Przede wszystkim najważniejszą sprawą jest to, czy masz sterowanie np. na ścianie lub obudowie silnika, którym możesz zamykać lub otwierać bramę?
W obu przypadkach musi to być przełącznik działający na zasadzie przełącznika dzwonkowego.
Przełącznik Sonoff najlepiej kupić z dwoma czujnikami położenia bramy, bo wówczas ikony otwierania, zamykania, pozycji otwarte i zamknięte będą wskazywały
poprawne położenie bramy.
W przełączniku masz 8 kabli do podpięcia. Przede wszystkim stałe zasilanie prądem stałym od 5 - 24 V. U mnie w napędzie Krispol'u nie znalazłem wystarczająco
wysokiego napięcia, więc podłączyłem zasilacz 12 V 500 mA, który znalazłem w szufladzie - nawet nie wiem, od czego był.
Kolejna sprawa to podłączenie się pod przełącznik stykowy np. ten z obudowy silnika - dwa kabelki podłączone równolegle.
Następnie czujniki położenia bramy (trzeba było wydłużyć kable) - jeden na prowadnicy z zewnątrz bliżej silnika (tam gdzie porusza się łańcuch) w taki sposób, aby po otwarciu bramy pokrywał się
z czujnikiem, który przyklejasz na część ruchomą (z rączką do rozłączania bramy z napędem). Drugi zaś adekwatnie w taki sposób na prowadnicy z zewnątrz, aby pokrywał się z tym z rączki po zamknięciu bramy.
Oczywiście znaczenie ma, który jest z której strony, więc po podłączeniu Sonoff pod zasilanie, instalujesz go i bawisz się czujnikami, żeby zobaczyć, który pokazuje bramę zamkniętą, a który otwartą.
To wszystko, sprawa jest bardzo prosta i każdy, kto trzymał kiedykolwiek lutownicę, sobie na pewno poradzi ;-)