypadku ze zdjęciami i SMS (na nich mnie najbardziej zależy) - odtworzę z iTunes na nowe Apple id. ?

Edited by michail, 11 July 2018 - 13:15.

#4 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 11 July 2018 - 14:41

SMSy masz w telefonie, nie na koncie AppleID, więc nie stracisz ich po przelogowaniu na nowe konto. Zdjecia mogą być w bibliotece iCloud albo w telefonie, jeśli są w telefonie to też nic się z nimi nie stanie, a jeśli w bibliotece iCloud to musisz wyłączyć tę opcję.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#5 Derwasky

Derwasky
  • 36 posts

Posted 11 July 2018 - 17:22

Witam, podepnę się tutaj bo nigdzie nie mogę znaleść odp na mój problem, otóż dzisiaj postanowiłem wrócić z ios 12 na ios 11.4 finalna wersje, wiec usunąłem beta profil i ściągałem ipsw wersje 11.4 , podpiąłem tel do kompa i zacząłem robić zmianę, wszystko poszło okej, ale nie do końca patrzę przy końcu konfiguracji iphony nie ma możliwości wyboru apple id , tak jakby tel sam wybrał sobie profil i się zalogował, ale patrzę ze jest to stare apple id i nie znam do niego hasła://, najlepsze w tel nie mogę zmienić tego apple id bo mam inne i znam hasło ciagle widnieje ten stary apple id i pisze zaloguj sie podaj hasło, nie ani zresetować całego iPhonie może wtedy była by możliwość wyboru apple id lub stworzenia nowego pomocy ;)

#6 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 11 July 2018 - 17:30

Po wgraniu od nowa systemu telefon woła o hasło do Apple id, które było ostatnio zalogowane na telefonie przed zmianą systemu. Nie może być inne z kosmosu. Używałeś telefonu z czyimś Apple id? Jeśli nie znasz hasła, albo nie masz dowodu zakupu od autoryzowanego sprzedawcy Apple możesz wyrzucić telefon do kosza albo używać jako podstawkę pod kawę. Chyba że masz dostęp do maila na który jest to Apple id i zresetujesz hasło.

Edited by Regiss, 11 July 2018 - 17:31.

iPhone 15 Pro

#7 Derwasky

Derwasky
  • 36 posts

Posted 11 July 2018 - 18:27

No właśnie dziwne ze pod koniec konfiguracji nie pojawiło się nic na temat apple id czy utworzyć nowe konto, czy odtworzyć z back upu, tak jak pisałem ja tego apple id już nie używał z rok mam inne i dziwi mnie ze pojawiło się to i niw da się go zmienić na to które miałem na 11 czy na 12 ios, tak kupiłem tel na Allegro tylko ja używam tego telefonu mam fakturę zakupu tel pochodzi z dystrybucji polskiej, apple id to mój mail innego używam także czekam na odp z apple o resecie hasła bo mam zablokowane z powodu wpisania 3 razy błędnego hasła, ale bardzo jest dziwne ze tel sam sobie narzucił to stare apple id, chyba ze przy zmianie przez iTunes wgrał się backup stary na tym apple id ?? Nie wiem

#8 Derwasky

Derwasky
  • 36 posts

Posted 11 July 2018 - 23:34

Dobra zrobiłem, tylko teraz pojawił się taki myk ze backup robiłem na ios 12 i jak wróciłem do 11.4.1 to ten backup nie działa na 11, idzie jakoś to ominąć mimo ze mam 12??

#9 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 12 July 2018 - 07:28

Nie da rady. Nie wgrasz nowszego na starszy soft.

iPhone 15 Pro

#10 Derwasky

Derwasky
  • 36 posts

Posted 12 July 2018 - 09:27

Tak myślałem, dzieki

Edited by Derwasky, 12 July 2018 - 09:27.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users