Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac do montażu filmów 4K + monitor

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 MX_Mathew

MX_Mathew
  • 3 postów

Napisano 23 maja 2018 - 16:54

Hej, szukam wydajnego komputera do pracy i skłaniam się ku nowemu iMac'owi 27 5k (iMac Pro niestety chyba odpada, z uwagi na cenę). Komputer będzie używany profesjonalnie przede wszystkim do pracy w programach pakietu Adobe:

- Adobe Premiere Pro

- Adobe After Effects

- Adobe Photoshop

- Adobe Illustrator

- Adobe Audition

oraz hobbystycznie tworzenie gierek na Unreal Engine, jednak sam gaming mnie nie interesuje (gdyby było inaczej, nie rozważałbym Maca). Do iMaca potrzebować będę koniecznie drugi monitor, też 4k.

Generalnie bardzo zależy mi na wydajności, na tym komputerze montowane i renderowane będą filmy 4k. Dodatkowo chciałbym na zewnętrznym dysku SSD zainstalować sobie przez bootcamp Windowsa, bo czasem też jest mi potrzebny, ewentualnie w grę wchodzi Parrarells Desktop.

Czy moglibyście mi pomóc w skomponowaniu zestawu za tak maksymalnie 15tys? Czy w tej cenie złożę jednostkę, która starczy mi do pracy na te przynajmniej 5 lat?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 24 maja 2018 - 05:05

Tylko PC.

Jeżeli filmy 4K to już w ogóle trzeba iść w top wydajność bo sam AFter zeżre 64GB RAM.

Procesor Intel Core 12 rdzeni, 128GB RAM, GT1070   - bez tego bym nie podchodził do tematu "profesjonalny montaż filmów 4K w pakiecie Adobe"

Oczywiście możliwy jest kompromis ale to wszytsko będzie miało swoje odzwierciedlenie w komforcie pracy

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 27 maja 2018 - 16:06

Adobe "lubi" grafiki Nvidii. A maki od wielu lat mają tylko AMD.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#4 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 28 maja 2018 - 09:29

jeśli to ma być tylko Adobe to zostaw iMaca, kupuj PC, za te pieniądze będzie już coś przyzwoitego,

iMac tylko jeśli upierałbyś się przy FinalCut, w innym przypadku nie ma sensu, iMac wygląda dobrze

ale do ciężkiej pracy Video to nie tędy droga, niestety...

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 890 postów

Napisano 28 maja 2018 - 10:35

Ostatnio widziałem kilka porównań na You Tube wydajności w programach edycyjnych - PC z kartą nVidia wydaje się być lepszym rozwiązaniem. 

#6 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 maja 2018 - 18:09

JEŚLI chcesz korzystać z Adobe to zakup komputera z OSX pod ten pakiet nie ma wiekszego sensu. 

instagram - czacha

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych