Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Utracone dane do Google Authenticator po restore

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 02 June 2018 - 12:54

Hej

iPhone SE, system 10.3.3.

Mam duży problem. Wczoraj postanowiłem trochę odświeżyć telefon. Zrobiłem backup w iTunes, a potem Erase i z powrotem restore backup.

Logicznie rzecz ujmując powinienem mieć dokładnie wszystko tak jak zbakapowałem. Niestety mail nie działa (hasła nie wchodzą), ale co najważniejsze, Google Authenticator nie ma żadnych kodów, a miałem ich do kilkunastu serwisów... Jakaś pomoc by się przydała od ekspertów.

Dzięki.

#2 tomciar

tomciar
  • 175 posts

Posted 02 June 2018 - 19:29

Czy backup w iTunes był szyfrowany?

#3 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 04 June 2018 - 10:59

Czy backup w iTunes był szyfrowany?

Nie.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6939 posts
Posted 04 June 2018 - 11:02

No to masz odpowiedź. Jeśli backup nie jest szyfrowany, to nie zawiera haseł i danych o zdrowiu.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 04 June 2018 - 15:28

No to masz odpowiedź. Jeśli backup nie jest szyfrowany, to nie zawiera haseł i danych o zdrowiu.

Fajnie, że nigdzie o tym nie ma. Ale to nie są jakieś hasła tylko zmieniające się kody, to na pewno jest brane pod uwagę przy backupie?

#6 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 04 June 2018 - 15:52

Fajnie, że nigdzie o tym nie ma. Ale to nie są jakieś hasła tylko zmieniające się kody, to na pewno jest brane pod uwagę przy backupie?

Jak nie ma jak jest:

https://support.appl.../pl-pl/ht204136

#7 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 04 June 2018 - 22:06

Chodziło mi raczej o to, że taka informacja powinna pojawić się przed zrobieniem backupu w iTunes. Wyskakuje okno z informacją,  że jeśli wybieram backup bez szyfrowania to, to i to. Z opcją szyfrowania to, to i to. Wydaje mi się to logiczne, że tak powinno być. Aczkolwiek nie jestem pewien czy dotyczy to Google Autenticator, sprawdzę. Anyway, dzięki za linka.

#8 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 06 June 2018 - 06:52

Zacznij używać Authy zamiast GooglAuth.

#9 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 06 June 2018 - 09:26

To działa na takiej samej zasadzie co GA?

#10 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 06 June 2018 - 09:43

Ta

To działa na takiej samej zasadzie co GA?

Tak.

https://authy.com

I trzyma własne backupy.

Google Authenticator has no encrypted recovery backups.
  • Out of the gate, Authy lets you take advantage of encrypted backups in the cloud. How is this handy? Lose a phone, and you can still access Authy accounts from other devices (as long as you have not disabled the multi-device feature). Get a new phone, and you can install the Authy app, verify your identity, and access all your Authy tokens relatively painlessly when compared to Google’s solution. 
  • Google Authenticator falls short when it comes to cloud sync options. With Google, if you lose your phone you lose your access. Get a new phone and prepare to manually transfer your accounts, all of them, one at a time. This scenario alone seems to be the biggest reason people switch from GA to Authy. 
  • And similarly to our multi-device feature, Authy’s cloud backups are entirely optional: there if you want it, but not mandatory. Read how our tokens are backed up and encrypted.

Edited by kracek, 06 June 2018 - 09:44.

#11 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 June 2018 - 10:45

Z drugiej strony chyba jednak GA jest bezpieczniejszy przez brak przesyłania do chmury (wszystko lokalnie na iOS) i możliwości uzyskania dostępu na innym urządzeniu. Im coś bezpieczniejsze, tym gorzej jak straci się przypadkowo dostęp;)

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#12 krzychal

krzychal
  • 97 posts

Posted 06 June 2018 - 12:08

Z drugiej strony chyba jednak GA jest bezpieczniejszy przez brak przesyłania do chmury (wszystko lokalnie na iOS) i możliwości uzyskania dostępu na innym urządzeniu. Im coś bezpieczniejsze, tym gorzej jak straci się przypadkowo dostęp;)

Spróbuję zrobić backup szyfrowany, a potem restore i zobaczę czy zapisał kody.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users