Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Pay oficjalnie w Polsce

applepay apple pay

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
780 odpowiedzi w tym temacie

#351 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 09 lipca 2018 - 10:44

a to Ci psikus, to co czekać do końca tygodnia jeszcze? Bo cały czas mi pisze w produkcji jak sobie wejdę na kartę, może jeszcze dojdzie...

Ja miałem w produkcji nawet kilka dni po dostarczeniu :D 

• p3nisaider lubi to

#352 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 09 lipca 2018 - 10:47

Ze dwa lata temu citi handlowy wymienił mi bez pytania i informowania o zmianach kredytówkę visa na mastercard.

Podpisali umowę z MC i zaczęli zamykać klientom karty Visa. Żadnej informacji, pytań, nic.

Pewnego dnia próbuje płacić a karta nieaktywna. Ważność ponad rok. Dzwonię na citilinię, konsultantek informuje, że bank obligatoryjnie bezpłatnie wymienia karty na Mastercard.

Nowa karta Mastercard powinna być już do mnie wysłana. O jeszcze nie doszła? No tak, dopiero niedawno wyszła z produkcji. Pan poczeka, na pewno dojdzie. Niestety, pańska Visa nie jest już aktywna. Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi?

Z jeszcze z 10 lat temu citi gold chciał być marką premium...

#353 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 09 lipca 2018 - 11:06

a to Ci psikus, to co czekać do końca tygodnia jeszcze? Bo cały czas mi pisze w produkcji jak sobie wejdę na kartę, może jeszcze dojdzie...

ten statut w produkcji moze się zmienic tylko na do aktywacji wiec w sumie jest bezuzyteczny. mbank ma 15 dni roboczych na dostarczenie karty ale skoro czekasz 10 dni to na 99% nie dojdzie. Zazwyczaj mówią że do 8 dni to już powinna być. Mi visa przyszla mega szybko a MC nie dotarl i wysylaja mi druga. Niestety poczta to problem. Szkoda ze w placowce nie można odebrac.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 09 lipca 2018 - 12:20

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#354 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 09 lipca 2018 - 11:08

U mnie karta doszła po 6 dniach, dzień po super kurierze inpostu z umową, który dostarczał ją 4 dni i nie mógł dostarczyć, żeby było śmieszniej xd

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#355 Germ@n

Germ@n
  • 190 postów
Napisano 09 lipca 2018 - 14:11

Z wątku robi się jałowa dyskusja o bankach...

Powróćmy do Apple Pay.

iPhone 15 blue.

#356 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 09 lipca 2018 - 14:52

Tak na dobrą sprawę to chyba o Apple Pay jako samej usłudze i tego jak działa powiedziano już wszystko. Niestety nie działa ona bez banków i jakoś naturalnie wychodzi że ludzie wymieniają się teraz tymi informacjami. Poza tym temat o ApplePay na tym forum był już od dawien dawna ale administracja nie mogła się powstrzymać i założyła własny tym samym łamiąc swój własny regulamin. To sprawia że jakoś mi nie żal tego tematu. 

• lousylucky lubi to

#357 Moongroow

Moongroow
  • 334 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 lipca 2018 - 16:00

Mi karta z mBanku przyszła po 7 dniach. A zakładałem konto specjalnie dla Apple Pay :)

#358 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 09 lipca 2018 - 16:57

Witam, u mnie Apple Pay działa dobrze na dwóch iphonach...przypisanych do jednej karty, tylko szkoda, że do Wallet nie mogę dodać (może nie wiem jak ) kart  lojalnościowych typu Biedronka, Tesco, BP, Kaufland, Empik itp. i muszę korzystać z dodatkowej aplikacji Stocard......byłoby prościej na jednej aplikacji. Może ktoś ma pomysł.....

#359 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 09 lipca 2018 - 17:32

Witam, u mnie Apple Pay działa dobrze na dwóch iphonach...przypisanych do jednej karty, tylko szkoda, że do Wallet nie mogę dodać (może nie wiem jak ) kart  lojalnościowych typu Biedronka, Tesco, BP, Kaufland, Empik itp. i muszę korzystać z dodatkowej aplikacji Stocard......byłoby prościej na jednej aplikacji. Może ktoś ma pomysł.....

Tylko Stocard, Pass 4 wallet

#360 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 09 lipca 2018 - 20:27

Mi się na przykład Stocard spodobał :). Aplikacja zainstalowała mi się dodatkowo na Watchu i wszystkie karty, które miałam zapisane w telefonie, mam też na zegarku (tak jak na iP jako kod kreskowy) - dzięki temu mogę nawet na parę sekund wyskoczyć do sklepu i nie brać torebki (albo nawet szybko zapłacić zegarkiem na normalnych zakupach, zamiast grzebać bez sensu za portfelem, który pewnie i tak leży na samym dnie) :D.

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#361 winmaciek

winmaciek
  • 6 744 postów
Napisano 09 lipca 2018 - 20:42

Niektóre karty ze Stocard można dodać do Apple Wallet. Ja tak mam Tesco dodane, megawygodne w połączeniu z Apple Pay.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#362 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 09 lipca 2018 - 21:44

Ten Stocard czy Pass generuje inne kody kreskowe niż są w oficjalnych aplikacjach. Co jest grane?

#363 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 06:07

Z wątku robi się jałowa dyskusja o bankach...

Powróćmy do Apple Pay.

Apple Pay to banki, bez banków nie ma AplePay.

#364 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 06:50

Ten Stocard czy Pass generuje inne kody kreskowe niż są w oficjalnych aplikacjach. Co jest grane?

Stocard generuje wszytko dobrze na Watch jest normalny kod kreskowy który dobrze działa w sklepach, zaś pass2u generuje na zegarku kod qr tylko który nie przechodzi w sklepach wiec Stocard rządzi.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#365 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 09:07

Stocard jest może i zachwalany ale dla mnie jest kompletnie bez sensu bo na 4-5 kart tylko jedna może zostać zapisana w Wallet. Możliwość trzymania kart w aplikacji zewnętrznej nie jest dla mnie jakimś szokiem i czymś co powaliłoby mnie na kolana. Skoro już mówimy o bankach to chociażby Millennium daje możliwość trzymania kart w swojej apce więc wychodzi na jedno. Oczywiście wszystko zależy jakich kart kto używa. Nie wspomnę już o sytuacji kiedy karta z telefonu nie może być odczytana przy kasie. 

#366 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 10 lipca 2018 - 09:12

Stocard jest może i zachwalany ale dla mnie jest kompletnie bez sensu bo na 4-5 kart tylko jedna może zostać zapisana w Wallet. Możliwość trzymania kart w aplikacji zewnętrznej nie jest dla mnie jakimś szokiem i czymś co powaliłoby mnie na kolana. Skoro już mówimy o bankach to chociażby Millennium daje możliwość trzymania kart w swojej apce więc wychodzi na jedno. Oczywiście wszystko zależy jakich kart kto używa. Nie wspomnę już o sytuacji kiedy karta z telefonu nie może być odczytana przy kasie. 

Ciekawie od czego to zależy, że czasami da się dodać do Wallet, a czasem nie. 

#367 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 09:15

Od typu kodu nie wszystkie Wallet obsługuje.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#368 Konewa71

Konewa71
  • 88 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2018 - 09:18

Jeżeli chodzi o karty lojalnościowe, to Stocard dla mnie jest wygodniejszy przy wyszukiwaniu kart od systemowej Wallet, więc nie przeszkadza mi to, że nie wszystkie można dodać.To, że nie wszystkie da się szczytać to wina czytnika przy kasie, a nie aplikacji, przykładem może być empik gdzie w Faktory w Ursusie czyta, na Skoroszach już nie.

#369 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 09:41

Wiadomo że wina czytnika ale niestety w tej kwestii nie jest tak różowo jak w przypadku płatności zbliżeniowych i tym samym nie raz nie dwa nie mogłem użyć karty zapisanej w telefonie. 

#370 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 10 lipca 2018 - 09:50

Wiadomo że wina czytnika ale niestety w tej kwestii nie jest tak różowo jak w przypadku płatności zbliżeniowych i tym samym nie raz nie dwa nie mogłem użyć karty zapisanej w telefonie. 

W mBanku? Ja nie miałem ani razu sytuacji. żeby płatność nie przeszła. 

#371 DarioMario

DarioMario
  • 109 postów
  • SkądToruń-Starachowice

Napisano 10 lipca 2018 - 09:52

W mBanku? Ja nie miałem ani razu sytuacji. żeby płatność nie przeszła. 

Potwierdzam....Mam krótko konto ale za to dosc duzo płatnosci i Mbank ani razu mnie nie zawiódł jesli chodzi o AP

#372 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 10:08

Założyłem konto w mBank tylko pod Apple Pay i jeżeli chodzi o małe kwoty - 100% skuteczności. Raz w Lidlu, przy kwocie 101 zł wyrzuciło mi info na terminalu "spójrz na telefon", a na telefonie coś w stylu "płatność nieudana".

Prawdopodobnie to przez fakt, że ani razu nie płaciłem tą kartą zbliżeniowo z pinem i nie jest jeszcze aktywna. Ktoś się z tym spotkał? Dzisiaj na tym samym terminalu 12 zł bez problemu.

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

#373 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 10 lipca 2018 - 10:20

Założyłem konto w mBank tylko pod Apple Pay i jeżeli chodzi o małe kwoty - 100% skuteczności. Raz w Lidlu, przy kwocie 101 zł wyrzuciło mi info na terminalu "spójrz na telefon", a na telefonie coś w stylu "płatność nieudana".

Prawdopodobnie to przez fakt, że ani razu nie płaciłem tą kartą zbliżeniowo z pinem i nie jest jeszcze aktywna. Ktoś się z tym spotkał? Dzisiaj na tym samym terminalu 12 zł bez problemu.

Nie wiem jak jest w mBanku, w Nest nawet karty nie dodasz do AP jeśli nie wykonasz płatności Pinem, w WBK dodałem kredytówkę, którą również nie płaciłem pinem, a przez AP bez problemu zapłaciłem na kwtoę 200 zł na Orlenie. 

#374 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipca 2018 - 10:22

Nie wiem jak jest w mBanku, w Nest nawet karty nie dodasz do AP jeśli nie wykonasz płatności Pinem

Tak dokładnie. Ewentualnie wypłata pieniędzy z bankomatu. Karta doda się bez problemu, wystarczy jakakolwiek transakcja w Nest Bank. 

iPhone 12 mini 

#375 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 10 lipca 2018 - 10:25

To normalna praktyka i bardzo dobrze, że nie można płacić zbliżeniowo nieaktywną kartą.

Wyobraź sobie skradzioną ze skrzynki pocztowej nieaktywną kartę, którą można płacić zbliżeniowo. Bez aktywacji, bez PIN, byle jednorazowo do 50 zł i jedzie złodziej pół dnia z zakupami.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych