Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Pay oficjalnie w Polsce

applepay apple pay

• Please log in to reply
780 replies to this topic

#276 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2018 - 11:41

Mniej wygodnie na X bo robisz to "na odwrót"...

Pierw 2x Home (wyciągając telefon z kieszeni), spoglądasz nań i do terminala.

Przykładanie go najpierw jest bez sensu.

No wiem, tak robię. Samo przykładanie w X jest bez sensu właśnie bo trzeba wcisnąć tak czy siak 2x PB. 

Powinno wg mnie to być zrobione, że wyciągam telefon z kieszeni moja twarz jest skanowana od razu i przykładam do terminala. Po co wciskać cokolwiek ? 

Edited by effe, 02 July 2018 - 11:42.

iPhone 12 mini 

#277 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 July 2018 - 12:06

Żeby wywołać nfc i chęć płacenia?

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#278 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 02 July 2018 - 12:14

W sumie effe ma trochę racji i Apple dla iP X mogłoby zrobić tak że w momencie kiedy telefon zeskanuje twarz to zrobi to nie tylko by odblokować ekran ale również po to aby w tle mieć już gotowe nfc które to następnie wybudzi się po przyłożeniu telefonu do czytnika. W iP z touchid juz tak jest tyle kolejność jest inna bo najpierw wybudza się telefon w pobliżu terminala a potem od razu weryfikuje odcisk. Nic dwa razy wciskać nie trzeba. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#279 Geble

Geble

• 1182 posts

Posted 02 July 2018 - 12:21

Żeby wywołać nfc i chęć płacenia?

Bzdura, nie trzeba nic wywoływać, bo NFC jest "aktywne cały czas". Dla mnie w modelach z FiD jest coś skopane jeśli chodzi o Apple Play, bo tak czy siak trzeba wdusić te PB dwa razy. Nie ma dla mnie znaczenia, czy będę to robił w momencie wyjmowania go z kieszeni, czy też już po omacku jeszcze w kieszeni żeby było szybciej. Jakby na to nie patrzeć jest to wolniejsze aniżeli w przypadku telefonów z TiD, bo tam nic nie trzeba robić poza położeniem palucha na skanerze. Nie trzeba nic wywoływać.

• effe likes this

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#280 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2018 - 12:38

Dokładnie o to mi chodzi. Wciskanie 2x tego PB jest totalnie bez sensu i wierze, że na 100% Apple poprawi ten błąd. 

Skoro tak, to czemu w iP8 nie muszę 2x wciskać PB? ;) 

Skopali to i tyle. 

Edited by effe, 02 July 2018 - 12:39.

• MasterM likes this

iPhone 12 mini 

#281 gpociej

gpociej
  • 193 posts

Posted 02 July 2018 - 12:42

Po to żeby odblokowanego X'a nie móc przykładać do terminala bez autoryzacji osoby płacącej.

#282 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 02 July 2018 - 12:45

Po to żeby odblokowanego X'a nie móc przykładać do terminala bez autoryzacji osoby płacącej.

Przecież autoryzacją jest twarz. Wyjaśnij mi co zmieni to dwukrotne wciśnięcie według ciebie? Podpowiem. Nic. Przy touchid moge przyłożyć telefon wraz z palcem na czytniku i płatność przejdzie a tutaj już nie. Odpowiednikiem tej procedury w X jest wyjęcie telefonu odczytanie twarzy i przyłożenie telefonu. Wiadomo inna technologia to i inaczej to wygląda ale dwukrotne wciśnięcie nie jest żadną autoryzacją. W obu modelach służy ono głownie do wywołania aplikacji przed płatnością aby móc wybrać kartę inną niż domyślna. 

Edited by kristof461, 02 July 2018 - 12:55.

• effe likes this

#283 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 July 2018 - 13:06

Z racji ze płace zegarkiem na X wyłączyłem 2x klik bo opóźnienie było przy blokowaniu telefonu.

#284 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2018 - 13:16

Błagam cię! Ty tak serio? 

To teraz przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i dokładnie wyjaśnij nam co masz na myśli? :) 

iPhone 12 mini 

#285 Faflucy

Faflucy
  • 141 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 02 July 2018 - 13:19

On tak serio i ma racje. Natomiast czytam te wasze wypociny i się tak zastanawiam, jaki macie problem przycisnąć dwa razy przycisk? Bo nie rozumiem waszego biadolenia.

• PL95 likes this

#286 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 July 2018 - 13:19

To teraz przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i dokładnie wyjaśnij nam co masz na myśli? :)

Czego nie rozumiesz? Odblokowujesz tel twarzą przykładowo kładziesz go obok odblokowany ktoś inny bierze telefon i płaci. A tak to dodatkowa warstwa zabezpieczen. Problemy sobie robicie.

Edited by madhunt3r, 02 July 2018 - 13:24.

• Faflucy likes this

#287 gpociej

gpociej
  • 193 posts

Posted 02 July 2018 - 13:24

Serio

Twój odblokowany telefon = nikt prócz ciebie nie zapłaci bo musisz przyłożyć palec.

X odblokowany = każdy może przyłożyć do temrinala i płacić bo Face ID zadziałał tylko przy odblokowaniu. (2x boczny właśnie to uniemożliwia)

Zastanów się jeszcze raz nad moją wypowiedzią, napisałem to co chciałem, bez żadnej pomyłki.

@Faflucy i @madhunt3r zrozumieli jej sens więc utwierdza mnie to w przekonaniu że napisałem konkretny argument.

@kristof461, czasem się płaci też odblokowanym telefonem, a żeby nie "komplikować" dla niektórych (a może wielu osóB) procedura płacenia jest jedna dla telefonu zablokowanego i odblokowanego.

Edited by gpociej, 02 July 2018 - 13:27.

#288 bysio

bysio
  • 220 posts
  • SkądBytom, Poland

Posted 02 July 2018 - 13:35

Nic nie skopali. Ja mam kilka kart podpiętych do konta i w jaki sposób niby mam wybrac tę, którą chce płacić jeśli nie będzie możliwości wcześniej wywołać Wallet?

McBook Pro 15" Touch Bar  / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS

#289 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 posts

Posted 02 July 2018 - 13:37

Serio

Twój odblokowany telefon = nikt prócz ciebie nie zapłaci bo musisz przyłożyć palec.

X odblokowany = każdy może przyłożyć do temrinala i płacić bo Face ID zadziałał tylko przy odblokowaniu. (2x boczny właśnie to uniemożliwia)

Bzdura, X odblokowany wymaga ponownej autoryzacji face id podczas płatności apple pay.

BTW. zdarzyło mi się że watchem nie mogłem zapłacić, na watchu był komunikat: "spróbuj ponownie za kilka minut" czy jakoś tak.

Na szczęście iphonem przeszło bez problemu.

Edited by qb4hkm, 02 July 2018 - 13:38.

#290 gpociej

gpociej
  • 193 posts

Posted 02 July 2018 - 13:49

Bzdura, X odblokowany wymaga ponownej autoryzacji face id podczas płatności apple pay.

BTW. zdarzyło mi się że watchem nie mogłem zapłacić, na watchu był komunikat: "spróbuj ponownie za kilka minut" czy jakoś tak.
Na szczęście iphonem przeszło bez problemu.

I tą autoryzację wywołuje właśnie 2x boczny żeby nie przykładać telefonu do terminalu, z powrotem by spojrzeć oraz znów na terminal...

#291 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 02 July 2018 - 13:56

Nic nie skopali. Ja mam kilka kart podpiętych do konta i w jaki sposób niby mam wybrac tę, którą chce płacić jeśli nie będzie możliwości wcześniej wywołać Wallet?

To akurat inna sytuacja i tak ona wymaga podwójnego i słusznie. Jakoś trzeba mieć możliwość wyboru kart. Natomiast podwójne kliknięcie nie jest żadną autoryzacją. Jest nią faceid i tyle. Podwójne kliknięcie w przypadku kiedy chcemy zapłacić domyślną karta jest bezsensu. Mowa oczywiście o iP X. Nikt mnie nie przekona że "a co jeśli spojrzysz na telefon (wtedy w tle nastąpi autoryzacja pod applepay) a potem go odłożysz i ktoś nim zapłaci". To go nie odkładaj. Poza tym telefon po kilku sekundach znów jest zablokowany więc w czym problem. Karta płatnicza do 50 zl jest bez żadnej autoryzacji i jakoś nikt nie płacze. W dodatku mogliby dać możliwość wyboru w opcjach i tym samym jedni musieliby poza faceid jeszcze klikać inni nie. 

#292 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2018 - 14:27

Klikanie w jakieś przyciski jest archaizmem. Mam nadzieję, że w krótce Apple naprawi ten bug 2x boczny przycisk POWER BUTTON (jakby ktoś nie zrozumiał o co chodzi ) 

Technologia idzie w kierunku, że nie będzie żadnych przycisków, więc klikanie 2x w przycisk obecnie jest totalną bzdurą. Skoro iP8 i tańsze tego nie mają. 

X w Apple Pay jest delikatnie mówiąc zacofane. 

• kristof461 and MasterM like this

iPhone 12 mini 

#293 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 916 posts
  • SkądŻory

Posted 02 July 2018 - 14:56

Trochę niechcący moim samozaoraniem wywolalem gównoburzę, zupełnie niechcący :P płaciłem bezsensu, już wiem jak płacić w poprawny sposób.
Najpierw dwuklik, potem morda i dopiero wtedy do terminalu.
Dla mnie ten dwuklik to nie problem, i tak jakoś trzeba fon odblokować, życia mi to jakoś nie zabierze :P
  • MasterM and krzysztofsds like this

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#294 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 02 July 2018 - 17:14

1. Wyciągam kartę kredytową trzymaną między kciukiem i palcem wskazującym i przykładam ją do terminala. To wszystko.

2. Wyciągam iPhone trzymany, trzymający kciuk na TouchID i przykładam go do terminala. To wszystko.

Po co komplikować coś co działa prosto i dobrze?

#295 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 July 2018 - 17:31

Dzisiaj po raz pierwszy miałem problem z zapłaceniem zbliżeniowa zegarkiem i telefonem przez Apple Pay. Terminal firma Nayax taki żółty mały przyczepiony do automatu z kanapkami. Inne tego typu działały wcześniej bez problemowo, ale w tym wypadku nie działało. Jedynie płatność karta przeszła. Przy zbliżaniu zegarka bądź telefonu miałem komunikat na terminalu „one card only”. Spotkał się ktoś z czymś takim i czemu tak?

Edited by madhunt3r, 02 July 2018 - 17:35.

#296 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 02 July 2018 - 17:54

Tak. To chyba takie same terminale jak na niektórych biletomatach w warszawskim metrze. Google Pay pokazywał mi kilka razy taki sam komunikat, tj. "tylko jedna karta". Z Apple Pay jeszcze jeszcze nie próbowałem. Obstawiam że to wina starego softu w terminalu.

#297 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 02 July 2018 - 18:06

Tez tak sadze ze jest stare oprogramowanie bo ten automat ma gdzieś 2 lata i ten terminal jest tam od początku. Zaś ten sam rodzaj terminalu tylko w innym automacie jakieś pół roku ma i tu bezproblemowo idą płatności.

#298 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 July 2018 - 20:54

1. Wyciągam kartę kredytową trzymaną między kciukiem i palcem wskazującym i przykładam ją do terminala. To wszystko.

2. Wyciągam iPhone trzymany, trzymający kciuk na TouchID i przykładam go do terminala. To wszystko.

Po co komplikować coś co działa prosto i dobrze?

Specjalnie dla Apple Pay zrobią Touch ID w iPhone XI w przycisku bocznym lub w ekranie, żeby wygodnie płacić :D :D

Edited by iKnow, 02 July 2018 - 20:54.

Pozdrawiam

#299 effe

effe
  • 6545 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 July 2018 - 21:50

Nie ma szans iP X 2 generacji praktycznie niczym nie będzie się różnił . 

• MasterM likes this

iPhone 12 mini 

#300 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 03 July 2018 - 13:26

Nie ma szans iP X 2 generacji praktycznie niczym nie będzie się różnił .

No jaja se robię :P cieszę się z 6S Plus, bo na iOS 12 śmiga, Apple Pay śmiga, jest mały jack i mój ulubiony kolor.
X to pierwszy model nowej serii, więc tak jak MBP z Touch Barem, czekamy na nową wersję

Pozdrawiam

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users