Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook dla programisty Java

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michał Góralczyk

Michał Góralczyk
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2018 - 11:35

Cześć!
Jestem studentem i uczę sie programowania w Javie. Wcześniej bawiłem się html/css/js. W przyszłości bardzo chciałbym to połączyć i procować jako frontend.
I tera pytanie. Jakiego MBP.

Wersje z 8GB ramu myslę, że mi wystarczy tylko chodzi o to czy z TouchBarem czy nie. Jestem rownież otwarty na inne propozycje :)

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 24 maja 2018 - 11:38

Touch Bar nie jest Ci potrzebny. Przyda Ci się za to dysk co najmniej 256GB. Różnica jest, jak zapewne wiesz, także w ilości portów. Musisz zadecydować, czy 2 Ci wystarczą, czy nie.

#3 Michał Góralczyk

Michał Góralczyk
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2018 - 11:47

Tak czy siak biorę huba.
Czytalem dużo że wersje z TouchBarem ma mocniejsze parametry.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 24 maja 2018 - 11:49

No trochę tak, ale to nie są różnice, które stanowiłyby przełom. Pojedyncze procenty. Chyba, że mówimy o 15", to zupełnie inna bajka. I cena także.

#5 Michał Góralczyk

Michał Góralczyk
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2018 - 11:52

Nie mówie o 13". Dobra brać teraz tego z USB-C czy poczekać na nowszą gen?

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 24 maja 2018 - 11:56

Jeśli nie mówisz o 13", to o czym właściwie, bo 15" bez TB nie ma. Kupować, czy czekać - jak nie potrzebujesz teraz to czekaj. Jak potrzebujesz, to kupuj. Nowszy na 100% też będzie miał tylko USB-C. Ale może mieć znacznie wydajniejsze procesory.

#7 Michał Góralczyk

Michał Góralczyk
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2018 - 11:59

Źle napisałem :C miało być że 15" nie biorę pod uwage hahah.
Mam Zenbooka z i5/ 8GB ramu i mam wraznienie że często łapie zadyszki... Czy te 8 gb ramy mi styknie?

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 24 maja 2018 - 12:04

Źle napisałem :C miało być że 15" nie biorę pod uwage hahah.
Mam Zenbooka z i5/ 8GB ramu i mam wraznienie że często łapie zadyszki... Czy te 8 gb ramy mi styknie?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Do nauki Javy starczy. Jak zaczniesz robić rozbudowane projekty, w jakimś momencie pamięć może zacząć stanowić wąskie gardło. Jeśli dodatkowo planujesz stawiać maszyny wirtualne, to sugerowałbym 16GB.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 24 maja 2018 - 12:08

#9 Michał Góralczyk

Michał Góralczyk
  • 14 postów

Napisano 24 maja 2018 - 12:23

To pewnie z reguły będą projekty na studia więc nie takie rozbudowane... Czyli MBP bez TouchBara i najlepiej 256 gb?

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 24 maja 2018 - 12:32

Na pewno nie mniej niż 256GB. 128GB to w dzisiejszych czasach nieporozumienie. Jeśli chodzi o pamięć, to poruszyłem 2 sprawy. Złożoność projektów to jedno i tu faktycznie nie spodziewam się, żeby na studiach były jakieś CRM-y robione.

Ale druga kwestia to maszyny wirtualne. Właśnie teraz dla sprawdzenia uruchomiłem sobie Eclipse a dodatkowo 2 VM-ki, jedna z Windows, druga z Ubuntu. Mam jeszcze w tle uruchomionego klienta Citrix, ale on nie jest bardzo zasobożerny. System wykorzystuje obecnie ok 14 z 16 GB RAM. To nie znaczy, że na 8 nie pójdzie, ale może Ci to doskwierać.

#11 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 25 maja 2018 - 13:52

Jeśli komputer nie jest Ci potrzebny na już (koniec semestru), to wstrzymaj się i kup we wrześniu, gdy będzie promocja Back to School.

Myślę też, że spokojnie model bez Touch Bara starczy, ale dołóż jeszcze na wszelki wypadek te 8 GB RAMu dodatkowo.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#12 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 25 maja 2018 - 16:35

Tylko dysk 256 GB bo macOS w przeciwieństwie do starego oszczędnego OSX dziwnie użytkuje przestrzeń dyskową. Pakiet JetBrains, przeglądarki, parę maszyn wirtualnych (6 razy po 8 GB), MS Office, żadnych filmów, muzyki, gier. Z 256 GB dostępne 69 GB. Na OS X Yosemite było w tej samej konfiguracji około 130 GB dostępne.

Bierz 16 GB bo nie powiększysz pamięci, jest wlutowana.

Ekran? Pomyśl mimo wszystko nad retiną 15 cali. 

Natomiast procesor, szybkość, rdzenie itd to najmniej istotne dla ciebie. Więcej zyskasz dla siebie jako programista  z 15" a nie z szybszym procesorem.

MB Pro 2013 daje radę nawet z wirtualkami, tylko RAMu przydałoby się 16 GB. Cokolwiek kupisz teraz, będzie wystarczająco szybkie.

PS

TouchBar? Chyba tylko Apple w Xcode to zaimplementowało. Dla grafika, filmowca może i jest to implementowane, ale firmy softwareowe zupełnie "olały ten bajer". Zerknij: :)

https://intellij-sup...-Apple-TouchBar

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 091 postów
Napisano 25 maja 2018 - 16:58

Ekran? Pomyśl mimo wszystko nad retiną 15 cali. 

Nie szedłbym w tym kierunku. Raz, że różnica w cenie jest zauważalna, szczególnie na studencką kieszeń. Dwa, wydajność wprawdzie znacznie większa, ale niekoniecznie potrzebna w tym zastosowaniu. Trzy - mimo miniaturyzacji zauważalnie gorsza mobilność. 13" znacznie łatwiej wrzucić w plecak. Do pracy stacjonarnej można sobie dokupić monitor, który będzie nieporównywalnie większy niż te 15". Różnica powierzchni roboczej między 13 a 15" to nie jest przepaść.

#14 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 25 maja 2018 - 17:08

Uściślę moją opinię. Tylko retina, żaden Macbook Air. Tu różnica między retina i nie-retina jest kolosaaaaaalna.

13 cali daje radę, ale mimo wszystko gdyby kasa nie była aż tak ważna, to polecam jednak 15 cali kosztem jakichkolwiek wydatków w szybszy procesor.

Jakby co, prywatnie mam MBPro 13" i daje radę, choć 8 GB było i jest całkiem OK póki nie włączamy maszyn wirtualnych. Ale nawet dwie wirtualki w trybie konsolowym spokojnie dają radę bez żadnego widocznego wpływu na szybkość pracy macbooka pomimo tylko 8 GB.

Jednak mając prywatnie 13", owszem, mobilne, radziłbym się przynajmniej zastanowić nad 15". Moim zdaniem różnica w komforcie pracy z matrycą 15" wcale nie jest taka mała jak piszesz, oczywiście na korzyść 15".

#15 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 27 maja 2018 - 16:45

Gdyby się dało ram dolożyć to bym mówił 8, ale się nie da więc postaraj się o 16 jak nie chcesz za 2 lata żałować.

Autokorekta iPhona zmienia "zrobiłam" na "zrobiłem", za to "zepsułam" zostawia w spokoju.

#16 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 896 postów

Napisano 27 maja 2018 - 17:29

Co do rozmiarów i cen: podstawowa 15 ma 16GB, dysk 256 i czterordzeniowy procek. Nadal nie jest to bardzo ciężki komputer. Oficjalna cena 11999. Weźmy 13 bez touchbara - jak się doda Ram, dysk i i7 wyjdzie 9899. Taniej o dwa tysiące, a i tak 13 jest znacznie słabsza. Procesor ma niższe - TDP 15W kontra 45W - przy pełnym obciążeniu to znaczna różnica wydajności, szczególnie jeśli obciążane są wszystkie rdzenie (z touch bar procesor ma 28W). Wypasiony 13” z touch bar (16/256/i7) to tylko 600PLN mniej niż 15” a gdzie 4 rdzenie i dyskretna grafika?

Oczywiście ktoś może zapytać, dlaczego nie mam passata 240 koni tylko golfa 120 :) - oczywiście kasa i oczywiście realna ocena potrzeb. Ale jeśli są realne wątpliwości co do wydajności, to 15 cali jest rozwiązaniem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych