Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 5K 27" w promocji - czy warto kupić?

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 08 June 2018 - 11:34

Cześć wszystkim! 

To mój pierwszy post na forum, dlatego jeśli coś jest do poprawienia to dajcie znać, a jeśli temat już był to też proszę o sygnał. 

Szukam nowego komputera do pracy i chciałbym zamienić swojego Macbooka Pro mid 2014 i5 2,7 GHz 16GB RAM na coś nowszego. Z racji tego, że piszę bardzo dużo tekstów i trochę zajmuje się fotografią chciałbym uzyskać trochę więcej wydajności. Po dłuższym namyśle i moim niezadowoleniu związanym z nowymi Macbookami postanowiłem wybrać iMaca 27 5K. Chodzi dokładnie o ten model: 

https://www.cortland...ro-570-4gb.html

Cortland zrobił mi na niego fajną cenę i teraz mam niemały dylemat. Pierwsza sprawa to kurz. Słyszałem, że te matryce tak mają i trzeba liczyć się, że po pewnym czasie wizyta w serwisie będzie konieczna. Byłem nawet w salonie Cortland we Wrocławiu i ich iMac 27 5K już miał pierwsze ślady kurzu. Dużo pracuje i przestój tygodnia bez komputera to dla mnie rzecz absolutnie nie do zaakceptowania, a iMac ma być w domyśle głównym narzędziem pracy. Czy mieliście jakieś doświadczenia z tą usterką? Martwić się czy raczej nie? 

Druga sprawa to Fusion Drive. Powiem szczerze, że obawiam się przejścia z mojego dysku SSD, który mam w Macbooku. Niestety, ale dopłata do SSD nie wchodzi w grę, dlatego pytanie czy ten Fusion Drive 1TB jest coś warty. Nie robię na komputerze niewiadomo jakich rzeczy, ale na pewno nie chciałbym zaobserwować spadku wydajności i szybkości otwierania aplikacji. Mój SSD jest już trochę wysłużony, ale nie działa źle. Pojemność 32GB na SSD i reszta na dane wydaje się być ok, ale wolę dopytać. Słyszałem, że te dyski też mogą się sypać. 

Wiem, że nie ma idealnego komputera i zawsze może coś się wydarzyć, ale jednak 8K to nie są małe pieniądze, a latanie po serwisach to jest coś na co nie mogę sobie pozwolić. Mój Macbook ma 4 lata i nigdy nie było problemów. Nowe Pro podobno mają problemy z klawiaturą no i w moim wypadku brak portów go dyskwalifikuje. 

Chętnie przyjmę każdą opinię i refleksję! 

Z góry dzięki! 

Bartek 

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 08 June 2018 - 13:33

A myślałeś o tym- https://www.cortland...l-iris-pro.html ?

Chyba, że ma być stacjonarny. Ale są porty, SSD, dobra klawiatura i podobna cena. 

Możesz też wziąć za tę kasę 4K (21,5 cala) z 16GB i SSD 256.

Wiele zależy od tego co robisz. Dla mnie kiedyś nie było alternatywy dla laptopa, iMaca sprzedałem, a teraz zastanawiał bym się nad parą iMac i iPad bo znów mało jeżdżę...

#3 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 08 June 2018 - 13:38

Jestem copywriterem i fotografem z zamiłowania, ale głównie to pierwsze pochłania większą część mojego czasu. Od ponad roku pracuję w domu i Macbook przestał być mi potrzebny w trasie. Planowałem właśnie zrobić taką konfigurację iMac + iPad do pisania powinno być ok. Na początku rozważałem 21,5 ale w identycznej cenie mam 27 cali no i przede wszystkim możliwość dołożenia RAM-u. Ciężko powiedzieć co przyszłość przyniesie, więc opcja na większą pamięć brzmi fajnie. No i cena jest też dobra, ale obawiam się tego kurzu, trochę mnie do odstrasza od zakupu. Mam wrażenie, że FD 1TB powinien dać radę no ale ciężko się wypowiadać jak się nie pracuje na tym na co dzień. 

Macbook Pro wypada z kręgu zainteresowania ze względu na klawiaturę i usterki z nią związane. O ile kurz w iMacu to nieregularny przypadek to w laptopach mam wrażenie, że już prawie każdy ma problem. 

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 08 June 2018 - 14:17

Jestem copywriterem i fotografem z zamiłowania, ale głównie to pierwsze pochłania większą część mojego czasu. Od ponad roku pracuję w domu i Macbook przestał być mi potrzebny w trasie. Planowałem właśnie zrobić taką konfigurację iMac + iPad do pisania powinno być ok. Na początku rozważałem 21,5 ale w identycznej cenie mam 27 cali no i przede wszystkim możliwość dołożenia RAM-u. Ciężko powiedzieć co przyszłość przyniesie, więc opcja na większą pamięć brzmi fajnie. No i cena jest też dobra, ale obawiam się tego kurzu, trochę mnie do odstrasza od zakupu. Mam wrażenie, że FD 1TB powinien dać radę no ale ciężko się wypowiadać jak się nie pracuje na tym na co dzień. 

Macbook Pro wypada z kręgu zainteresowania ze względu na klawiaturę i usterki z nią związane. O ile kurz w iMacu to nieregularny przypadek to w laptopach mam wrażenie, że już prawie każdy ma problem. 

Ten macbook, którego ja proponowałem to model 2015, który ma starą, dobrą klawiaturę. Jak piszesz to moc nie jest problemem. Ja podobnie pracuję w domu - używam MBP 13 z monitorem 24" dell i nie jest to głupie, bo dwa ekrany to wygodniejsze niż jeden.

Jak prosiłeś o refleksje, to mam jeszcze jedną - masz świetny koputer, który "daje radę" - kup do nie go jeden lub dwa monitory a za resztę ... cóż sam wiesz co Ci sprawi więcej radości :) .

P.S. piszą (sam nie spradziłem), że klawiatura w MBP 2017 jest na tyle poprawiona, że jak nie jesz nad nią kruchych ciastek, to podziała.

#5 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 08 June 2018 - 14:26

Ten macbook, którego ja proponowałem to model 2015, który ma starą, dobrą klawiaturę. Jak piszesz to moc nie jest problemem. Ja podobnie pracuję w domu - używam MBP 13 z monitorem 24" dell i nie jest to głupie, bo dwa ekrany to wygodniejsze niż jeden.

Jak prosiłeś o refleksje, to mam jeszcze jedną - masz świetny koputer, który "daje radę" - kup do nie go jeden lub dwa monitory a za resztę ... cóż sam wiesz co Ci sprawi więcej radości :) .

P.S. piszą (sam nie spradziłem), że klawiatura w MBP 2017 jest na tyle poprawiona, że jak nie jesz nad nią kruchych ciastek, to podziała.

Powiem szczerze, że swojego Macbooka bym nie zmieniał, ale wypada już w nim wymienić baterię bo ma już trochę ponad 1000 cykli i zauważyłem, że komp się strasznie grzeje. Podobnie miałem w białym Macbooku dawno temu. Wyliczyłem, że jeszcze mogę go sprzedać za dobre pieniądze, dlatego pomysł na zakup nowego urządzenia. 

Ogólnie nie chcę podjąć decyzji - zamienił stryjek siekierkę na kijek i z dobrego kompa przejść na coś gorszego. Zakładam, że te 4 lata powinien sprzęt podziałać, więc szukam czegoś w miarę solidnego. 

Z tą klawiaturą w Macbookach trochę martwi mnie właśnie, że jak tam coś się dostaje to pojawia się problem. Widzę po swoim, że coś tam wpadnie od czasu do czasu, a to sierść psa a to właśnie jakiś okruszek. Ciężko się od tego uchronić bo nie mam aż tak sterylnych warunków. Z drugiej strony w pokoju niesamowicie mi się kurzy, trzeba ścierać po kilka razy w tyg i to dla iMaca też mogłoby być złe środowisko.  Ogólnie Apple nie daje zbyt dużego wyboru i te jakościowe wpadki też gdzieś tam się odbijają na decyzjach o zakupie. 

Kusi mnie ten iMac 27 5K niesamowicie, ale gdzieś tam z tyłu głowy pozostaje ten Fusion Drive i ewentualny kurz, chociaż tym drugim przejmuje się mniej, bo w razie czego kupię Apple Care. :) 

#6 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 June 2018 - 21:40

A nie lepiej wymienić baterię w tym MBP? Jeśli chodzi o iMac, to bym szedł raczej w kierunku dysku SSD nawet 256GB i do tego w razie czego dołożył zewnętrzny dysk SSD pod TB3. Można go ładnie przykleić z tyłu do obudowy iMaca.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#7 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 08 June 2018 - 22:11

A nie lepiej wymienić baterię w tym MBP? Jeśli chodzi o iMac, to bym szedł raczej w kierunku dysku SSD nawet 256GB i do tego w razie czego dołożył zewnętrzny dysk SSD pod TB3. Można go ładnie przykleić z tyłu do obudowy iMaca.

Gdybym miał fundusze to wziąłbym SSD bez zastanowienia, ale nie chcę przekraczać granicy 8 tysięcy.

Wymienić baterię mógłbym, ale to jest dobry moment na sprzedaż bo wartość kompa jest jeszcze całkiem spora.

Ciężka decyzja, ogólnie mam obecnie dysk SSD 128GB plus 1TB zewnętrzny na dane i taka opcja spokojnie mi się spisuje.

Byłbym gotów zaryzykować na dysk FD, ale boje się, że to mi się po pewnym czasie odbije w wydajności mimo dobrego procesora i RAM-u.

#8 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 09 June 2018 - 18:05

Panowie, dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale decyzja zapadła. 

Byłem dzisiaj w Cortland, pomyślałem co mi tam raz się żyje - kupuję! Ale postanowiłem przed zakupem odbyć krótką rozmowę z Panem z obsługi. 

iMac w Cortlandzie we Wrocławiu miał już ślady kurzu w lewym dolnym rogu, no więc pytam od kiedy stoi na ekspozycji. Pan powiedział, że 2 lata! A przecież to był model Mid 2017, czyli wcześniej niż w czerwcu 2017 nie mógł być w Cortlandzie bo go Apple nie pokazało. 

Na pytanie dlaczego warto dopłacić do dysku SSD usłyszałem odpowiedź - "bo lubię pracować szybko w czasie rzeczywistym". Zbyt wiele informacji na temat różnic pomiędzy dyskami się nie dowiedziałem. 

iMac 5K w tej promocji był oferowany z 16GB RAM-u, ale Pan powiedział, że nie dadzą mi dodatkowych kości bo poprzednie były uszkodzone. Ja mówię jak nowe kości mogą być uszkodzone? 

Pan się wygadał, że Cortland wyciąga je ze starych iMaków i dodaje jako gratis do promocji. 

Ostatecznie uznałem, że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że ten komputer nie jest dla mnie. Zostanę póki co przy moim MBP, działa bez zarzutu. Poczekam do jesieni, jak Apple się nie zreflektuje i nie pokaże czegoś sensownego to chyba czas pomyśleć o jakimś Dellu. 

Szkoda, że sklepy sprzedając tak drogi sprzęt nie mają ludzi, którzy wiedzą cokolwiek na temat ich produktów. 

#9 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 June 2018 - 18:34

No nieźle z tym wyciąganiem starych kości;D

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#10 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 09 June 2018 - 18:35

No nieźle z tym wyciąganiem starych kości;D

No jak to usłyszałem to myślałem, że tam zejdę. Kupujesz sprzęt jakby nie patrzeć niezbyt tani i dostajesz stare kości, które mogą się zepsuć. :D Najlepsze, że dostali już 2 zestawy i były uszkodzone. :D :D 

#11 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 10 June 2018 - 09:34

Dobrze że go nie wziąłeś - FusionDrive to przekleństwo! 

instagram - czacha

#12 mazurekbart1

mazurekbart1
  • 51 posts

Posted 10 June 2018 - 09:35

Dobrze że go nie wziąłeś - FusionDrive to przekleństwo! 

Mam wrażenie, że żałowałbym go bardziej niż tego kurzu pod matrycą. :D 

Mam SSD w MBP i faktycznie to byłby krok wstecz. Dobrze, że tutaj trafiłem bo w sumie byłem już o krok od zakupu! 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users